Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 7. septembra 2019

KEDEN, JOACHIM - TAKZVANÉ MLÁDEŽNICKÉ SEKTY A OKULTNÁ VLNA

KEDEN, JOACHIM

TAKZVANÉ MLÁDEŽNICKÉ SEKTY A OKULTNÁ VLNA
Sľuby a nebezpečenstvá, informácie a hodnotenie
(Sogenannte Jugendsekten und die okkulte Welle)

LÚČ, Bratislava, 1990
preklad Klára Inovecká
obálka Ján Mráz
1. vydanie, 20.000 výtlačkov
ISBN 80-7114-018-1

ezoterika, náboženstvo,
182 s., slovenčina
hmotnosť: 153 g

mäkká väzba
stav: veľmi dobrý

1,00 € PREDANÉ

*H-6-3*

Čo sa skrýva za heslami nová spirituálnosť, rozšírené povedomie, kozmická energia, mediálne prorokovanie, meditácia, osvietenie, transpersonálna terapia, rebirthing, reinkarnácia, parapsychológia...? Ako hodnotiť vlnu okultizmu, špiritizmu a satanizmu? čo si myslieť o New Age, ezoterike a alternatívnej psychoscéne? Pričasto stoja za týmito starými a novými pojmami svetonázorové prvky, ktoré sa iba ťažko dajú prehliadnuť. Niekedy sú spojené so "spasiteľným" učením takzvaných mládežníckych siekt, s guruovskými hnutiami, psychokultami alebo pochybnými misijnými dielami. Táto kniha chce sprostredkovať prehľad a orientáciu. Oboznamuje s propagandou, cieľmi a metódami rozličných kultov a zreteľne poukazuje na nebezpečenstvá. Táto tématika má za cieľ vyvolať kritickú výmenu názorov. Podrobný zoznam literatúry robí z tejto knihy takmer nenahraditeľnú pomoc pre všetkých ľudí činných v pedagogickej oblasti.







SCIENTOLOGY CHURCH/DIANETIKA

Psychoterapeutické a okultno-magické pozadie

Zakladateľ a vodca

Lafayette Ron Hubbard, nar. 1911, bývalý autor science-fiction-románov. "Founder" Hubbard sa už roky neukázal na verejnosti, podľa údajov sekty zomrel r. 1986.

Nábor a členovia

Nábor sa robí rozličným spôsobom: oslovovanie chodcov na uliciach, bezplatné "testy osobnosti", inzeráty, cieľové náborové akcie u lekárov, advokátov, učiteľov, umelcov a iných povolaní, rozdávanie letákov a iných spisov, pomoc pri školských úlohách alebo cez príbuzné organizácie "ZIEL” (Zentrum fur individuelles und effektives Lernen e.V. - Centrum pre individuálne a efektívne učenie, registrovaný spolok) a "práca s drogami" prostredníctvom organizácie NARCONON e.V.

Nejestvujú nijaké spoľahlivé údaje o počte členov a aktivitách. Na celom svete je vraj niekoľko miliónov absolventov kurzov a medzičasom vyše 50 organizácií alebo aktivít príbuzných scientológii, napr.: Verband engagierter Manager e.V, VEM (Zväz angažovaných manažérov); Verband verantwortungsbewusster Geschäftsleute e.V, VVG (Zväz zodpovedných obchodníkov).

Okrem toho sa zjavne stále viac stúpencov scientológie pokúša pôsobiť ako poradcovia podnikateľov. Motto tejto rady, ktorú sotva možno odporúčať, znie: "Manažérske tajomstvá - Ako využijú vedúce sily svoj nevyužitý duchovný potenciál" (rovnomenný titul knihy Klausa Kempeho a Ha. A. Mehlera, Peter Erd Verlag, prevzaté z AGPF III/88, str. 14).

Väčšie scientologické, dianetické alebo "celebrity-centrá" jestvujú napr. v Hamburgu, Düsseldorfe, Berlíne, Mníchove, Frankfurte, Stuttgarte. V iných mestách sú menšie misie scientologickej cirkvi, označované aj pod názvom Dianetika.

Celosvetový ročný obrat asi jedna miliarda mariek; v SRN: minimálne 50 miliónov mariek.

"V roku 1984 odňala krajská správa mesta Mníchova tamojším scientologickým spolkom najskôr štatút spolku a potom zakázala činnosť organizáciám zahláseným ako obchodné podniky.

V Düsseldorfe už predtým súd nedovolil istému scientologickému spolku registráciu s odôvodnením, že spolok sleduje hospodárske a protimravné účely a prevádza nečestné súťaženie" (z "pomoci pri nachádzaní" Elterninitiative zur Hilfe gegen seelische Abhängigkeit und religiösen Extremismus e.V. - Iniciatíva rodičov na pomoc proti duševnej závislosti a náboženskému extrémizmu, registrovaný spolok, str. 106 a 107).

Vznik a história

Od roku 1950 ponúka Hubbard "dianetické” kurzy, r. 1955 založenie "cirkvi" (zrejme z daňových dôvodov). Od r. 1963 opatrenia štátnych úradov (USA, Austrália, Anglicko) proti scientológii.

R 1968 zakladá z Anglicka vypovedaný Hubbard vojensky prísne organizovanú "Sea-Org" (námornú organizáciu), nadväzne vzniká mnoho "orgov", ktoré fungujú ako centrály v určitých oblastiach. Platenie členov "orgov" závisí od výkonu. V prípade neúspechu sú predpísané prísne tresty. Ako ďalšie pobočné organizácie vznikajú národné "cirkvi", "misie” a "kolégiá" pre aplikovanú filozofiu. V SRN napáda scientológia svojich kritikov (najmä psychiatriu, spolkové ministerstvo pre rodinu, "Akciu informácia o vzdelávaní" a cirkvi) väčšinou neúspešnými procesmi a polemickými "tlačovými oznámeniami". V tejto oblasti sú aktívne aj jej krycie organizácie Kommission fur Verstosse der Psychologie gegen Menschenrechte e.V. (Komisia pre previnenia psychiatrie proti ľudským právam), Gesellschaft zur Forderung