Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 14. septembra 2019

ČERŇAK, JEFIM BORISOVIČ - TAJNÉ SPOLOČNOSTI

ČERŇAK, JEFIM BORISOVIČ

TAJNÉ SPOLOČNOSTI
(Nevidimyje imperii)

Pravda, Bratislava, 1990
preklad Eva Piovarcyová
prebal Ivan Šimek
1. vydanie, 5.000 výtlačkov
ISBN 80-218-0061-5

politika, záhady, ezoterika,
336 s., čb fot., slovenčina
hmotnosť: 415 g

tvrdá väzba s prebalom
stav: výborný

1,80 € PREDANÉ

*H-6-3*

Práca J. B. Čerňaka, u nás známeho autora knihy Päť storočí tajnej vojny, sa zaoberá rastúcou vlnou iracionalizmu medzi širokými spoločenskými vrstvami, a to v rozličných podobách od mysticizmu až po okultizmus, astrológiu, mágiu a podobne. Ich organizačnou formou sú tajné spoločnosti a sekty, ktorých história často siaha až do staroveku. Autor nám približuje najznámejšie tajné a mystické spoločnosti, hovorí o ich vzniku a cieľoch, hlavných predstaviteľoch, diferenciácii, zámeroch, činnosti a legendách, ktoré o nich kolovali. Sú to katari, templári, bratia Ružového kríža a iní. Dotýka sa aj pôsobenia niektorých významných postáv svetovej kultúry - Bacona a Descarta. Podrobne opisuje činnosť slobodomurárov v Anglicku, Škótsku, Francúzsku, Taliansku a Nemecku, kde sa zameriava najmä na obdobie fašizmu, analyzuje celé jeho ideologické a sociálno-psychologické podzemie, ktoré vplývalo na Hitlera a jeho najbližších spolupracovníkov.

Viaceré časti knihy sú venované analýze súčasného stavu a vplyvu tajných spoločností na život buržoáznej spoločnosti od USA až po západnú Európu, predovšetkým Taliansko, kde aktívne pracovala lóža P-2. Čitateľ sa môže dozvedieť mnoho zaujímavých faktov o činnosti okultných a astrologických spolkov a hnutí, teozofických spoločností, sekte Sun-Moona, ako aj pôsobení medzinárodnej mafie, jej ideológii a politických cieľoch.









OBRODENIE OKULTIZMU

„Satanskú renesanciu“ sprevádzalo „obrodenie okultizmu“. Vo Francúzsku číta dvadsať miliónov ľudí astrologickú literatúru a v krajine pôsobí tridsaťštyritisíc astrológov. Začiatkom päťdesiatych rokov uverejňovalo v USA sto novín horoskopy, roku 1978 stúpol ich počet na dvetisíc. Existujú početné astrologické spoločnosti vrátane takého „vedeckého centra“, akým je Vysoká škola astrologického výskumu. V USA číta astrologickú literatúru štyridsať miliónov ľudí, desaťtisíc osôb profesionálne veští z hviezd a dvadsaťtisíc to robí popri inom povolaní. Západná tlač tvrdí, že bývalý prezident USA R. Reagan sa každý deň radil s astrológom.

Desiatky škôl pripravujú diplomovaných šarlatánov. V NSR sleduje horoskopy dvadsaťdva miliónov ľudí, z toho pätnásť miliónov verí astrologickým veštbám. V Taliansku bolo v sedemdesiatych rokoch desaťtisíc astrológov. Ich služby využívali aj predsedovia vlády G. Andreoti a A. Fanfani. Vo Veľkej Británii naďalej prekvitá Blavatskej výtvor — Teozofická spoločnosť, ktorá má päťtisíc členov a pobočky vo Francúzsku (kde vydáva časopis Modrý lotos), USA a Indii. K nim treba pridať rozličné oddelené spoločnosti, ako napríklad Spojená lóža teozofov, ktorá existuje v Paríži od roku 1909. V Londýne funguje Medzinárodný rád kabalistov, v ktorom je niekoľko tisíc ľudí.

Ako ironicky poznamenal časopis Time, americkým okultistom sa zrejme podarilo uskutočniť starý sen stredovekých alchymistov o premene obyčajného kovu na zlato. Vydávanie Okultného obchodného časopisu sa veru stalo výhodným. Uverejňovali sa v ňom veštby o pohybe kurzu na burze podľa horoskopov, veštenie z kávovej usadeniny a mystických tarokových kariet, odporúčania pri obchodovaní s predmetmi „obrodenia okultizmu“, ved len Metafyzické ústredie v San Franciscu predávalo za milióny dolárov okultnú literatúru a iný tovar, ktorý bol žiadaný v kruhoch stúpencov nových kultov. A to, prirodzene, nerátame predaj týchto „nesmierne užitočných“ vecí v bežných obchodoch.

A aké by to bolo obrodenie, keby pri ňom chýbali bratia Ružového kríža? Starý mystický rád bratov Ružového kríža založil v USA roku 1908 Spencer Lewis. Keď zakladateľ rádu roku 1939 umrel, túto funkciu prevzal jeho syn Ralf M. Lewis. Okrem toho existuje v USA Najvyššia veľká lóža a v pobočkách mimo Ameriky sa vymenúvajú legáti. Vo frankofónnych krajinách je najvyšším legátom doktor filozofie Raymond Bernard. Vedie Veľkú lóžu aj „chrámy“, lóže, kapituly a podobne. Členovia rádu sa delia podľa deviatich stupňov zasvätenia; vodcovia, ktorých vymenúva „krúžok iluminátov“ podľa troch stupňov. Za svojich predchodcov vyhlasuje rád R. Bacona, Leonarda da Vinci, Nostradama, G. Bruna, F. Bacona, Spinozu, Newtona, Pascala, La Fayetta a slávnych fyzikov a chemikov minulého storočia ako Daltona a Faradaya. Krédo rádu je zmesou gnosticizmu, kabaly, alchýmie a iných podobných „vied“. Podľa názoru vodcov rádu sa v jeho činnosti striedajú obdobia „vonkajšej aktivity“ a „spánku“, z ktorých každé trvá stoosem rokov. Nakoľko sa prvý aktívny cyklus začal v Amerike roku 1694 a skončil roku 1801, nastúpilo po vyše storočnom „spánku“ roku 1909 obdobie novej aktivity, ktoré sa zavŕši až v 21. storočí. Je to dlhodobý termín, a preto majú bratia Ružového kríža veru ešte dosť času na „vonkajšiu aktivitu“.

Rád má údajne vyše šesť miliónov členov. Jeho pobočky sídlia v desiatkach kapitalistických krajín. Rád založil aj mládežnícke organizácie. Do lóží dospelých prijímajú mladistvých od pätnástich rokov, „predpríprava“ trvá iba tri mesiace, čo nie je tak veľa, zato každoročné členské príspevky už nie sú také zanedbateľné. Neprístupnosť nebráni rádu mať vlastné vydavateľstvo a vydávať časopis Brat Ružového kríža, v ktorom sa okrem informácií o činnosti bratov v celom svete, o medzinárodných konventoch bratov v rezidencii rádu v San José (Kalifornia) prerokúva pálčivá otázka, či veštenie z ruky a iné oblasti činnosti majú vedecký základ. Čitatelia časopisu môžu dostať práce, ktoré vydáva rád vo forme učeného traktátu Vláda nad životom, určeného záujemcom o „záhady vedomia a fakty, týkajúce sa vlastného »ja«“. „Bratia Ružového kríža,“ presviedča rád, „nehlásajú náboženstvo. Je to starodávne učené bratstvo. Po stáročia ukazovalo mužom

..........................................................................................................................................................

... posledná veta ...

Medzi tajnými spoločnosťami súčasného kapitalistického sveta jestvujú aj syndikáty zločincov, ale to už je osobitná téma.