Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 29. augusta 2019

KELLEYOVÁ, KITTY - NANCY REAGANOVÁ

KELLEY, KITTY

NANCY REAGANOVÁ
Neautorizovaný životopis
(Nancy Reagan, Unauthorized Biography)

Aktuell, 1991
preklad D. Oravcová, E. Birčáková, B. Varsik, Leopold Moravčík
ISBN 80-900474-1-6

životopisy
424 s., čb fot., slovenčina
hmotnosť: 640 g

tvrdá väzba
stav: dobrý, bez prebalu, knižničné pečiatky

0,30 €

*bib14*in bio






Päť mesiacov pred voľbami ospevovaná rezervovanosť prvej dámy zlyhala. "Som taká nahnevaná," vybuchla prvý raz na verejnosti. "Politika je samá špinavosť. Obyčajné svinstvo. Priatelia mi to vraveli, ale až doteraz som im neverila... Dúfam, že sa môj manžel už nikdy nebude uchádzať o verejnú funkciu."

Jej hnev vzbudila reakcia verejnosti na guvernérovo vyhlásenie, že on, milionár, neplatil za rok 1970 štátnu daň z príjmu, čo vyvolávalo úsmev nad jeho volebnými heslom: "Každý má platiť dane a dane majú bolieť." Reportérka zo Sacramento Bee si chcela správu overiť, a tak sa na tlačovej konferencii spýtala guvernéra, či platil dane štátu Kalifornia za rok 1970. Reagan pripustil, že nie. Jeho odmietnutie zverejniť vlastné finančné záznamy, priznať rozsah majetku a jeho skutočnú hodnotu prilialo ďalší olej na oheň.

Guvernér povedal, že nemusel platiť dane, lebo nemal z čoho, ale odmietol povedať, o aký obchodný neúspech išlo, a rozkričal sa na reportérov. Obvinil ich, že sa ho pokúšajú vmanévrovať do polohy vinníka. Vraj sa pokúšajú zasahovať do jeho súkromia. Keď ho žiadali, aby priznal reálnu výšku svojich federálnych daní, odvrkol: "Prečo by som to mal robiť?" Potom ho žiadali, aby rozlišoval medzi právom na súkromie a osobný majetok a zákonom, za ktorý sám hlasoval a ktorý zaväzuje príjemcov sociálnych podpôr, aby zverejnili svoje daňové základy. Reagan červený ako rak vyhlásil, že sú to dve rozličné veci, ktoré nemožno porovnávať.

New York Times napísali, že vodca demokratov v kalifornskom senáte vyhlásil: "Ľahko sa povie, že dane majú bolieť, keď ich človek sám neplatí." New Yorker uverejnil karikatúru dvoch tulákov na lavičke v parku, ako si hovoria: "Snívalo sa mi, že Ronald Reagan bol žobrákom a ja nie. Odmietol som mu dať desať centov a namiesto toho som mu urobil prednášku."

Keď v Los Angeles Times vyšiel článok o guvernérových daňových problémoch a o medzerách v zákonoch, z ktorých ako majiteľ ranča môže profitovať, Reagan podráždene reagoval: "Keď vyjde najavo nekalý príjem, domnievate sa, že ak nepriznáte daň, ktorú nie ste povinný zaplatiť, bude sa to pokladať za rovnakú chybu, ako keby ste prijali ukradnutý majetok a výhodne ho predali? Možno sa vám to zdá zjednodušené, ale podľa mňa sa to hodí na [New York] Times a ukradnuté dokumenty [z Pentagonu]."

"Nancy prišla ku Guccimu na Rodeo Drive v ten deň, keď správu uverejnili v novinách, a bola taká zničená, že sa rozplakala," spomína Carlo Celoni, bývalý menedžer obchodu na Beverly Hills.

Požiadala svoj štáb, aby jej zariadil vystúpenie v televíznom dialógu v Sacramente, aby sa mohla vyrozprávať. Jej tlačový tajomník taktne namietol, že toto nie je najlepšia príležitosť, aby sa znova sťažovala, že musia platiť nájomné za dom, v ktorom bývajú. Nancy súhlasila, že sa obmedzí na otázku daní.

"My sme platili dane," tvrdila na obrazovke. "Platili sme federálnu daň. Zaplatili sme štrnásťtisíc dolárov daní z majetku. Odkedy sme v Sacramente, zaplatili sme vyše deväťdesiatjedentisíc dolárov dani z príjmu. To je kopa peňazí. Nikdy sme sa daniam nevyhýbali. Nikdy sme nemali z ničoho výhody."

Povedala, že roku 1966 sa Ronald Reagan rozhodol uchádzať o miesto guvernéra po ich "vzájomnej dohode" a že všetky budúce rozhodnutia ohľadom jeho kariéry budú takisto výsledkom vzájomnej dohody a ona teraz nie je ochotná súhlasiť s tým, aby sa uchádzal o verejnú funkciu. " Myslím, že by som bola proti tomu," vyhlásila. " Budem naozaj potrebovať dlhší čas, aby som opäť nadobudla rovnováhu." Po siedmich rokoch sa ešte vždy sťažovala na reportérku zo Sacramento Bee, ktorá tú správu uverejnila. "Spôsob, ako sa to dievča dostalo k našim daňovým záznamom, bol nelegálny," povedala roku 1977 Nan Nicholsovej z Bee. "Malo to byť jasné už vtedy, ale, samozrejme, v tom čase to nikoho z novinárov nezaujímalo."

Zdalo sa, že ani guvernér, ani jeho žena si neuvedomujú etickú zodpovednosť politika pred verejnosťou, ktorá by mala mať možnosť kontrolovať jeho finančné záležitosti. Guvernér odmietol návrh, aby svoje aktíva počas zastávania úradu zverejnil kurátorovi a vyhol sa tak podozreniu, že súkromné finančné záujmy ovplyvňujú jeho činnosť na poste guvernéra. Na naliehanie svojej ženy odmietol predložiť daňové priznanie či vydať o celej záležitosti akékoľvek verejné vyhlásenie. A odmietol akýkoľvek komentár, aj keď prieskum ukázal, že 72 percent občanov súhlasí s tým, aby reportéri kládli takéto otázky. Noviny Sacramento Bee skúmali financie guvernéra a tvrdili, že za prvé štyri roky platil iba minimálne dane, priemerne asi tisíc dolárov ročne z príjmu päťdesiattisíc dolárov. Reagan označil novinový článok za ďalší zásah do svojho súkromia a opäť to odmietol komentovať.

Jeho popularita klesala, okrem najzarytejších konzervatívcov sa od neho všetci odvracali. Podporovalo ho už len dvadsaťpäť percent voličov. "Je na zostupe," písal v časopise Newsweek odborník na prieskum verejnej mienky Mervin Field v článku s nadpisom Pomalý odchod Ronalda Reagana. "Keď chce znovu získať popularitu, bude sa musieť poriadne usilovať."

Časopisy opisovali, ako sa guvernér, strácajúc popularitu, skrýva pred verejnosťou a ponáhľa sa domov, kde trávi večery v rodinnom kruhu, a cez víkendy chodí na výlety so starými kamarátmi z filmu Johnom Waynom a Bobom Hopom.

Nancy začala bojovať. Redaktorovi Newsweek poslala list, ktorý jej štáb niekoľko ráz rozmnožil. "Vaše a moje hodiny musia ukazovať rozličný čas," písala. "Podľa mojich sa manžel zvyčajne vracia domov o 19.00 alebo 19.30. Ale ak Newsweek tvrdí, že je to 17.00, musí to tak byť a ja si dám svoje hneď opraviť.

Ďalej. Podľa môjho denníka sme sa s Bobom Hopom a Johnom Waynom stretli za posledných šesť rokov asi šesť ráz a nikdy sme spolu netrávili víkend, hoci ich považujeme za dobrých priateľov.

Tuším mám všeličo v zásobe - dlhé víkendy plné pohody s Dukom a Robertom a manžela, ktorý sa ponáhľa domov. Asi by som sa vám mala poďakovať za život, o ktorom som dosiaľ ani netušila."

Nancy odrážala všetky útoky, čo by mohli ohrozovať politickú pozíciu jej manžela a tým aj ich životný štýl. Po štyroch rokoch guvernérstva im obom zachutila moc. Mali radi pocit bezpečnosti a cestovali s toľkými telesnými strážcami, koľko si vláda

...........................................................................................

... posledná veta ...

"Už Smithová jej potom povedala, že Nancy má svoje miesto v histórii, čo sa jej veľmi zapáčilo."