Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 10. marca 2019

ORDÓDY, VILIAM - STOPERCENTNÉ ALIBI

ORDÓDY, VILIAM

STOPERCENTNÉ ALIBI

Videopress MON, Bratislava, 1989
ilustrácie Karol Zemanovič
obálka Igor Rehánek
1. vydanie, 35.000 výtlačkov
ISBN 80-85180-02-2

beletria, próza krátka, detektívky,
136 s., slovenčina
hmotnosť: 157 g

mäkká väzba
stav: dobrý

0,10 € darované THCK

*zlaci*





Násilník

Bol máj, lásky čas, navyše nedeľa. Jarné slnko už privábilo na brehy okolitých jazier a štrkovísk množstvo bronzuchtivých obyvateľov. Silvester Anda naštartoval motocykel a urobil si výlet do okolia Bratislavy. Závistlivým pohľadom skúmal opaľujúce sa mladé dvojice. Mysľou mu prebehol okrídlený žartovný výrok: „Každý má niekoho, iba ja som ženatý“. Navyše sa zlostil, že má manželku vo vysokom stupni ťarchavosti, s ktorou je len oštara. Ešte že som použil vierohodnú zámienku, ako sa dostať z domu, - utešoval sa pri pohľade na skupinku dievčat.

Dlho sa však pri jazere nezdržal. Zapol si koženkovú bundu, nasadil tmavé okuliare a pridal plyn. Vedel, že blízko pláže, kde je veľký pohyb ľudí, nemá šance na uskutočnenie nekalého zámeru. Vydal sa hľadať vhodnejšie miesto. Obišiel ďalšie jazero v nádeji, že v niektorom vzdialenejšom kúte nájde ženu samotárku, ktorá mu bude po vôli. Nemal šťastie, ale nevzdával sa. Bol rozhodnutý dosiahnuť svoj cieľ za každú cenu. Vybral sa poľnou cestou smerom k najbližšej dedine. Pri mŕtvom ramene Dunaja na chvíľu zastal a blatom trochu zamazal štátnu poznávaciu značku dopravného prostriedku. (Vlastnú predvídavosť si neskôr pochvaľoval, a trik zopakoval viackrát).

Pri križovatke poľnej cesty na chvíľu zaváhal, ktorým smerom sa pustiť. Dilemu vyriešil zvuk blížiacej sa babety. Chcel už pokračovať v jazde na druhú stranu, keď zbadal, že na malom motocykli sedí žena. Rozhliadol sa a bleskovo zvážil situáciu. Zdalo sa mu, že okolie je opustené a okrem nich dvoch nie je nik nablízku. Dobehol neznámu, zastavil ju, potom prekvapenú ženu násilím zatiahol do porastu vedľa cesty. Zvalil ju na zem a jednoznačným spôsobom jej dal najavo svoj úmysel. Prepadnutá sa bránila a v nešťastí mala aj šťastie. Niekto prichádzal, a tak útočník radšej zdupkal.

Keď postihnutá na obvodnom oddelení VB hlásila pokus o znásilnenie, ešte bola v psychickom šoku. Nečudo, že jej výpoveď nebola celkom jasná.

Major Oto Havel, jeden z príslušníkov, ktorému prípad pridelili, si podrobne prečítal zápisnicu a lakonicky poznamenal: - Opis páchateľa síce máme, ale podľa neho by sme mohli zadržať hádam každého tretieho mladého muža. Len uvážte, vek asi dvadsaťpäť rokov, kožená bunda, texasky, slnečné okuliare.

- Je tam ešte aj motocykel a prilba, - dodala kapitánka JUDr. Anna Kostková, vyšetrovateľka Správy ZNB.

- Áno, ale poškodená si nielenže nezapamätala štátnu poznávaciu značku, no nemá ani tušenia, o aký motocykel išlo. A vieš, aké je dnes módne vlastniť tieto čertovské mašiny, - replikoval nazlostene major.

- Navyše, - dodal, - páchateľ nemusí byť ani z blízkeho okolia. Nemôžeme dokonca vylúčiť ani fakt, že to môže byť cudzinec. Hľadáme ihlu v kope sena.

O dva mesiace na obvodné oddelenie VB prišli dve ženy a pobúrenevyrozprávali, že cestou domov sa pri nich pristavil motocyklista, ktorý sa nehanebne a provokačne obnažoval.

- Nie, nenapadol nás, len sa chvíľu predvádzal, potom nasadol na mašinu a odfrčal. Aké bolo číslo a značka motocykla? - Žiaľ, nevšimli sme si, ale, - dodala po chvíľke rozmýšľania mladšia zo žien, viem, že mal červenú prilbu.

- V prvom prípade to bol pokus o znásilnenie, teraz iba prejav exhibicionizmu. Tí nezvyknú znásilňovať... Nemôžeme však vylúčiť, že ide o tú istú osobu, čo nasvedčuje nielen lokalita, ale aj motocykel, - rozmýšľala nahlas vyšetrovateľka a neodpustila si poznámku na slabú pozorovaciu schopnosť svedkýň, ktoré nevedeli o dopravnom prostriedku páchateľa povedať nič, čo by sa dalo využiť. Keby na ich mieste bol muž, - dodala,

- iste by si pamätal nielen značku či kubatúru, ale hádam aj to, či sa chróm leskol alebo nie.

- To síce určite, ale toho sa asi nedožijeme, že mužov budú obťažovať amazonky uháňajúce na motocykloch, — usiloval sa o vtipkovanie major Havel.

Vtedy ešte ani jeden z dvojice kriminalistov netušil, že čoskoro budú mať výpovede ďalších očitých svedkov, hneď štyroch dievčat. (Hoci ani ich svedectvo neobjasnilo trestný čin.)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

... posledná veta ...

Príslušníci postupne zaistili aj ďalších páchateľov rozsiahleho gangu, ktorých súdili (Tomíčka v neprítomnosti, lebo medzitým sa mu podarilo emigrovať) za štrnásť rozličných trestných činov.