Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 22. apríla 2019

KESSLER, RONALD - CIA

KESSLER, RONALD

CIA

Eminent, Praha,
preklad Jan Pospíšil
doslov Marcel Pok
obálka Jan Škoda
ISBN 80-85876-30-2

história, politika,
384 s., čeština
hmotnosť: 655 g

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý

3,50 € PREDANÉ

*H-6-3*

»Zvláštní hodnotou Kesslerovy knihy CIA je, že podává především obraz dnešní struktury a práce této špionážní služby, místo toho, aby se zabývala pouze jejími omyly nebo chybami v minulosti, jak to udělalo mnoho jiných autorů. Tento obraz vyvažuje vady na kráse CIA tím, co za léta své existence dokázala. Nemohu a ani nepotvrzuji mnohé ze specifických bodů této knihy, ale přímo schvaluji jejich základní téma, že CIA je jiná a mnohem efektivnější instituce, než byla v minulosti, a považuji za důležité, aby se to dozvěděli lidé na celém světě.«

William E. Colby bývalý ředitel CIA








5/ CASTRŮV PLNOVOUS

Je pravidlem, že tajnou akci provádějí v každé centrále ti důstojníci, kteří obyčejně shromažďují zpravodajství. Všechno koordinuje Štáb tajných akcí (Covert Action Staff) pod Odborem operací (Directorate of Operations). Odbor má navíc ještě štáb pro Operace zvláštních činností (Special Activities Operations Staff), který řídí paramilitární akce, jako v Afghánistánu.

Jeden důstojník hodnotí všechno, 75 procent času operačních důstojníkův terénu zabírá shromažďování informací a zbytek tajné akce.

Dnes si tajné akce vyžadují jen 3 procenta rozpočtu národního zahraničního zpravodajství - zhruba 500 miliónů dolarů - nebo 15 procent rozpočtu CIA. Ale tajné akce také přinášejí většinu „black eyes“ (špinavých skvrn), které na agentuře ulpěly.

Ze začátku bylo hodně úspěchů - nebo toho, co se jevilo jako úspěch. V roce 1948 podpořila CIA křesťanské demokraty v Itálii, aby zabránila komunistům převzít italskou vládu. Plukovník E. G. Lansdale, kterého si CIA vypůjčila od vzdušných sil, pomohl v roce 1950 filipínskému vůdci Ramonu Magsaysayovi přemoci Hukovy guerrillas, podporované komunisty. CIA vedená Kermitem Rooseveltem porazila 21. srpna 1953 levicovou vládu premiéra Mohameda Mossadeqa v Íránu poté, co znárodnil Anglo-Iranian Oil Co., patřící Britům. Tři dny na to se šáh, který týden předtím uprchl, vrátil do svého paláce.

Nadnášeny těmito triumfy začaly být Spojené státy agresivnější. Amerika interpretovala i nejneškodnější jevy jako další důkaz toho, že Sovětský svaz chce obklopit svět. V červnu 1954 napomohla CIA svržení Jacoba Arbenze v Guatemale poté, co znárodnil 400 000 akrů neobdělávaných banánových plantáží patřících United Fruit Company. Arbenz nabídl 600 000 dolarů, přesně tolik, kolik určila společnost jako daňovou hodnotu pozemku. Navíc se Arbenz dostal k moci v lidových volbách. Ale jeho levicová politika a skutečnost, že někteří lidé z jeho okruhu byli komunisté, to byly pro Washington dostatečné důvody k jeho svržení.

Ve většině případů byly výhody, dosažené v tajných akcích, dočasné. Arbenz byl nahrazen ještě odmítavějšími a bezohlednějšími vůdci. Guatemala je od té doby ve stálých nepokojích. Íránský šáh vydržel přes pětadvacet let, až byl v roce 1979 svržen a nahrazen Ajatolláhem Chomejním.

Ačkoliv dvacet pět let stability je velký úspěch, akce CIA na dosazení šáha „ukázala Írán a šáha úžeji spjaté se Spojenými státy, než mohlo být pro oba z nich prospěšné,“ napsal Gregory Treverton ve své knize Covert Action. „Zapříčinilo to také jakýsi druh psychologické závislosti šáha na Spojených státech, což se Američanům původně bezpochyby líbilo, ale čeho pak litovali v letech 1977 a 1978.“

Vměšování se CIA do záležitostí cizích zemí přineslo zatím velký prospěch Sovětům. Spojené státy byly viděny jako imperialistické a nekritické. Jaký viditelnější důkaz byl třeba než to, že svrhli legálně zvoleného vůdce? David A. Phillips, důstojník CIA, který hrál důležitou roli při vypuzení Arbenze, později naopak řekl, že CIA by neměla svrhávat zvolené vůdce.

„Obhájci tajných akcí by řekli, že bojujeme za ochranu svobody a demokracie a za americký způsob života,“ řekl Simmons, bývalý důstojník CIA, který byl později personálním ředitelem Stálého senát

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

... posledná veta ... 

Protože jedině prostřednictvím ochoty odpovídat kongresu a médiím se CIA stane zodpovědnou vůči americkému lidu.