Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 24. apríla 2020

PROCHÁZKOVÁ, VIERA - FRAGMENTY LÁSKY

PROCHÁZKOVÁ, VIERA

FRAGMENTY LÁSKY

TPEQ, Bratislava, 2004
obálka Blanka Cedzová
ilustrácie Blanka Cedzová
ISBN 80-968766-6-X

poézia, podpis autora,
64 s., slovenčina
hmotnosť: 127 g

tvrdá väzba, malý formát
stav: dobrý

NEPREDAJNÉ

*cnbtn* in *H-6-2*

V básnickej zbierke intímnej lyriky Fragmenty lásky poetka Viera Procházková odhaľuje svoje privatissimo s použitím pestrých obrazov, nezvyklých metafor, symbolov a samoreflexií. Kráča vesmírnou dráhou v troch rovinách: v prvej pod názvom Vietor mi konári inotaje sa vracia do krajiny detstva so smútkom v duši za svojimi blízkymi, v druhej Večer je záhrada sa dotýka témy všeobjímajúcej a bezpodmienečnej lásky, v tretej Sinusoida života zobrazuje peripetie ľudskej mysle a odkrýva veci každodenné.

Viera Procházková, rodená Kukurdíková, sa narodila 17. mája 1946 v českej pohraničnej obci Horní Houžovec, okres Ústí nad Orlicí. V roku 1949 sa rodina presťahovala do Papradna, kde mala svoje korene. V Papradne prežila svoje detstvo, navštevovala i základnú školu a v roku 1964 maturovala na Strednej všeobecnovzdelávacej škole v Považskej Bystrici. Kvalifikáciu učiteľky pre materské školy získala na Strednej pedagogickej škole v Turčianskych Tepliciach. Na UTV Univerzity Komenského v Bratislave promovala z odboru psychológia-sociálna práca. Niekoľko rokov pracovala ako učiteľka základnej školy a neskôr ako učiteľka a riaditeľka materskej školy v Považskej Bystrici. Je manželkou lekára-psychiatra, matkou dvoch dcér a starou mamou troch vnúčat.

Prvé verše napísala ako štrnásťročná inšpirovaná prekrásnou papradnianskou prírodou a podnecovaná svojou matkou. Počas štúdii na strednej škole, a potom ako učiteľka rozvíjala svoju literárnu tvorbu v krúžkoch autorov. Zároveň sa zúčastňovala recitačných súťaží Hviezdoslavov Kubín a Vansovej Lomnička. Svoju tvorbu posielala do literárných súťaží Chalupkovo Brezno, Literárny Kežmarok, Literárny Zvolen a Kalokagátia, kde získala mnohé ocenenia. Jej verše boli publikované v novinách a časopisoch /Obzor, Aspekt, Ozvena, Amos, Považskobystrické novinky, Bojovník, Nové slovo mladých, Romboid, Literárny týždenník, Slovenské pohľady, Slovenka a Ročenka ženy/. V roku 1988 debutovala básnickou zbierkou Presvetlenie /Vydavateľstvo Osveta, Martin/. Určitú dobu pracovala v Klube púchovských autorov, od roku 1990 v Klube autorov pri MO Matice slovenskej v Považskej Bystrici a od roku 1995 v Klube autorov Považia, kde je doteraz predsedníčkou. Je zostavovateľkou Almanachu PB I /1998/ a Almanachu PB 2/2003, kde prezentujú svoju tvorbu autori z Považskej Bystrice a okolia.

Vnímavá a citlivá poetka Viera Procházková tvorí poéziu, ktorá rozozvučí naše vnútro, vyzýva človeka a podnecuje ho, „aby nežil zbytočne svoj krátky dych na tejto zemi".