Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 24. apríla 2019

DOMAGALIK, JANUSZ - PÄŤ PRÍPADOV DETEKTÍVA KONÔPKU

DOMAGALIK, JANUSZ

PÄŤ PRÍPADOV DETEKTÍVA KONÔPKU
(Pięć przygód detektywa Konopki)

Mladé letá, Bratislava, 1991
edícia Klub mladých čitateľov
preklad Peter Čačko
ilustrácie Dušan Polakovič
1. vydanie
ISBN 80-06-00336-X

beletria, knihy pre deti,
136 s., slovenčina
hmotnosť: 262 g

tvrdá väzba
stav: dobrý, na predsádke neautorské venovanie

1,60 €

*kolha* in *H-kris* (požičané tom. bar.)

734 dôležitých vecí je tu podaných spôsobom nie celkom vážnym, 69 zásadných otázok autor zlostne zamlčal a 108 múdrych, hlboko vzrušujúcich viet zostrojených podľa súradníc - v poslednej chvíli, celkom bezdôvodne, vygumoval. Čo teda zostáva ? Päť prípadov detektíva Konôpku, sú nezvyčajné a celkom výnimočné. Až 85 kapitol čaká na prečítanie. Nijaké opisy prírody ! Tucty gangstrov ! Neutíchajúca kanonáda striel ! Indiáni a duchovia ! Kovboji a vyššie sféry ! Laso sviští, dýka sa blýska a lev reve...







LIKVIDÁCIA BANDY

Apač Bystré oko, ukrytý za oknom, v najvhodnejšom okamihu pristúpil k akcii. Starý Indián, ktorý nikdy nechybil, pálil, čo mu sily stačili, zo svojich štyroch koltov do fliaš s pijatikou, ktoré stáli na stoloch pred Joeovými kumpánmi.

Sklo a whisky prskali na všetky strany a vyvolávali medzi členmi bandy hlasitú hystériu a zmätok. Súčasne, podľa určeného plánu, Ryšavý Bill spoza prevráteného stola zo samopalu sypal strely do stropu, až veľké kusy omietky padali na hlavy banditov bezradne sa motajúcich okolo Joea.

V oblakoch prachu, na všetky strany prskajúcom skle a padajúcej omietke začala bojovať Joeova banda medzi sebou. Ľudia totiž prestali rozoznávať, kto je vlastný a kto cudzí.

Iba Dan Hopers nestrieľal. Nebavilo ho to a nebolo to potrebné. Všetko prebiehalo presne tak, ako vynikajúci Konôpka predvídal a plánoval, Hvízdajúci Dan ukrytý za sudom piva iba z času na čas hodil na klbčiacich sa pohľad vyjadrujúci odpor, alebo stoličku či inú drobnosť, ktorú mal práve poruke. A keď ho aj to nudilo, z nedostatku lepšej činnosti začal si pískať jednu zo svojich strašidelných melódií. To ešte zvyšovalo hrôzu, ktorá v krčme beztak nechýbala.

Rozpútalo sa hotové peklo. Práve tak alebo podobne to muselo vyzerať v Sodome a Gomore, pri výbuchu Vezuvu a zničení Pompejí a pri potope sveta — všetko dokopy vzaté. Iba Noemova archa tu chýbala. Veď aj na čo by tu bola?

Po niekoľkých minútach ľudia Šialeného Joea začali po jednom vyskakovať na takzvaný čerstvý vzduch, čiže na ulicu. Tam, pred očami šťastných obyvateľov Gold Double Rivers, chytali ich do lás Komančovia. Každého chyteného zviazali dvojitým špagátom a uložili vedľa jeho kumpánov na zelenej trávičke.

Posledný z krčmy vypadol Škuľavý podbeľ. Keď kútikom oka uvidel, ako vyzerá situácia, odhodil zbraň a pomaly zdvihol ruky nad hlavu. Vtedy Hvízdajúci Dan vyviedol Šialeného Joea, oprášil si odev a zakričal na zhromaždených obyvateľov osady:

— Banda je zlikvidovaná! A tu je muž, ktorému za to vďačíme, tu je náš vynikajúci... — Dan sa obzrel za seba a zrazu prestal rozprávať. Vedľa neho stál iba Ryšavý Bill. Vynikajúci Konôpka tam nebol!

Autor sa zamýšľa

Vynikajúci Konôpka nás zaskakuje svojimi ťahmi, oj, veru, zaskakuje. A trochu je nám ľúto, že tak rýchlo zlikvidoval bandu. Veď je to divoký západ, rozľahlé prérie, kovboji a Indiáni — oj, ako by som ešte rád písal, veru písal. A tu už je iste koniec prípadu.

S ľútosťou si prezerám názvy kapitol: Únos šerifa, Čudný policajt, Teraz sa to začne!, Svišťanie lasa, Hosť Ryšavého Billa, Šerifov návrat, Náčelník prehovorí, Porada Komančov, Majiteľ ranča Haluška, Detektív bez hlavy, Hvízdajúci Dan ako posila, Chlapci, za mnou!, Pasca pri jazere, Blíži sa Joel, Niekoľko otázok, Posledné sekundy, Joe šalie, Joe zapára, Likvidácia bandy.

Aké je to všetko zaujímavé, všakže? A nezvyčajné. Ale teraz sa vráťme do skutočnosti.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

... posledná veta ...

V izbe sa vznášala iba jemná vôňa fajkového tabaku, ktorý si obľúbil môj vynikajúci priateľ, preslávený detektív Piko Konôpka.