Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 18. mája 2021

MOLIÉRE, JEAN BAPTISTE POQUELIN - MIZANTROP / LAKOMEC

MOLIÉRE, JEAN BAPTISTE POQUELIN

MIZANTROP / LAKOMEC

Tatran, Bratislava, 1975
edícia Čítanie študujúcej mládeže (72)
preklad Vojtech Mihálik, Štefan Povchanič, František Kalina
doslov Anton Vantuch 
prebal Jan Meisner
1. vydanie (v tejto edícii), 15.000 výtlačkov
61-571-75

literatúra francúzska, divadelná hra
216 s., 8 s čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom, malý formát
stav: dobrý, pečiatky v knihe

predané

*2xtrsos**belx*

„Moliére vykreslil ľudí a mravy svojho storočia. A to pred ním neurobil nik“ — povedal Saint-Évremond. V čom spočíva životnosť, popularita Moliérovho diela, ktorá pretrváva už veky? V zmysle pre rozosmiatie, v odhaľovaní ľudí komediálneho vesmíru, v objasňovaní trvalých hodnôt ľudstva s jeho veľkosťou i smiešnosťou zároveň.

Jean Baptiste Moliére (1622-1673) zjednotil najlepšie divadelné tradície s pokrokovými ideami humanizmu a vytvoril tak žáner, ktorým otvoril cestu ďalšiemu vývinu západoeurópskej dramatiky.

Jeho Mizantrop sa všeobecne pokladá za Moliérovo veľdielo. „Je to hra s viacerými vrstvami, hra širokých rozlôh: je v nej autorova úzkosť i jej ironizovanie, zúfalstvo i jeho výsmech, smútok i jeho popieranie, beznádej i nádej, hlas srdca i rozumu, vášeň i rezignácia, kresba i karikatúra seba samého“ - píše dr. Jozef Felix.

Päťdejstvovou komédiou Lakomec, ktorá bola prvýkrát uvedená roku 1668, Moliére nedosiahol želateľný úspech. Obecenstvo pokladalo Harpagona za postavu skôr tragickú ako komickú a hra sa mu javila ako príliš vážna, v jeho očiach mala bližšie k dráme ako ku komédii. Svojím smiechom a svojimi hodnotami sa pridružuje k Mizantropovi a v súčasnosti je jednou z najčastejšie uvádzaných Moliérových komédií.

Treba si vysoko ceniť Moliéra, ktorý neváhal zvečniť životnú všednosť a ktorý svojím dielom — zrkadlom, odrážajúcim mnohé problémy, typické črty francúzskej spoločnosti sedemnásteho storočia - snažil sa presvedčiť divákov, že zaujímavé môžu byť nielen neobyčajné, parodické, buffónske, ale i úplne všedné životné udalosti či situácie, ktoré sa môžu prihodiť hocikomu z nich. Jeho postavy, verne odpozorované zo života, sú zdrojom dobrého vtipu, ale aj bičom výsmechu.