Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 14. apríla 2019

PLESNÍK, PAVOL - MALÁ SLOVENSKÁ VLASTIVEDA 1

PLESNÍK, PAVOL

MALÁ SLOVENSKÁ VLASTIVEDA 1

Obzor, Bratislava,  1989
prebal Tibor Hrabovský
8.000 výtlačkov
ISBN 80-215-0021-2

geografia, encyklopédie,
400 s., čb + far. fot., slovenčina
hmotnosť: 1050 g

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát
stav: veľmi dobrý, knižničné pečiatky

PREDANÉ

*trsos* in *H-BAR*

Osobitosťou dvojzväzkovej Malej slovenskej vlastivedy, ktorej prvý zväzok otvárate, je prístupne spracované, ale o výsledky modernej vedy dôsledne opreté a relatívne komplexné zhrnutie vlastivedných poznatkov o Slovenskej socialistickej republike. Uplatňujú sa pri tom tri hlavné zložky diela — základné texty, objasňujúce zákonitosti a vzájomné vzťahy vlastivedných javov, faktografické heslá a bohatý ilustračný materiál. Možno povedať, že autori jednotlivých častí urobili všetko, aby sprostredkovali formami náročnej popularizácie ten obraz krajiny, histórie a súčasnosti Slovenska, ku ktorému dospela slovenská veda.

Prvý zväzok predkladá najskôr poznatky o jednotlivých krajinných elementoch a ich vzťahoch (geologické a geomorfologické pomery, klíma, vodstvo, pôdy, rastlinstvo, živočíšstvo, ochrana prírody a krajiny), aby na ich pochopenie nadviazal údajmi o ľudskej aktivite v krajine (hlavné odvetvia hospodárskej činnosti na Slovensku, obyvateľstvo a jeho sídla, územná organizácia). Obsažné a zaujímavé sú najmä heslá o jednotlivých mestách a ostatných významných sídlach, kde sa zachytávajú najdôležitejšie údaje o vývoji a súčasnom charaktere osídlenia, hospodárskeho, správneho aj kultúrneho diania. Prvý zväzok našej publikácie je teda geografiou Slovenskej socialistickej republiky v kocke.

Na prvý zväzok v nasledujúcom období nadviaže druhý, venovaný dejinám našej vlasti v najširších súvislostiach a kultúre v minulosti aj súčasnosti. Bude spracovaný podobným spôsobom ako prvý. Jeho vydanie uzavrie na popularizačnej úrovni informačný okruh, ktorý tvoria základné diela vlastivedného charakteru zaoberajúce sa Slovenskom - od Encyklopédie Slovenska cez monografické spracovanie jednotlivých javov, syntetické diela a faktografické príručky až po regionalistické publikácie.

Vydavateľstvo Obzor sa Malou slovenskou vlastivedou hlási k vydavateľskému projektu štvorzväzkového diela Slovensko (Príroda, Dejiny, Ľud, Kultúra), ktorý dovŕšilo už takmer pred desaťročím. Chce ho predkladaným popularizačným dielom rozvinúť, aktualizovať a doplniť.

Tvorcovia knihy sú presvedčení, že ich dielo prispeje k utváraniu toho súhrnu základných poznatkov o našej vlasti, ktorý je nevyhnutným východiskom formovania socialistického vlastenectva jej obyvateľov.