Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 19. apríla 2019

STRÖBINGER, RUDOLF - MATA HARI

STRÖBINGER, RUDOLF

MATA HARI
(Mata Hari)

Vydavateľstvo politickej literatúry, Bratislava, 1968
preklad Viliam Hotár
prebal Emil Bačík
1. vydanie, 15.000 výtlačkov
75-044-68

história, I. svetová vojna,
164 s., čb fot., slovenčina
hmotnosť: 220 g

tvrdá väzba s prebalom, malý formát
stav: dobrý

0,90 €

*home*barpe*/*H-6-4*
*svama2*bio*

Začiatkom roku 1905 mali v parížskej spoločnosti veľký úspech večierky východných tancov. Exotické tance predvádzala v priesvitnom hodvábe krásna tanečnica Mata Hari, ktorá vraj prišla z ďalekej Indie a svoje umenie sa učila od kňažiek brahmanských chrámov. Novinári o nej písali nadšené články, porovnávali ju so slávnou Isadorou Duncanovou. Denne dostávala stovky listov od ctiteľov, ktorí jej sľubovali lásku i majetok. Obdivovali ju hudobní skladatelia i básnici, politici i kniežatá ...

V pondelok 15. októbra 1917 zazneli vo Vincenneskom lesíku pri Paríži výstrely. V mene francúzskeho národa bol vykonaný rozsudok nad „najväčšou špiónkou prvej svetovej vojny“, nemeckou špionkou Margarethou Zelleovou-MacLeodovou zvanou Mata Hari...

Odvtedy už uplynulo päťdesiat rokov. O Mate Hari sa napísali desiatky kníh, vo filmoch ju stelesnili také herečky, ako Greta Garbo alebo Jean Moreauová. Vznikla legenda, ktorá má dosť ďaleko od skutočnosti. Teraz prichádza aj český autor, ktorý sa pokúsil vo svojej dokumentárnej reportáži opísať dramatický život slávnej tanečnice a kurtizány. Vo svojej práci sa mohol oprieť o množstvo doteraz vydanej literatúry, ale aj o v poslednom čase uvoľnené archívne materiály, ktoré žiaden z jeho predchodcov nemal v rukách (napríklad závažné dokumenty Scotland Yardu i celý protokol procesu). A to mu predovšetkým umožnilo odlíšiť pravdu od výmyslov, konfrontovať rozličné údaje a tak krok za krokom vystopovať celú pravdu o živote a vine slávnej tanečnice.









V Paríži na Rue de Faisanderie číslo 31 sa roku 1928 zastrelila filmová herečka Claude Franceová. V Paríži začali o príčine herečkinej samovraždy kolovať najfantastickejšie dohady. Najdlhšie pretrvala povesť, že dobrovolne zomrela preto, lebo sa cítila vinná zo smrti Maty Hari.

Ale čo má filmová herečka spoločné s Matou Hari?

Roku 1916 došlo k výmene zranených francúzskych a nemeckých dôstojníkov. Do Švajčiarska sa tak dostal aj gróf de Chilly, ktorý bol v nemeckom zajatí od roku 1915.

Ošetrovateľkou grófa de Chillyho bola dcéra nemeckého zverolekára Hana Wittigová. Denné stretnutia mladej ošetrovateľky so zraneným grófom — to bol začiatok romance. Bola to veľká láska a keď gróf odišiel na doliečenie do Lausanne, išla s ním aj Hana.

De Chilly bol vlastenec telom aj dušou. Vedel, že na fronte už nebude nikdy bojovať. Vlasti chcel teda poslúžiť aspoň získavaním špionážnych zpráv a Hana Wittigová, aj keď bola Nemka, s jeho zámerom hneď súhlasila.

Spočiatku sa v Lausanne mnoho nedozvedel. Až raz prišla Hana Wittigová domov celá rozrušená.

„Predstav si, čo sa stalo! V reštaurácii vedľa mňa sa pri stolíku bavili po nemecky dvaja muži. Rozprávali, že H 21 odovzdal cenné informácie o francúzskych vojnových prípravách.“ Gróf de Chilly tomu nechcel veriť.

„To snáď nie je možné. Ako si to povedala? H 21? To má asi skutočne niečo spoločné so špionážou! Hneď s tým musíme niečo urobiť!“

O niekoľko dní sa vraj gróf de Chilly z iného prameňa dozvedel, že francúzski agenti nasadení v Charleville, kde mal sídlo nemecký hlavný stan, hlásili prezradenie dôležitých a prísne tajných francúzskych vojenských presunov. Gróf s bohatou fantáziou zprávu od Hany skombinoval s tým, čo sa dozvedel teraz.

„Musíme ísť do Paríža,“ rozhodol. „Všetko oznámime zpravodaj skej službe!“

O dva dni stál gróf de Chilly pred kanceláriou kapitána Ladouxa. Práve chcel zaklopať, keď sa otvorili dvere a vyšla štíhla, tmavovlasá žena.

„Prepáčte, madame, idem za kapitánom Ladouxom. Je to jeho kancelária?“ Žena prikývla.

Rozprávanie grófa de Chillyho prekvapilo kapitána de Ladouxa. H 21. Musí to byť skúsený agent. Jeho značka nasvedčovala tomu, že pre nemeckú výzvednú službu pracuje dlhší čas. Agenti, ktorí boli naverbovaní až po vypuknutí vojny, ku svojmu poradovému číslu dostávali väčšinou písmená AF.

„Pán gróf, ďakujem vám za informácie. Konali ste ako skutočný vlastenec.“

„Konám len svoju povinnosť, kapitán. Mrzáka už na front nevezmú, a tak by som chcel slúžiť vlasti aspoň na tomto fronte. Moja snúbenica so mnou celkom súhlasí. Pôvodom je Nemka, kapitán, ale srdcom je to nefalšovaná francúzska žena.“

„Rád to počujem, pán gróf. Bude mi veľkou cťou, keď sa stretnem aj s vašou slečnou snúbenicou.“

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

... posledná veta ...

Mata Hari - Svetlo dňa - ho už nevidí ...