Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 25. januára 2020

BARTLOVÁ, ALENA - ANDREJ HLINKA

BARTLOVÁ, ALENA

ANDREJ HLINKA

Obzor, Bratislava, 1991
úvod Štefan Borovský
obálka Hana Kohútová
1. vydanie
ISBN 80-215-0204-5

história, životopisy,
120 s., slovenčina
hmotnosť: 120 g

mäkká väzba
stav: veľmi dobrý

1,90 €

*gopal2*nab* 

Osobnosť, o ktorej sa za posledných štyridsať rokov buď mlčalo, alebo hovorili nepravdy či polopravdy. Hlinku možno hodnotiť z rôznych hľadísk rôzne, ale o jeho ľudskej, kňazskej t a politickej veľkosti pochybovať nemožno. Kniha slovenskej historičky Aleny Bartlovej je určená predovšetkým čitateľovi, ktorý sa o Hlinkovom živote nemohol dozvedieť ani v škole ani v literatúre. Hlinkov stručný životopis rámcuje prehľadom spoločenského a politického diania v rokoch jeho pôsobenia na slovenskej politickej scéne. Životu a dielu Andreja Hlinku sme ešte veľa dlžní, na jeho komplexné biografické spracovanie slovenská verejnosť ešte len čaká. Táto kniha chce súčasnému čitateľovi pomôcť získať východiskové poznatky o jednej z najvýznamnejších osobností slovenských dejín.






VLÁDNA STRANA

Po úspechu, ktorý dosiahla HSĽS v parlamentných voľbách, očakávalo vedenie tejto strany, že čoskoro príde z Prahy pozvanie na rokovania o vstupe do vlády. Dokumenty poľského ministerstva zahraničných vecí prezrádzajú, že Andrej Hlinka po voľbách urýchlene odcestoval do Prahy, aby bol poruke, keby s ním chcel rokovať predseda budúcej vládnej koalície. Prišiel tam už vyzbrojený požiadavkami, ktoré mal predložiť ministerskému predsedovi ako podmienku rozhovorov o vstupe HSĽS do vlády. Požiadavky schválil klub poslancov a senátorov HSĽS na svojom prvom povolebnom zasadaní 27. novembra 1925 v Trnave. Ich prvým bodom bolo zaradenie Pittsburskej dohody do ústavy ČSR. Žiadali ďalej zníženie daňového bremena, prednostné umiestňovanie Slovákov v slovenských úradoch a v školských službách, urýchlenú realizáciu pozemkovej reformy, ale bez rozdeľovania lesov, zvýšenie vládnych objednávok slovenským priemyselným podnikom a vyriešenie otázky železničných taríf na Slovensku. Nástojili na tom, aby štátne inštitúcie zabezpečili prácu v zahraničí slovenským sezónnym poľnohospodárskym robotníkom, aby sa zabránilo monopolizácii, ďalej amnestiu politickým väzňom a dodržiavanie zákonov o slobode tlače a slobode zhromažďovania.

Lenže z vládnych miest sa zatiaľ s pritiahnutím HSĽS k spolupráci neponáhľali. Milan Hodža v decembri 1926 v prejave na pôde rozpočtového výboru senátu iniciatívu HSĽS a spomalený postoj vlády komentoval takto: “Ľudáci hlásili sa do vlády hodne hlučne. Už vtedy bola nálada vziať ich do vlády hneď. Vtedy som sa staval proti ich pozvaniu do vlády (... ) preto, že ich vtedajšie požiadavky boli z hľadiska štátno- a ústavnopolitického ďaleko prehnané. Ukázalo sa dobrou taktikou ponechať i víťazné ľudáctvo niekoľko mesiacov mimo vlády, aby za tú výchovnú dobu našlo správny pomer k ústave svojho štátu. ”

Lenže HSĽS, voľbami krajne finančne vyčerpaná, chcela vstúpiť do vlády. Očakávala, že týmto krokom získa nielen finančné dotácie, ale posilní si aj dôveru svojich voličov, ktorí sa pýtali, prečo sa s vstupom HSĽS do koalície otáľa.