Vitajte v mojom antikvariáte!

na FACEBOOKU - https://www.facebook.com/ripakovantikvariat/

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Follow by Email" vpravo hore. Alebo sa stanete členom stránky na Facebooku. Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie. Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na riporipo@gmail.com. Postup bude nasledujúci :

a.) uvediete Vašu adresu b.) hmotnosť knihy pre výpočet poštovného - do 500 g - cena 1,60 € listová zásielka doporučene II. Trieda. Ak bude hmotnosť zásielky vyššia, vždy platia cenníky zásielok Slovenskej pošty c.) vyberiete si banku, do ktorej zaplatíte za knihu a zásielku (mBank resp. ČSOB). Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam. d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby. Môžeme sa dohodnúť i na osobnom prebratí zásielky v Košiciach. e.) posielam zásielku f.) tešíte sa z knihy g.) čítate ..)

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 14. februára 2018

FEJLŐDES-TANULMANYOK 1

FEJLŐDES-TANULMANYOK 1
Kritikai elméletek és elméletkritikák

Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam, Budapest, 1983
3. vydanie
ISBN 963-461-390-X

filozofia, sociológia,
500 s., maďarčina
hmotnosť: 752 g

mäkká väzba
stav: veľmi dobrý

2,90 €

*zukol* in *202*

A "gazdasági többlet” fogalma

A "gazdasági többlet" .kategóriáját a Paul Baran-i értelmezésben  használja A. G. Frank. Hangsúlyozza: ezzel a kategóriával egyértelműbben lehet a fejlettség és elmaradottság keletkezését megmagyarázni, mint Marx értéktöbblet-kategóriájával. A gazdasági többletet Baran és Sweezy a következő definícióval határozták meg: "A gazdasági többlet... a társadalmi termelésnek és e termelés költségeinek a különbsége." E meghatározásból egyértelműen következik: a "gazdasági többlet" lényegében pénzügyi kategóriává sekélyesedett a termelési viszonyt kifejező értéktöbbletből. Baran lényegében azzal indokolta az "értéktöbblet" helyettesítését a "gazdasági többlettel", hogy a monopolkapitalizmusban a forgalmi és az elosztási szférában, mechanizmusában olyan jelentős változások következtek be, amelyek szükségessé teszik e kategóriának bevezetését. Nem kétséges, hogy az értéktöbblet elosztásának mechanizmusában bekövetkeztek változások mind a monopolkapitalizmusban, mind pedig az állammonopolista kapitalizmusban, de a kizsákmányolás alapvető ténye és viszonyai lényegében nem változtak meg. Éppen ezért teljes egészében egyetértek Ripp Géza tömör összegzésével: "Baran és Sweezy elvetette a tőkés termelési viszonyok lényegét, a proletariátus és a burzsoázia közti antagonizmus gyökerét föltáró értéktöbblet marxi kategóriáját, és a társadalmi tartalom szempontjából teljesen semleges "többlet" /surplus/ kifejezéssel váltotta fel." Ebben az eljárásukban /mármint Baranékéban és Frankéban is/ nemcsak szemléleti, hanem gyakori módszertani hiba is felfedezhető; olyan, amely egyszeriben megkérdőjelezi dialektikájukat, Ugyanis, ha az általános törvény, kategória ellentmond az empirikusan tapasztalható tényeknek, akkor a dialektikusan gondolkodó a közvetítő láncszemeket keresi meg, s így oldja fel ezt az ellentmondást, míg a metafizikusan gondolkodó az elméletet /az általános törvényt/ közvetlenül kívánja a szemlátomást tapasztalható dolgokhoz igazítani; s ezáltal végülis felbomlasztják azt az adott elméletet, amelynek nevében új törvényszerűségeket fedeznek fel. Az elméletnek ez a típusú meghamisítása még akkor is nyilvánvaló, ha úton-útfélen hivatkoznak tételeire.