Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 15. mája 2016

TURNOVSKÝ, JOSEF LADISLAV - JOSEF KAJETÁN TYL: OBRAZ ŽIVOTOPISNÝ

TURNOVSKÝ, JOSEF LADISLAV

JOSEF KAJETÁN TYL: OBRAZ ŽIVOTOPISNÝ
připojeny: Literární a divadelní rozpravy

I. L. Kober, Praha, 1870 (?)

literárna teória, próza krátka,
624 s., čeština
hmotnosť: 483 g

tvrdá väzba, menší formát
stav: výborný, zrejme dobová preväzba

NEPREDAJNÉ

*H-TV-3*






Člověk spravedlivý.
(Květy z r. 1835.)

I často jsem na mysli rozvažoval, jakých by asi vlastností měli míti lidé, o nichžto se jednák jako o lidech poctivých, jednák jako o pošetilcích rozpráví. A v takovémto mysli pohnutí vzal jsem outočiště k muži, o němžto se dobrá pověst roznášela mezi přátely, a na němžto nepřátelé vady nenacházeli, aby nad ním pronášeli soudu. I řku k němu: Povězte mi, prosím, pane! jakových ctností býti má vlastenec? A muž ten se usmál, pohleděv na mne, jakoby prohlížel, zdaliž uši k poslouchání a oči k pozorování mám, a jal se napotom mluviti takto:

Člověk býti má bystrého sluchu, aby slyšel, že k němu praví Bůh: Tys dítě domu, kterýž já k oslavení přivesti jsem přislíbil, a protož jsem tebe nadal dary hojnými, abys jich užíval ve prospěch domu svého, nikoliv ale, abys vycházel s nimi na veřejné cesty a vtíral se pod střechu cizí. O takových se mluviti bude: Nevděčníci jsou, nepamětliví matek svých, kteréž je s bolestmi porodily sobě k podpoře.

Člověk býti má ostrého zraku, aby i ve tmách cestu nacházel, po kteréž by vedl zástupy bratří a sester k vysokým hradbám, za něžto nám ukryli jsou pochodeň osvícenosti, a v pustinách aby stezičku nacházel, vedoucí celý národ k pramenu blaha a veselí.

Člověk býti má obratného jazyka, aby zvolal na syny domu svého, když se cizí lupič vkrádá v neostražená obydlí, i aby zahlásal o mravech a skutcích praotců, a vnukové aby roztrhali tenata, v jakéž je zatočiti strojí se přespolní kejklíři.

Člověk býti má citedlného srdce, aby pojal stýskání bratrů, i aby setíral slzy sesterské. Neboť srdce vlastencovo býti má veřejný poklad, nikoliv zištně uschovaný stateček; a srdce vlastence býti má otevřená brána, nikoliv ouzkostně zatarasená brloha vlastního prospěchu. A vypravovati budou věkové o srdci vlastencovu, a slzy radosti pokanou po tvářích lidských. Srdce vlastencovo jesti památník, kterýž nezničí ani zloba člověčí ani zloba časův.

Člověk býti má neohrozené mysli, aby se bez bázně postavil proti ouskokům. A kdož tebe za podnoží klásti bude svému smíchu: okaž mu neohrozenou myslí domu svého vznešenost. Bůh v tebe vštípil zdravý rozum: neohroženě jej zachovej; Bůh v tebe vetknul svobodnou vůli: neohrozeně ji zachovej; Bůh v tebe vložil vřelé srdce: neohroženě je zachovej! Mysl neohrozená jesti vlastencova koruna.

Člověk býti má ochotného ramene, aby prospěla stráž jeho nad poklady domu, kteréž nazýváme víru, jazyk a mravy otcovské, i aby nadarmo nebyla péče jeho o květ a ovoce před násilím cizinců. Jesti meč okrasa mužova, když mu nepřítel podsekal pokoje palmu, a vlastenec — — býti má člověkem spravedlivým, doložím já, očekávaje, zdali jsem i dobře doložil. A muž onen podav mi pravici opětoval: Člověkem spravedlivým býti má — i přiznal soudu svého k soudu mému.