Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 26. novembra 2019

SIFAKIS, CARL - ENCYKLOPÉDIA ATENTÁTOV

SIFAKIS, CARL

ENCYKLOPÉDIA ATENTÁTOV

PB-press, Bratislava, 1994
preklad Eva Medveďová, Mária Kočanová
ISBN 80-88684-38-2

encyklopédie, história,
204 s., čb fot., slovenčina
hmotnosť: 960 g

tvrdá väzba, veľký formát
stav: výborný, nečítaná

8,00 €

*H-5-2*

Encyklopédia atentátov zahŕňa vyše 350 atentátov a pokusov o atentáty od staroveku po rok 1990. Medzi obeťami sú známe i menej známe osobnosti (niektoré sme uviedli na prednej strane prebalu). Každé encyklopedické heslo obsahuje kompletný, pútavo napísaný opis celej udalosti (vydareného atentátu alebo len pokusu oň) a dátum, miesto, biografické údaje o obeti a atentátnikovi, okolnosti atentátu, podrobný opis samého činu a napokon jeho dôsledky. Encyklopédia je doplnená 50 ilustráciami, väčšinou unikátnymi. Encyklopédia je tak užitočná pomôcka aj pre učiteľov dejepisu, študentov i záujemcov o kriminálne prípady, ktoré ohúrili a mnoho ráz i zmenili svet.






Jakub I., anglický kráľ (1566-1625) - pokus o atentát

Deň Guya Fawkesa (5. novembra) je jedným z najneviazanejších sviatkov v Anglicku, keď sa konajú ohňostroje, zamaskované deti žobrú o pence a predovšetkým sa pália „guys", malé figúrky jedného z najznámejších sprisahancov v krajine.

Fawkes bol účastník „prachového atentátu" v roku 1605, ktorého cieľom bolo vyhodiť do povetria snemovne anglického parlamentu v čase, keď tam bol kráľ Jakub I. a jeho hlavní ministri. Fawkes z význačnej yorkshirskej rodiny prešiel na rímskokatolícku vieru a bol podobne ako jeho spolusprisahanci rozhorčený nad rastúcim útlakom rímskych katolíkov v Anglicku.

Fawkes odišiel z Anglicka v roku 1593, aby bojoval po boku Španielov v protestantskom Nizozemsku a získal si značnú povesť odvážneho a vynaliezavého vojaka. V roku 1604 malá skupina katolíckych sprisahancov vymyslela plán na zničenie parlamentu, ale keď potrebovali človeka s vojenskou minulosťou, povolali Fawkesa pomocou emisárov, vyslaných do Nizozemska.

Spolu s ostatnými sprisahancami prepašoval Fawkes preoblečený za uhliara 36 barelov pušného prachu do pivníc pod sálami parlamentu. Nevedel však, že jeden zo sprisahancov sa rozhodol poslať anonymný list lordovi Monteagleovi, katolíckemu peerovi, v ktorom ho vyzýval, aby sa nezúčastňil na otváracom zasadaní parlamentu 5. novembra: „Odíďte na vidiek, pretože hoci možno nebude vidieť nijaký podozrivý pohyb či vzburu, napriek tomu hovorím, že parlament dostane strašný zásah, no ľudia v ňom neuvidia, kto im ublížil. "

Monteagle neposlúchol výzvu a namiesto toho informoval príslušné úrady. Prehliadka parlamentu však nič neukázala, no nespokojný s týmto výsledkom Monteagle sa rozhodol urobiť prieskum na vlastnú päsť. Krátko pred polnocou 4. novembra objavili Fawkesa v pivnici. Tvrdil, že je sluha, ktorý hľadá svojho pána, ale Monteagle si všimol, že uhlie a zväzok otepov presahujú normálne množstvo. Objavili tak sudy s pušným prachom.

Fawkesa podrobili krutému mučeniu za priameho dozoru kráľa Jakuba I.: „Najprv treba použiť miernejšie prostriedky mučenia, et sic per gradus ad ima tenditur (a postupne ho priviesť do pekla. )" Až keď podstúpil mimoriadne mučenie na škripci, Fawkes sa priznal a povedal aj mená svojich komplicov.