Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 2. novembra 2019

KAHN, ALBERT E. - VELEZRADA

KAHN, ALBERT E.

VELEZRADA
(High Treason)

Pravda, Bratislava, 1951
edícia Nové pohľady
preklad Alfonz Bednár
obálka J. Roubal
1. vydanie, 15.000 výtlačkov

literatúra faktu, politika,
456 s., slovenčina
hmotnosť: 607 g

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

0,40 € DAROVANÉ THCK

*gopal2*

Témou knihy je velezrada, ktorú pácha americký veľkokapitál na americkom pracujúcom ľude od skončenia prvej svetovej vojny doteraz.

Americký publicista (spoluautor svetoznámej knihy „Veľké sprisahanie“) veľmi zaujímavým spôsobom otvára pred čitateľom neznámu stránku najnovších amerických dejín, analyzujúc koniec vlády prezidenta Wilsona a vládu prezidenta Hardinga, Coolidgea, Hoovera, Roosevelta a Trumana. Za vlády všetkých týchto prezidentov, nevynímajúc ani vládu prezidenta Roosevelta, americký veľkokapitál zapojil do svojho úsilia americké vládne úrady, súdy a stá najrozmanitejších organizácií — aby mohol prenasledovať, umlčovať, žalárovať a deportovať z Ameriky ľavičiarske živly, aby mohol hatiť utváranie robotníckych odborových sväzov a zvnútra ich rozvracať, aby mohol rušiť stávky, aby na úkor pracujúceho amerického človeka mohol drancovať krajinu pomocou podvodných účastín a cenných papierov, aby nakoniec — ale nie na poslednom mieste — udržal svoju pozíciu odvracaním pozornosti od skutočných príčin zla na protičernošskú a proticudzineckú diskrimináciu a presúvaním svojho ťažiska na cestu k fašizmu, imperializmu a k novej vojne.

Pred čitateľom sa tiahne celý rad rasisticko-fašistických a teroristických organizácii, akými je Ku Klux Klan, Výbor pre neamerickú činnosť, Americká légia, Čierna légia, Nemecko-americký Bund atď., a celý sprievod veľmi zaujímavých postáv, „sivých eminencií“ a „silných rúk“ veľkokapitálu. Čitateľ sa soznamuje s veľkým množstvom udalostí, dobre charakterizujúcich „americký spôsob života“, udalostí často strašných, páchnucich gangsterským podsvetím a krvou.

Albert E. Kahn prináša svetlo i do otázok, známych doteraz dosť neúplne. Popri pozitívnom hodnotení kladných stránok Rooseveltovej „novej politiky“ upozorňuje na veľmi nebezpečnú stránku Rooseveltovho zásahu do amerických pomerov: na úsilie zasiahnuť reformami shora, na úsilie o „štátny socializmus“, čo v skutočnosti dalo základy tesnejšej spolupráci veľkokapitálu a vládnych úradov a predpoklady k fašizmu.

Kniha Alberta E. Kahna je pre svetové čitateľstvo výstrahou pred nebezpečenstvom, vyplývajúcim z dnešnej Ameriky, ktorá opustila zásady demokracie a uberá sa na cesty expanzie a výbojov v zahraničí a na cesty tmárskej perzekúcie doma.






KRÁĽ STÁVKOKAZOV

V januári roku 1935 časopis „Fortune" uverejnil na význačnom mieste článok, opisujúci pozoruhodnú životnú dráhu amerického milionára, ktorého sláva a majetok podľa redaktorov časopisu pochádzaly „z práce, aká okrem Ameriky nikde nemôže jestvovať".

Milionárovo meno bolo Pearl L. Bergoff. Jeho prácou bolo profesionálne stávkokazectvo.

Úvodné myšlienky článku v časopise „Fortune“ predložily čitateľovi takýto hypotetický problém:

Ste generálnym riaditeľom. Aspoň tak to máte napísané na dverách kancelárie. Pred týždňom vám vaši robotníci — „chlapci", ako ste ich milo oslovovali — poslali oznámenie, že už uplynulo sedem dní, v ktorých ste sa mali rozhodnúť, či im zvýšite dennú mzdu so 4 dolárov na 4 doláre a 50 centov. Buď to, alebo ... Máte asi tak dvadsať hodín na rozmyslenie ... a štyri dni a štyri noci sú tomu, čo vás ešte neprestala bolieť hlava.

Koľko povedal ten chlap, že chce za to? Za päťdesiattisíc dolárov vám dá naprostú záruku, že prekazí stávku, rozbije odborovú organizáciu a odíde od vás ako od neodškriepiteľného pána vašej továrne. Za päťdesiattisíc dolárov a za koľko rozbitých hláv?

Článok pokračoval:

Uvedené slová sú mienené ako obsah akejsi nejasnej predstavy za duševného zmätku, do ktorého upadne hocktorý riaditeľ, keď sa postaví zoči-voči strašnej kríze hroziacej stávky ... ak sa nakoniec rozhodne postaviť proti nej a bojom s ňou skoncovať, je pravdepodobné, že vstane a zatelefonuje istému pánu Pearlovi L. Bergoffovi z Bergoffovho podniku v New Yorku. Pán Bergoff je totiž najstarším, najostrejším, najlepšie vytvrdnutým praktikom na poli profesionálneho stávkokazectva. V pánu Bergoffovi niet nerozhodnosti.

Vyše dvoch desaťročí sa Pearl Bergoff tešil veľkej sláve. Noviny po celej Amerike familiárne podávaly červenovlasého stávkokaza ako „červeného démona“. Tisíce ozbrojencov a drobných podvodníkov úctivo ho volaly „generálom“. Bergoff si z titulov vybral taký, ktorý si sám vytvoril — „kráľ stávkokazov“.

Pred Pearlom Bergoffom boli ešte aj iní široko-ďaleko známi stávkokazi a on sám mal viac neobyčajne úspešných súčasníkov. Ale čo sa týka nemilosrdného rozbíjania významnejších stávok, nespútaného krvavého násilia a vyberaných zákazníkov, nebolo v Amerike počiatkom tridsiatych rokov človeka, ktorý by sa bol vyrovnal Bergoffovej povesti. Pearl Bergoff postavil totiž stávkokazectvo v Spojených štátoch na základňu modernej masovej produkcie.

„Jediným mojím cieľom sú peniaze,“ vyhlásil Bergoff, keď ako silný, bystrý mladý chlap s býčím krkom prišiel na konci storočia do New Yorku, otvoril si detektívnu agentúru a začal poskytovať bohatým Newyorčanom svoje služby ako ich osobný strážca. Roku 1907 si povedal, že, podľa jeho vlastných slov, viac „peňazí je v priemyselnej práci“. „Priemyselnou prácou“ Bergoff myslel stávkokazectvo.

Keď krajina vstúpila do obdobia depresie a prudkých robotníckych zápasov, všade medzi zamestnávateľmi bolo cítiť bezprostrednú potrebu „priemyselných služieb“ Bergoffovej detektívnej kancelárie. Podľa slov časopisu „Fortune“ „stálo pred ním neobyčajne výnosné desaťročie“.

Keď sa v ďalších rokoch šírila o Bergoffovi povesť ako o účinnom stávkokazovi a keď sa mu do kancelárie valilo toľko objednávok na prácu, že ich nemohol ani vybavovať, dával si neobyčajne záležať na práci, ktorú prijal. Niekedy z osobnej priazne k nejakému významnému koncernu Bergoff privolil na to, že rozbije i menšiu stávku, pravda, ak odmena bude primeraná. Ale obyčajne sa Bergoff špecializoval na rozbíjanie významnejších stávok v kľúčovom priemysle. „Ostatní nech si rozbíjajú stávky výrobcov umelých kvetín,“ povedal Bergoff. „Keď je oceliarska stávka, navštívia mňa.“

Toto boly niektoré z početných amerických firiem, ktoré sa v rokoch 1907-1935 uchádzaly o Bergoffove služby:

American Smelting and Refining Company,

.................................................................................................................................................................

... posledná veta ...

Krížom-krážom po celej zemeguli stámilióny slobodymilovných ľudí, rozhodnutých udržať si mier, úzkostlivo pozorovaly, akú cestu si zvolí americký národ.