Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 13. novembra 2019

CAPEK, SLAVO - TA TAKE MESTO

CAPEK, SLAVO
ŠEBEJOVÁ, KRISTÍNA
BEŇOVÁ, JANA

TA TAKE MESTO
Sprievodca paralelnou históriou mesta Prešov

Kristína Šebejová, Prešov, 2018
1. vydanie, 500 výtlačkov
ISBN 978-80-973064-0-3

cestopis, monografie,
232 s., čb fot., slovenčina
hmotnosť: 534 g

mäkká väzba
stav: veľmi dobrý

19,90 € PREDANÉ
 
*bib16* in *H-kris*

Našli sa myslitelia, ktorí sa pokúšali „objať“ svet v zrnku piesku. Je to nesplniteľná úloha, hoci tušíme, čo je tým povedané. Týmto prešovským zrnkom piesku by chcela byť aj táto publikácia, ktorá má ambíciu sprostredkovať aktivity kreatívnych ľudí v Prešove a poukázať na dosiaľ menej známe zaujímavosti a osobnosti tohto, prinajmenšom „zvláštneho", mesta. V tomto „zrnku" prešovských snáh sa tiež svojím spôsobom zrkadlí celý svet, niekedy nezrozumiteľne a indiferentne, inokedy suverénne a jasne...

Najlepšie to ilustruje naša emblematická sociálna balada A od Prešova. Všetci iste dobre poznáte, keď na svadbách a oslavách odznejú všetky krásne piesne, príde na rad táto strašidelná, ktorú hádam ešte nikto nikdy nespieval triezvy, ale opilecké falošné intonácie dokonale akcentujú jej tragikomický obsah. Jej refrén úplne presne anticipoval už pred niekoľkými desiatkami rokov, ako sa bude žiť v tomto kúte severovýchodného Slovenska: „Ajaševera, ajaševera, ajaševera nevracim, račej svuj život, šerdečko mojo, utracim“. Áno - ajaševéra - šarišsko hiduistická nihilistická mantra alebo šarišsko-japonské duševné harakiri kecšeňeda - tašeňeda. Ešte aj za iných okolností krásny parabolický oblúk vestibulu autobusovej stanice, v mene čara nechce a symbolického jazyka kolektívneho nevedomia mesta komunikuje s cudzincami jasnou rečou: „SAD prešov“. Skratka známej inštitúcie zostavená z počiatočných písmen, nechtiac oznamuje, že: smutný (je) ten náš Prešov. Akoby naschvál. Toľko dôkazov, aby sme už nehľadali a nič neskúšali, len snívali... Pretože nám ani nič iné neostáva. Iba snívať. A tak snívame, čo by bolo keby, a stávame sa mestom snov. prešov: mesto snov, aký krásny slogan...