Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 20. januára 2018

SUSANNOVÁ, JACQUELINE - RAZ NESTAČÍ

SUSANN, JACQUELINE

RAZ NESTAČÍ
(One Iss Not Enugh)

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1992
edícia Spoločnosť priateľov krásnych kníh (542)
preklad Milan Šebo, Katarína Zábudlá
ilustrácie Dušan Grečner
obálka Jozef Pernecký
1. vydanie
ISBN 80-220-0344-1

beletria, román
330 s., slovenčina
hmotnosť: 405 g

tvrdá väzba
stav: dobrý, bez prebalu

0,80 €

*zukol*  in **S7Z**




Tanečný parket v Le Clube bol natrieskaný. David sa pritisol k January a posúval sa s ňou po parkete. Vzal ju do Le Mistralu na večeru. Niekoľkokrát jej stisol ruku a bol príjemne prekvapený, že to prijala s úsmevom. Dee s Mikeom majú najneskôr o týždeň odísť do Palm Beach a Davidovi záležalo na tom, aby im January oznámila, aký priaznivý obrat nastal v ich vzťahu. A keď Dee odíde, nebude môcť snoriť, koľko príjemných večerov spolu strávili. Ale aspoň bude vedieť, že sa už rozkýval.

Samozrejme, všetko vo veľkej miere závisí od January. Musí dosiahnuť, aby sa doňho naozaj zaľúbila. Ibaže January nie je Kim Vorenová. Pre Kim je David nielen výborný samec, znamená pre ňu istotu a postavenie v spoločnosti. January nepotrebuje ani jedno, ani druhé. Nie, musí na ňu ísť zostra... cez posteľ. Keď im človek ukáže, čo je pekné, ostatné už ide samo od seba. Kim môže pokojne nechať desať dní plávať, veď aj tak vždy pribehne, keď ju zavolá.

Jediné, čo potrebuje, je čas. Povedal Karle, že ho Dee núti. aby vzal January občas do spoločnosti. Karla to chápe. Zažil nepríjemnú chvíľu, keď jej naznačil, že asi bude musieť odísť na Deň vďakyvzdania do Palm Beach. Karla povedala: „Ale čo, Dee pozvala aj mňa.“

Na okamih ho zachvátila panika. To nemôže dobre dopadnúť. V Karlinej prítomnosti sa správa ako jej otrok. Dee s January by to hneď zbadali.

„Pôjdeš?“ snažil sa, aby mu hlas znel nadšene ako zvyčajne.

„Nie. Deň vďakyvzdania nie je pre mňa sviatok. Aj keď mám americké občianstvo, nikdy som si naň celkom nezvykla. Je to typický americký sviatok - podobne ako štvrtý júl.“

V poslednom čase si v jej správaní všimol akýsi nepokoj. Keď hovorila o Európe, a to sa jej teraz stávalo dosť často, zmocňovalo sa ho neblahé tušenie. Kdesi hlboko cítil, že jeho jedinou spásou bude, ak Karla zmizne z tváre zeme. Pretože si uvedomoval, že tento vzťah sa nikdy neskončí sám od seba... nie z jeho strany. Niekedy si dokonca predstavoval, že umrela. Až keď bude neodvolateľne preč - až potom bude on môcť začať žiť svoj vlastný život.

Ešte aj teraz, keď na preplnenom parkete držal v objatí toto krásne dievča, myslel na Karlu. Je to zlé... choré... Doteraz držal vždy všetky nitky v rukách on. Nikdy nad ním nemala nijaká žena prevahu. Aj pri tých najvášnivejších románikoch sa mohlo stať, že sa nechal uniesť na niekoľko týždňov... patrilo to k zábave a vzrušeniu z nového vzťahu, ale nakoniec vždy získal prevahu, a žena po ňom začala túžiť väčšmi ako on po nej, a on, naopak ochladol. Ale v prípade Karly to bolo niečo iné. A vedel, že aj vždy bude.

Pre January sa musí stať všetkým na svete. Musí dosiahnuť, aby ho toto dievča chcelo, potrebovalo a čakalo len naňho. Potreboval však trochu viac času. Pozrel na ňu a usmial sa. Bola naozaj krásna, dokonca krajšia ako Kim. Ak dnes urobí to, čo chce... nebude to priskoro? Priskoro! Je november. Pozná ju už skoro dva mesiace. Kim sa s ním vyspala hneď v prvú noc. A Karla na druhý deň popoludní. Ju si naplánoval na dnes večer. Dokonca kúpil aj platne, ktoré mala rada.

Trochu znervóznel. Už roky nedvoril dievčaťu. Vždy sa uchádzali ony o neho! Zrazu si nevedel dosť dobre predstaviť, ako jej to navrhne. Asi už vyšiel z cviku. Možno je to preto, že January vysoko prevyšuje všetky ostatné dievčatá v meste. Neobchytkáva ho pod stolom a nehovorí: „Poďme sa domov pomilovať.“

Zrazu zbystril pozornosť. Niečo sa ho pýtala.

„Počula som, že je stále vypredané, ale keby si mal nejaké problémy, Keith Winters - to je Lindin priateľ - pozná jedného chlapíka v Hair, a ten by nám mohol zohnať režisérske miesta."

Kristepane, sľúbil jej, že ju vezme na predstavenie Hair, hneď ako prišla do New Yorku. Usmial sa. „Zoženiem dva lístky na budúci týždeň. Naša firma má na to šikovného chlapíka. Neboj sa."

Dnes večer musí zabodovať. Všetko musí perfektne klapať, skôr ako odídu do Palm Beach. Jeho otec povedal, že Dec už podpísala závet za prítomnosti svedkov. Odteraz je platný. Iste. keby sa oženil s January, všetko by sa mohlo zmeniť... alebo už aj po ich zásnubách. Odrazu sa ho zmocnil pocit, že nesmie otáľať. Chytil ju za ruku a odviedol z parketu. „Tu sa nedá rozprávať,“ povedal. „Akosi sa nám nikdy nedarilo zhovárať sa osamote. Vždy sme boli s niekým.“

Odtiahol jej stoličku, aby si mohla sadnúť. Potom povedala: „Ešte stále by sme mohli skočiť do Louise."

Zasmial sa. „Nie. Barman Carmen a ja sme blázni, pokiaľ ide o futbal. Skončili by sme pri debate o zápase, ktorý sa má hrať na budúci týždeň. Pozri, čo keby sme išli ku mne? Mám všetky platne, o ktorých si hovorila, že sa ti páčia. Kopu Sinatrov a Elly. Môžeme si dať šampanské a konečne sa porozprávať.“

Na jeho prekvapenie hneď súhlasila. Podpísal účet a viedol ju von. Niekoľko známych za ňou zízalo a očami mu dávali najavo uznanie. Nuž, prečo nie. Je čertovsky krásna! Vysoká, elegantná a mladá - mladá! Musí prestať myslieť na Karlu. Inak sa mu môže stať, že dnes večer nebude taký perfektný, ako si zaumienil. Keď sa to tak vezme, asi dnes bude musieť čeliť dobre tvrdej konkurencii. Určite mala hŕbu skúsených európskych milencov, keď bola na tej švajčiarskej univerzite. Dočerta, možno už veľa preskákala ešte prv, ako tam odišla. Dievča, ktoré dospievalo po boku Mikea Wayna, musí byť poriadna potvora. Keď berie do úvahy, ako rýchlo si našla svoj vlastný byt. A tá kvázi umelecká banda, s ktorou sa stýka v tom časopise... ľudia tohto typu mu pripomínajú červíkov v plechovke - nakoniec sa to vždy skončí tak, že sa zapletie každý s každým.

Dnes večer ju musí dostať. Potom sa mu možno podarí dosiahnuť, aby spolu trávili dve-tri noci týždenne. A možno sa už na jar neoficiálne zasnúbia. Ale musí si ju držať od tela tak dlho, pokiaľ to len pôjde... ale prečo