Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 19. januára 2018

CESTY SLOVENSKEJ KNIHY

CESTY SLOVENSKEJ KNIHY
Od Proglasu k postmoderne

Medzinárodný výstavný projekt
Slovnskej národnej knižnice v Martine,
zrealizovaný pri príležitosti
90. výročia vzniku Česko-Slovenskej republiky

Slovenská národná knižnica, 2008
ISBN 978-80-89301-26-3

katalógy, umenie
nestr., slovenčina, angličtina
hmotnosť: 490 g

0,90 € DAROVANÉ

*zukol* in **S5Z**

Slovenské národné múzeum a Slovenská národná knižnica v Martine otvorili novú výstavu Cesty slovenskej knihy. Od Proglasu k postmoderne, ktorá predstavuje vzácne artefakty písomného kultúrneho dedičstva a mapuje históriu a súčasnosť knižnej kultúry a literatúry na Slovensku.

Výstavný projekt prostredníctvom vyše 300 exponátov ponúka ucelený prehľad cesty slovenskej knihy od jej počiatkov až po súčasnosť. Vznikol pri príležitosti 90. výročia založenia Československej republiky (2008) a prvý raz bol predstavený v Prahe v Galerii Klementinum Národní knihovny České republiky. Zámer vychádzal z osudového prepojenia slovenskej kultúry s českou kultúrou, ktorá v priebehu stáročí výrazne inšpirovala a formovala domáci slovenský kontext.

Prvá časť výstavy Cesta slovenskej knihy sleduje počiatky, vrcholné momenty, ale aj pády slovenskej knižnej kultúry v dlhom historickom období. Návštevníci tu nájdu rukopisné knihy, unikátne tlače, mapy, kalendáre z 15.-19. storočia, vrátane najstarších historických pamiatok kódexov. Spoznajú súkromné knižnice slovenských osobností, nahliadnu do tajomstva knižnej väzby a reštaurovania dokumentov.

Druhá časť Od Proglasu k postmoderne sa venuje historickému vývinu pôvodnej slovenskej spisby v priebehu dvanástich storočí. Zaujímavým doplnkom sú koláže, kresby, ilustrácie, busty popredných českých a slovenských umelcov a rukopisné ukážky z kľúčových diel významných spisovateľov.

Výrazným prvkom výstavy je „Sklenená zrkadlová kniha“ - symbol cesty slovenskej knihy. Cez ňu návštevník vstúpi do pôsobivého sveta knihy a knižnej kultúry, nájde vzácny Pergamonový kódex z roku 1594, Herbarius z roku 1486, Supralibros Mateja Bella, diela významného humanistu Jána Sambucca ale aj T.G. Masaryka, tituly z knižnice M.R. Štefánika, rukopisy H. Gavloviča, J. Hollého , P.O. Hviezdoslava, A. Sládkoviča, M. Kukučína, I. Kadlečíka, D. Tatarku, H. Ponickej a ďalších.