Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 16. decembra 2018

PATARÁK, JÁN - ZJAVENIE KOŇA

PATARÁK, JÁN

ZJAVENIE KOŇA

Interart, Košice, 2000
ilustrácie a obálka Pavol Klesa
ISBN 80-96881-0-5
1. vydanie

próza krátka, novela, podpis autora
152 s., slovenčina
hmotnosť: 129 g

mäkká väzba
stav: dobrý

NEPREDAJNÉ

*H-7-1*

Ján Patarák presvedčil o svojej pozoruhodnej schopnosti originálneho a osobitého spracovania a vyrozprávania tém, ktoré napospol rezonujú s otázkou zmyslu ľudského života.

V propozícii kresby detailu a kompozícii celku v slovenskom kontexte azda ani nenachádza paralelu. Jeho znakový systém je usporiadaný, ale nie ako by sa dalo očakávať. Literárne príbehy, tak ako život, nie sú iba linearitou povrchu. Je vskutku zaujímavé, ako sa darí Patarákovi materiál každodenného dňa transponovat' do podtextových, mimoznakových štruktúr zásadnej filozofickej otázky.

V často drsnom, dedinskom rozprávaní zaodieva tichú, cudnú otázku zmyslu tak jemne a osobito, že podtext metafory akoby ani netvoril pozadie, horizont vyrozprávaného. Je skôr oblúkom samotnej metafory, jej odvrátenou stranou, zavše však v jej celostnosti, hovoríme v tesnote otázky, ktorá vyrozprávané prózy obopína.

Súbor noviel ZJAVENIE KOŇA čerpá z prostredia dediny východoslovenského regiónu. Výpoveďou azda osloví aj človeka mesta: príbehy totiž atakujú introspekciu, jednako na inej, imanentnejšej úrovni, ako to robí metóda nastaveného zrkadla.

Ján Patarák vydal sedem knižných titulov. V roku 2000 mu vyšla aj kniha próz Portréty zo živého domu, ktorá, ako sa zdá, je jedným z vrcholov jeho prozaickej tvorby.

V tom istom roku bola Jánovi Patarákovi udelená Literárna prémia Paula Rusnaka v kategórii próza. “

Štefan Jusko