Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 6. novembra 2018

VARSIK, MILAN - NA HRANICI VEKOV A SVETADIELOV

VARSIK, MILAN

NA HRANICI VEKOV A SVETADIELOV

Pravda, Bratislava, 1986
edícia Členská knižnica Pravda
1. vydanie, 6.000 výtlačkov
prebal Ivan Šimek
75-070-86

cestopis
408 s., slovenčina
hmotnosť: 503 g

tvrdá väzba
stav: dobrý, bez prebalu, knižničné pečiatky

1,00 €

*bib10* in **S4P**






Bolo by azda treba povedať si niekoľko slov o islame, jeho vzniku, Prorokovi Mohamedovi, Mekke.

Islam je jedno zo svetových náboženstiev, rozšírené hlavne v krajinách Blízkeho a Stredného východu, v severnej Afrike, v juhovýchodnej Európe a stredoázijských republikách Sovietskeho zväzu. Jeho vierouka je vyložená v moslimskej svätej knihe — v koráne. Základom je dogma o všemohúcom Alahovi, o božom predurčení. Alah určil každému človeku osud, proti ktorému je každý jednotlivec bezmocný, preto islam hlása trpezlivosť a otrockú pokoru pred bohom a jeho vyslancom na zemi, za čo sľubuje rajskú blaženosť na druhom svete.

Islam vznikol v 7. storočí, v období prechodu arabských národov od prvotnopospolného zriadenia k triednej spoločnosti, v čase ich zjednotenia do feudálneho teokratického arabského kalifátu a bol ideologickým odrazom týchto procesov.

Kým vznik iných veľkých náboženstiev nie je celkom objasnený a je opradený záhadami a legendami, o okolnostiach a podmienkach vzniku islamu a o živote jeho zakladateľa Proroka Mohameda a jeho prvých prívržencov sme informovaní pomerne podrobne.

Skúsme sa teda preniesť do 6. storočia. Sme v arabskom meste Mekka, niekoľko desiatok kilometrov od Červeného mora v púšti Arabského polostrova. Niekedy okolo roku 570 sa v nie chudobnej, ale ani nie v bohatej rodine Abdalláha Ibn Abd al Muttaliba narodilo prvé dieťa — Mohamed. Otec, pochádzajúci z rodu Hášimovcov, zomrel ešte pred narodením svojho syna pri návrate z obchodnej cesty do Sýrie. Matka Ámina sa nevydala druhý raz, ale vychovávala sama svojho syna. Chlapec žil istý čas v púšti; v tom čase bolo zvykom posielať tam deti. Bolo to zdravé a chlapci si mali privykať na tvrdý život.

Šesťročnému Mohamedovi však zomrela i matka. Najprv sa o jeho výchovu staral dedo, a keď po dvoch rokoch zomrel aj ten, ujal sa ho ujec Abú Tálib. S ním sa dorastajúci Mohamed zúčastňuje na obchodovaní so Sýriou, ale aj na bojoch Mekky proti blízkym kmeňom ohrozujúcim mesto. Majetkové pomery donútili dvadsaťročného Mohameda, aby vstúpil do služieb bohatej a krásnej vdovy obchodníčky Chadídže. Mohamed sa osvedčuje a Chadídža ho čoskoro posiela do Sýrie ako svojho obchodného agenta. Znova mal úspech, a keď sa vrátil do Mekky, údajne sama štyridsaťročná Chadídža ponúkla dvadsaťpäťročnému Mohamedovi sobáš. Z manželstva sa narodilo šesť detí, všetky však umreli v útlom veku.

Sobáš Mohamedovi priniesol niekoľko výhod. Najdôležitejšie bolo, že sa zbavil finančných ťažkostí, súčasne sa stal právoplatným členom spoločnosti najvyšších mekkských vrstiev, okrem toho v Chadídži našiel vernú družku, ktorá stála pri ňom, ako sa hovorí, v dobrom i zlom. A tak je prirodzené, že nasledujúcich pätnásť rokov žije Mohamed v pokoji bez významnejších udalostí. Nesporne tieto roky boli rokmi premýšľania, hľadania, uvažovania o spoločenskej a ideologickej situácii v Mekke a pomalého dozrievania myšlienok, ktoré neskôr preniesol do svojho učenia.

Rok 610 sa všeobecne pokladá za rok jeho prvého zjavenia a o tri roky neskôr sa Mohamed už považuje za posla božieho. Treba dodať, že od samého začiatku mierilo Mohamedovo učenie k prekonaniu morálnej, spoločenskej a ideologickej krízy v jeho rodnom meste. Prvé tri roky nevystupoval na verejnosti a svoje učenie hlásal len v rodinnom kruhu a medzi najbližšími priateľmi. Islamská tradícia zachovala, že prvý, kto „v neho uveril“, bola jeho manželka Chadídža, z mužov neskorší prvý kalif Abú Bakr, bratanec Ali a Zajd Ibn Haritha, Mohamedov prepustený otrok.

Stúpencov však pribúdalo a čoskoro ich neveľký Mohamedov dom nestačil pojať. Ozvala sa aj reakcia — vysoká oligarchia v Mekke. Najskôr začali Mohameda a jeho prívržencov urážať, nazývali ho pod-