Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 11. novembra 2018

ROUBAL, RADEK - TATRANSKÉ DOLINY

ROUBAL, RADEK

TATRANSKÉ DOLINY

Šport, Bratislava, 1961
úvod Ivan Bohuš
obálka Jarmila Divíšková
2. doplnené vydanie, 8.500 výtlačkov

monografie, turistika, šport, sprievodca
282 s., čb fot., mapové listy, slovenčina
hmotnosť: 380 g

tvrdá väzba
stav: dobrý, bez prebalu

5,50 € PREDANÉ

*H-6-4*





Dolina Nefcerka

Jednou z najdivokejších a súčasne najkrajších dolín Vysokých Tatier je dolina Nefcerka. Bujné rastlinstvo v dolnej a divoké skalnaté prostredie v hornej časti doliny robia Nefcerku jedným z najdivokejších a najromantickejšíoh kútov Tatier. Je to terasovitá dolina, ktorá juhovýchodným smerom odbočuje z Kôprovej doliny. Preteká ňou Nefcerský potok s dvoma vodopádmi: Dolným Nefcerským a veľkým Kmeťovým vodopádom. Za prostrednou terasou leží Nižné Terianske pleso, za hornou Vyšné Terianske pleso, od ktorého na juhozápad leží Malé Terianske pliesko. Nižné Terianske pleso je jedným z najtypickejších kotlových (karových) plies vo Vysokých Tatrách.

Nad Nefcerkou sa vinie veniec štítov: Kriváň, Krátka, Ostrá, Furkotský štít a Triumetal, ktorých strmé zrázy a steny uzatvárajú Nefcerku od juhu, východu i severu. Triumetal vysiela na severozápad nad Kôprovú dolinu dlhý a mohutný hrebeň Hrubô. Z Nefcerky vedú najťažšie horolezecké výstupy severnou stenou na Kriváň, majestátny a charakteristický štít západnej časti Vysokých Tatier.

Pretože z Nefcerky nevedie turistický priechod do žiadnej zo susedných dolín, nebola doteraz vyznačkovaná, a tak ako prísna rezervácia Tatranského národného parku je Nefcerka z turistického ruchu vylúčená. Husté a neprístupné lesy jej spodnej terasy s obľubou vyhľadávajú medvede, v jej horných častiach, nevyrušovaná turistami, žije črieda kamzíkov, jedna z mála v Tatrách, ktorá je človekom najmenej vyrušovaná.

Dolina Nefcerka je typická ľadovcová dolina, v ktorej nachádzame všetky znaky činnosti diluviálnych ľadovcov. Je to predovšetkým „U“ profil doliny, ďalej morény, terasy a za nimi v kotloch vyhĺbených ľadovcom plesá kotlového typu. Ľadovec nefcerský padal dolu údolnou terasou do Kôprovej doliny, kde sa spájal s mohutným kôprovským ľadovcom, ktorý bol 10,8 km dlhý, 1 km široký a 200 m hrubý.

Názov doliny je odvodený od priezviska Neftzer. Karol Neftzer bol v 18. stor. banským riaditeľom a W. O. Neftzer bol v polovici 18. stor. správcom hrádocko-likavského panstva. Prvým, po mene známym návštevníkom Nefcerky bol Eugen Janota so spoločníkmi v septembri 1867, ale dávno predtým sem chodili pastieri, pytliaci a zrejme aj krivánski baníci.