Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 30. novembra 2018

VLČEK, MARTIN - PŘIŽIVNICTVÍ V ČESKOSLOVENSKÉM TRESTNÍM PRÁVU

VLČEK, MARTIN

PŘIŽIVNICTVÍ V ČESKOSLOVENSKÉM TRESTNÍM PRÁVU

Academia, Praha, 1985
obálka Vladimír Kalenský
1. vydanie, 2.000 výtlačkov
21-049-85

právo
108 s., čeština
hmotnosť: 195 g

mäkká väzba
stav: dobrý, knižničné pečiatky

2,00 € PREDANÉ

*bib10*

Československý právní řád reguluje práci a vztahy spojené s prací a jejími výsledky v řadě právních odvětví. Práci samu, v souladu s nově se formujícími socialistickými společenskými vztahy, osvobozenými od vykořisťování člověka člověkem a budovanými v podmínkách zespolečenštění výrobních prostředků, považuje za jediný primární zdroj hodnot. Proto také právo stanovilo hranice, které není možno ve vztahu k práci a ve způsobech získávání a nabývání prostředků k obživě překročit, a proto práci ochraňuje i trestněprávními prostředky před nejzávažnějšími, společensky nebezpečnými útoky, směřujícími proti principům socialistické morálky.

Publikace Martina Vlčka monografickým způsobem zpracovává problematiku jednoho z těchto institutů — příživnictví. Příživnictví bylo jako samostatná skutková podstata zakotveno v československém trestním právu v roce 1956 a prošlo mnoha změnami až k současné úpravě. Práce zachycuje nejen právní stránky jeho vývoje a podává rozbor forem příživnických jednání a platné právní úpravy, ale zpřístupňuje i širší sociologické a kriminologické souvislosti parazitismu. Autor věnuje pozornost také judikatuře a uplatňování ustanovení o příživnictví v praxi orgánů činných v trestním řízení, i jevům, které se v procesu aplikace práva u těchto ustanovení projevují.

Důsledné spojování juristických rozborů a pasáží s rozbory a úvahami trestněpolitickými a kriminologickými přináší komplexní pohled na jeden z trestněprávních institutů. Umožňuje čtenáři postihnout v plné šíři problematiku příživnictví v platném trestním právu i jeho další, společenské důsledky jako jevu, který je v rozporu s morálkou socialistické společnosti, který narušuje zdravý vývoj jedince a je zázemím pro deformace jeho hodnotového systému i pro další trestnou činnost. Autor tak na zdánlivě úzké matérii dává řadu inspirativních podnětů pro výzkum a rozvoj trestního práva, ukazuje na jeho konkrétní společenský dosah.

Práce je svým tematickým zaměřením na jeden z aktuálních problémů trestné činnosti a svým teoretickým zpracováním cenným příspěvkem do diskuse o dalším vývoji československého trestního zákonodárství, může sloužit nejen pracovníkům teorie, učitelům a studentům právnických fakult, ale také pracovníkům praxe a všem, kdo mají zájem o otázky boje s trestnou činností.