Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 23. novembra 2018

TIGRID, PAVEL - POLITICKÁ EMIGRACE V ATOMOVÉM VĚKU

TIGRID, PAVEL

POLITICKÁ EMIGRACE V ATOMOVÉM VĚKU

Prostor, Praha, 1990
edícia Prostor
obálka Pavel Hrach
1. vydanie v Československu, 100.000 výtlačkov
ISBN 80-85190-00-1

história, filozofia, politika,
144 s., čeština
hmotnosť: 143 g

mäkká väzba
stav: dobrý, knižničné pečiatky

0,30 € - DAROVANÉ THCK

*bib10*

Kniha Pavla Tigrida vyšla poprvé v exilovém nakladatelství INDEX v roce 1974. Autor v ní mapuje jednak československou politickou emigraci po únoru 1948, její vznik, složení a aktivity, jednak emigraci po srpnu 1968. Uvažuje také o praktických politických vyhlídkách naší emigrace – vyhlídkách, které se naplnily patnáct let po napsání knihy.





V první polovině šedesátých let začala v Československu druhá vlna uvolnění (první probíhala v době po 20. sjezdu KSSS). Snad by bylo vhodnější mluvit o bedlivě regulované destalinizaci, neboř uvolnění bylo tentokrát inspirováno „shora“, nebo, jak se tehdy říkalo, „politikové tak trochu postrčili básníky“: Vždyť - jako v roce 1956 - šlo především o otázky literatury, umění, vědy-nebo se tak aspoň zdálo.

To nic nemění ani neubírá na společenském významu rozpravy, která se v roce 1963 rozvinula na stránkách Literárních novin, Kultumého života, Kulturní tvorby, Plamene, Divadelních novin a dalších. Básníci mohou postrkávat politiky, literatura a umění mohou vyslovovat nekryptogramaticky jisté pravdy dříve než politikové jen v podmínkách svobody. Tyto podmínky u nás neexistovaly - to je prosté konstatování skutečnosti, nikoli úvod do nekonečné polemiky o svobodě. Koneckonců svolení k vydání Solženicynovy novely muselo přijít od Nikity Sergějeviče Chruščova: teprve pak sto tisíc výtisků magazínu Nový mir, který novelu uveřejnil, mohlo býti rozebráno v několika minutách; trpve pak mohla být novela přeložena do tolika jiných jazyků; a teprve pak mohla vyjít i česky na stránkách Plamene. býti rozebráno v několika minutách; teprve pak mohla být novela přeložena do tolika jiných jazyků; a teprve pak mohla vyjít i česky na stránkách Plamene. Jak dlouho to tání potrvá a jak hluboko a vysoko (ve straně) pronikne? Zdá se, že to nevědí ani domácí účastníci rozpravy sami. Zkušenosti z obdobné situace v padesátém šestém roce, a zkušenosti z SSSR, Polska a Maďarska ozřejmily hranice tohoto vývoje a naučily nás nejvýš obezřetně hodnotit vliv a dosah těchto změn v životě té či oné země. Ale zároveň víme, že padesátý šestý rok, sjezd spisovatelů a studentské manifestace dodnes patří eticky i politicky k nejpamátnějším chvílím po únoru 1948 - také (a právě proto), že na obou událostech měli přímou a dynamickou účast komunisté. Necelých 20 let stačilo, aby nejvyšší představitelé KSČ - neboť oni vládnou, nikoli strana - stáli zády u zdi. Novotného vedení KSČ bylo ochotno opustit prakticky všechno, vzdát se mnohého v základně i v nadstavbě - kromě moci. Tato moc byla ohrožena už na podzim 1956 událostmi vnějšími po krátkou dobu trvání maďarské revoluce. O deset let později byla mnohem trvaleji ohrožena vnitřními nesnázemi a antagonistickými rozpory, s nimiž nepočítala a s nimiž si nevěděla rady. „Odpoutávala“ se tedy na nové pozice ústupků jen aby shledala, že to nestačí. Vsadila všechno na reformu hospodářskou. Z hlediska dokrinálního je to zajímavé, i když nikterak překvapující: ačkoliv je přece všechno určováno ekonomickými vztahy, komunisté u vlády se v dobách tísně nejspíše rozhodnou pro ústupky a kompromisy v oblasti ekonomie. Ale je to bludný kruh, poněvadž - jak nás ujišťují i marxističtí národohospodáři - tyto reformy v oblasti hospodářské vyžadují úměrné změny v oblasti ideologické a politické. Ale to už je ta zed, o níž se vedení KSČ (a „model socialismu“ v ČSSR)