Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 15. decembra 2018

NOUZA, KAREL - ROUBY ŽIVOTA

NOUZA, KAREL

ROUBY ŽIVOTA

Mladá fronta, Praha, 1985
edícia Kolumbus (105)
ilustrácie Jana Ledvinová
prebal Jana Ledvinová, Milan Nerad
1. vydanie, 22.000 výtlačkov
23-068-85

zdravie, biológia, literatúra faktu,
224 s., 24 s. čb fot., 8 s far. fot., čeština
hmotnosť: 262 g

tvrdá väzba, malý formát
stav: dobrý, bez prebalu, knižničné pečiatky

0,50 €

*bib10*ZDR






PRVNÍ VÝHLED

Při chorobě zoufalé — zoufalý jen zákrok spasí, anebo nic.
William Shakespeare: Hamlet


Od doby, v níž jsme přerušili transplantační pokusy u našich nemocných, uplynulo něco přes dvacet let. Byly to roky nadějí i zklamání, ale hlavně roky usilovné práce. Převážně se experimentovalo na zvířatech, ale leckde ve světě a také na několika našich pracovištích zkoušeli lékaři léčit dřeňovými převody i nemocné. Z těch, kteří u nás připravovali a ověřovali tuto odvážnou a obtížnou léčbu, je třeba zmínit zvláště hradeckého ortopéda O. Fialu, jičínského rentgenologa M. Kašpara, pracovní skupinu ve Vojenském lékařském výzkumném a doškolovacím ústavu v Hradci Králové vedenou profesorem J. Vaňáskem a docentem M. Bláhou a skupinu v pražském Ústavu hematologie a krevní transfúze vedenou primářem V. Chudomelem.

Celosvětová bilance posledního období je potěšující a nadějná. Především se na řadě pracovišť používá k léčení nemocných jejich vlastní kostní dřeň. Jde hlavně o lidi, kteří onemocněli zhoubnými ohraničenými nádory. Tady je často dříve či později nutné sáhnout k smrtelným dávkám záření nebo chemických léků; zlé vedlejší účinky této léčby se pak napravují naroubováním předem odebrané a pečlivě uchované dřeně.

Léčbu vlastní dření lze použít i u leukémií. Zde se ovšem dřeň neodebírá hned po stanovení diagnózy (to je zachvácena zhoubným procesem), ale v období úplného ústupu choroby — „kompletní remise“ —, kdy se léčbou podaří zničit valnou většinu leukemických buněk. Získaný morek ovšem obvykle ještě obsahuje ojedinělé zhoubné buňky, které je potřeba důmyslnými postupy úplně odstranit.

Rouby cizí kostní dřeně otevírají novou cestu do života většině dětí, jež se narodily s poruchou kmenových buněk nebo s poruchou vývoje lymfocytů, a které jsou proto postiženy těžkou imunitní nedostatečností; donedávna byly odsouzeny k rychlé, neodvratné smrti. Rovněž polovina až tři čtvrtiny nemocných s těžkým dřeňovým útlumem, které dříve ve většině případů nebylo možno vyléčit, mohou být dnes zachráněny přenosy krvetvorných buněk; naděje na uzdravení je zvláště vysoká tam, kde dojde k šťastné souhře okolností (například když nemocný nedostane před transplantací žádnou transfúzi, jež by ho mohla proti štěpu imunizovat, a když má „jednovaječného“ sourozence, či alespoň sourozence se shodnými sebeznaky).

Docela bezbranní nejsme ani v situacích, kdy nemáme k dispozici vhodného dárce dřeně: zde se provádějí přenosy jaterních a brzlíkových, nebo pouze jaterních buněk z lidských plodů. Například docent Getlík z bratislavské dětské kliniky uskutečnil od roku 1973 více než šedesát takových výkonů s řadou pozoruhodných výsledků.

Mimořádně cenné úspěchy byly dosaženy u jednoho z nejkrutějších onemocnění — akutní leukémie. Ještě před dvaceti lety se onemocnění touto zákeřnou chorobou, jež postihuje s oblibou zvláště mladé lidi v květu života, mohlo právem pokládat za neodvratný rozsudek smrti; samovolná vyléčení byla nesmírně vzácná a mnozí lékaři o jejich existenci pochybovali. Dnes je situace jiná: moderní chemické léky dokáží u jednoho z hlavních typů (lymfoblastového) vyvolat úplný ústup nemoci u 95 % dětí a 70 % dospělých; u celé poloviny lze pak ústup udržet trvale a dosáhnout vyléčení!

Naděje se však otvírá i pro ty, u nichž se rozvinul jiný. vůči chemickým lékům odolný typ prudké leukémie: tu naději představuje naroubování zdravé kostní dřeně, nejlépe od geneticky vhodného sourozence. Je-li tento léčebný zásah proveden včas a „lege artis“ — podle nejnovějších výdobytků vědeckého a lékařského výzkumu —, uzdraví se natrvalo více než polovina nemocných! V poslední době se pak ukazuje, že včasný dřeňový roub může také vyléčit až tři čtvrtiny lidí, kteří onemocněli jedním z hlavních typů vleklé leukémie, chronickou myelózou.