Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 11. januára 2018

WALTHER, HANNS - ZLOČINY POD MIKROSKOPOM

WALTHER, HANNS

ZLOČINY POD MIKROSKOPOM
(Verbrechen unter dem Mikroskop)

Mladé letá, Bratislava, 1967
preklad Kornel Földvári
ilustrácie Ján Mráz
1. vydanie, 15.000 výtlačkov
66-040-67

knihy pre deti, kriminalistika
196 s., slovenčina
hmotnosť: 416 g

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobý, prebal po krajoch ohnutý

1,50 €

*H-6-4*

„Najlepšie detektívky píše život“ — to je poznatok, ku ktorému dospievam vždy znova pri zobrazovaní kriminálnych prípadov. Napínavosťou sotva zaostávajú za „vymyslenými kriminálnymi príbehmi“ a najmä sa v nich nevyskytujú nijaké logické nezrovnalosti, ktorých sa dokážu vyvarovať len veľmi dobré detektívky. Čitateľ však ľahko zbadá tieto chyby a rušia ho. Detektívka chce okrem toho svojím vymysleným príbehom len pobaviť, udržať napätie až do konca pomocou početných trikov. No dej, vybudovaný na skutočnej udalosti, môže byť práve taký napínavý, navyše umožňuje aj nahliadnuť do činnosti kriminálnej polície a je v tomto ohľade akousi učebnicou rozličných vedných odborov, ktoré sa teraz využívajú v kriminálnej technike. Takáto umelecko-náučná kniha približuje pútavou formou ako v hre tieto oblasti čitateľovi.

Pokúsil som sa vykresliť, aké nesmierne možnosti má polícia pri vyšetrovaní zločinu, a umožniť mladým čitateľom nahliadnuť do zákulisia jej práce. Usiloval som sa súčasne poskytnúť svojim čitateľom rovnaké napätie ako dobrodružná literatúra. Bol by som veľmi rád, keby moja kniha priniesla toto všetko i mojim slovenským čitateľom.

HANNS WALTHER v interview so spolupracovníkom časopisu Príroda a spoločnosť






Je 2. augusta 1961 krátko pred jednou hodinou po polnoci. Práve teraz sa teda začína nový deň.

To isté možno povedať aj o prázdninách, ktoré si chce spraviť mladý inžinier Jean Cellier. Vybral sa po svoju snúbenicu do Toursu a potom s ňou chce cestovať dale, do Dinanu v Bretagni.

Čím viac sa vzdaluje od Paríža, tým je cesta do Etampes pustejšia. Len zriedka sa stretne s protiidúcim autom. Väčšina ľudí je už tiež na dovolenke, myslí si blažene a vopchá si do úst cigaretu. Odrazu—skoro mechanicky dupne z celej sily na brzdu — nejasne vidí v svetle reflektorov ležať čosi na hradskej.

Auto dostane šmyk... Pravé zadné koleso blokuje! Tak predsa len nedali v dielni tie brzdy do poriadku, preletí Cellierovi mysľou.

Auto sa skrúti krížom cez autostrádu a vodič cíti, ako pravé predné koleso do čohosi narazí a odtíska to nabok. Tým sa dostane opäť do správneho smeru a Cellier ho zasa ovláda.

Zastane na okraji cesty a beží späť. So zdesením vidí, že na hradskej leží bez pohybu človek. Naľakane si kľakne.

Pokiaľ môže vo tme zistiť, človek na hradskej je v bezvedomí alebo dokonca mŕtvy.
Čudný objav

Cellier beží späť k autu po baterku. Vyberie ju z priečinka na rukavice, spraví niekoľko krokov, potom sa ešte raz zvrtne a z priestoru pre batožinu vezme výstražný lampáš.

Postaví ho za ležiacu postavu, aby ho bolo vidno z oboch smerov. Až potom si lepšie posvieti na človeka na zemi.

Nevidí krv, ale napriek tomu sa zdá, že muž je mŕtvy. Nedýcha a Cellier necíti ani pulz.

Pritom ho vôbec neprešiel, ale ako jasne ukazuje stopa po zabrzdených kolesách, iba ho predným kolesom odtlačil dobrý meter nabok, na pás, oddeľujúci obe jazdné dráhy.

Okrem toho ten človek nešiel vzpriamený, uvažuje ďalej Cellier. Iba na hradskej pred ním ležalo čosi tmavé. Možno bol muž mŕtvy už predtým a zrazilo ho iné auto?

Musí ihneď zavolať políciu, inak ho budú robiť zodpovedným za niečo, čo vôbec nespravil.

V diaľke sa vynoria rýchlo sa zväčšujúce reflektory auta. Je to vozidlo, ktoré ide opačným smerom — do Paríža.

Cellier sa postaví doprostred jazdnej dráhy a krúžiac baterkou mu dáva znamenie, aby zastalo.

Auto zabrzdí a zastane na opačnom kraji cesty. Cellier rýchlo prebehne k nemu.

— Prosím, upozornite cestou do Paríža ihneď políciu! — povie vodičovi. — Stalo sa nešťastie. Uprostred medzi jazdnými dráhami leží mŕtvy.