Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 14. januára 2018

DIVIŠ, VLADIMÍR - NÁVRAT ZLATÉHO VĚZNĚ

DIVIŠ, VLADIMÍR
VLČEK, JOSEF

NÁVRAT ZLATÉHO VĚZNĚ
Historie čs. měnového zlata 1938 - 1982

Novinář, Praha, 1982
obálka Miroslav Pechánek
1. vydanie, 7.190 výtlačkov

história, literatúra faktu,
200 s., + čb fot., čeština
hmotnosť: 199 g

mäkká väzba s prebalom
stav: dobrý, lepenie zosušené, posledných 10 listov fľak od vlhkosti

0,90 €

*H-6-4*

Není třeba dávat čtenáři nějaké hádanky. I bez nápovědy každý ví, že „zlatým vězněm“ je míněno československé měnové zlato, které se počátkem letošního roku po 43 letech vrátilo zpět do vlasti. Jeho osudy přibližuje právě tato kniha autorů Vladimíra Diviše a Josefa Vlčka. Na jejích stránkách jsou podrobně popsány peripetie drzé nacistické loupeže našeho zlata z roku 1939, která nebyla ničím jiným, než předem pečlivě promyšlenou a naplánovanou akcí Reichsbanky a předních finančních kruhů Hitlerovy říše. Bez viny v této souvislosti však nejsou ani další aktéři kapitalistického světa, kteří svou politikou ústupků Hitlerovi dospěli až k mnichovské zradě na československém lidu.

Československo však nebylo jedinou zemí, která měla příležitost získat trpké zkušenosti s německým fašismem. Po jeho porážce v roce 1945 se uskutečnila tzv. Pařížská konference 18 zemí vítězné protihitlerovské koalice, na níž bylo rozhodnuto o způsobu rozdělení fašisty nakradeného a po válce nalezeného zlata náhradou za uloupená množství tohoto kovu. Konkrétním výsledkem jednání této konference bylo ustavení tzv. Tripartitní komise, která měla provést zmíněné náhrady jednotlivým poškozeným státům.

Historie československého měnového zlata je současně historií protiprávního zadržování nám přidělené náhrady ve Spojených státech a Velké Británii (pouze Francie jako zbývající člen Tripartitní komise zaujímala od samého počátku konstruktivní postoj — snad i v důsledku dramatických osudů svého zlata, jež jsou v této knize rovněž zachyceny). Přehled mezivládních jednání mezi ČSSR na jedné straně a USA a Velkou Británií na druhé straně v letech 1947 až 1982 však není suchým výčtem faktů a událostí. Autoři na jejich pozadí postihli i působení jednotlivých politických skupin v USA, rozpory mezi vládními orgány a legislativou, citelný vliv různých lobbystických skupin v Kongresu USA na rozhodování členů amerického zákonodárného sboru, včetně pokusů o soudní zabavení našeho měnového zlata atd. Poutavé je však i líčení technických okolnosti návratu 18,4 t zlata do ČSSR, provázené pochopitelně nezbytnými bezpečnostními opatřeními.

Kniha Vladimíra Diviše a Josefa Vlčka Návrat zlatého vězně se tak faktický stává vůbec první prací, která se souhrně a v širokých historických i současných zahraničně politických souvislostech zabývá osudy československého měnového zlata v uplynulých 43 letech.