Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 2. marca 2023

HISTORICKÁ REVUE 10/2007

HISTORICKÁ REVUE 10/2007
Vedecko-populárny časopis o dejinách

Slovenský archeologický a historický inštitút - SAHI, Bratislava, 2007

časopis, história
60 s., čb a far. fot., slovenčina

mäkká väzba, veľký formát
stav: dobrý

PREDANÉ

*home*časopisy*







3 Úvod

téma: Cestovatelia a objavitelia

6 Cesty západných Vikingov - Tatiana Podolinská
Pre stredoveký kresťanský svet boli Vikingovia predovšetkým obávanými a krvilačnými bojovníkmi. Na svojich typických plavidlách sa nečakane objavili, podnikli ničivý útok a opäť bleskurýchlo zmizli. Vikingovia však boli i odvážnymi moreplavcami, ktorí vstúpili aj na americký kontinent.

14 Vyslanci a obchodníci - Milan Paulus
Ázia a Mongolská ríša predstavovali pre Európanov v 13. storočí „veľkú neznámu". Tu sa upierali nádeje európskeho sveta na získanie spojencov v boji proti expanzii islamu. Trocha iné pohnútky viedli k spoznávaniu týchto končín Marca Pola, ktorý napokon pôsobil v službách čínskeho cisára.

18 Prvé portugalské zámorské objavy - Patrik Kunec
Spočiatku sa obávali plaviť do neznámych vôd, no napokon sa z Portugalcov stali skúsení moreplavci. Korunou ich úspechu bolo objavenie novej cesty do Indie oboplávaním Afriky.

22 Krištof Kolumbus. - najslávnejší z objaviteľov - Patrik Kunec - Marián Skladaný
Krištof Kolumbus veril, že je možné doplaviť sa do Ázie západným smerom. Odhodlaný a presvedčený o správnosti svojho konania vyrazil v roku 1492 v ústrety neznámym diaľavám. Jeho pevná viera ho napokon doviedla k dosiaľ nepoznanej pevnine.

27 Prvá plavba okolo zemegule - Patrik Kunec
Magalhaesova plavba okolo sveta potvrdila v tom čase ešte kacírsku myšlienku o guľatosti Zeme. Krutou daňou za toto zistenie bol život odvážneho moreplavca a zdecimovaná posádka, ktorá sa vrátila po vyše troch rokoch do Portugalska s novou zvesťou.

30 Kapitán James Cook a jeho tri cesty okolo sveta - Ján Giertli - Patrik Kunec
Najväčší odborník 18. storočia v oblasti moreplavby a kartografie vyšiel z chudobných pomerov. Vďaka svojim schopnostiam sa vypracoval z prostého námorníka na veliteľa niekoľkých výprav.

34 Dr. David Livingstone - misionár, lekár a humanista - Štefan Adamík
Na africký kontinent prišiel ako misionár, no postupne sa z neho stal i významný objaviteľ a bojovník proti otroctvu. David Livingstone sa už počas svojho života stal legendou, ktorého osudy dychtivo sledovala svetová verejnosť.

polemika

40 Pravda o Devíne - Veronika Plachá - Jana Hlavicová
O jednej z najvýznamnejších slovenských historických pamiatok, hrade Devín, pravidelne vychádzajú publikácie mapujúce jeho bohatú minulosť. Niektoré z nich sa však opierajú skôr o nepodložené tvrdenia a prvky mysticizmu. Aká je však skutočnosť?

z dejín hudby

46 Franz Schubert a Slovensko - Miroslav Pejhovský
Časť života Franza Schuberta je spätá aj s kaštieľom v Želiezovciach. Aký bol život tohto rakúskeho hudobného skladateľa a čo ho priviedlo na územie dnešného Slovenska?

z dejín Slovenska

48 Černovská tragédia v dobových súvislostiach - Marek Junek
Vysviacka nového kostola v obci Černová sa v nedeľu 27. októbra 1907 zmenila na krvavý konflikt, ktorý dodnes rezonuje v slovenskej spoločnosti. Bola to len náhoda alebo vyvrcholenie dlhšie sa hromadiaceho napätia?

z dejín športu

52 Veľké víťazstvo - Najslávnejší deň Slovana Bratislava - Viliam Karácsony
Dňa 21. mája 1969 bolo švajčiarske mesto Bazilej svedkom futbalového zápasu, na ktorý mnohí športoví fanúšikovia zo Slovenska dodnes spomínajú s hrdosťou i nostalgiou.

kaleidoskop

54 Disk z Nebry - dôkaz astronomických pozorovaní v praveku

56 Terakotová armáda na ceste okolo sveta

recenzia

45 Posledná légia - Branislav Kovář Nechajte sa spolu s nami zlákať k čítaniu pútavého príbehu, odohrávajúcom sa v období úpadku Rímskej ríše.

58 O našich autoroch. Kvíz