Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 27. marca 2023

KOSMODEMJANSKAJA, LJUBA - PŘÍBĚH O ZOJE A ŠUROVI

KOSMODEMJANSKAJA, LJUBA

PŘÍBĚH O ZOJE A ŠUROVI
(Povesť o Zoje i Šure)

Státní nakladatelství dětské knihy, Praha, 1951
preklad Kamila Značkovská
obálka Zdeněk Mlčoch
1. vydanie, 20.000 výtlačkov

beletria, román, literatúra ruská
280 s., čb fot., čeština

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný

1,50 €

*priva2*belx-rus*

Mezi miliony šťastných dětí Sovětského svazu žili Zoja a Šura Kosmoděmjanských. Jejich život se utvářel podobně jako životy ostatních dětí v té radostné zemi, kde dítě nevychovává jenom rodina, ale kde o jeho výchovu pečují a živě se zajímají všichni: škola, pionýrský oddíl, Komsomol, strana. A je všechno, co bylo kolem nich, zajímalo a dávalo jim růst. Sledovali s nadšením cestu čeljuskinců i stavbu Metra, pomáhali svým slabším spolužákům a pomáhali i v onom nesmírném úkolu, který si předsevzal Sovětský svaz: odstranit negramotnost, otevřít každému člověku přistup ku vzdělání. Milovali krásné knihy a krásné obrazy, toužili zvědět, jak tato díla vznikala. Milovali bojovníky za lid, a jejich příklady si stavěli jako velké vzory. Milovali školu, své učitele a připravovali se na veliký a krásný úkol občanů sovětské země. Milovali maminku vřelou a překrásnou láskou a budoucnost se před nimi otevírala jasná a zářivá.

Náhle tento čistý, přímý slunný růst zastínila temná křídla fašismu. Hrůzám, které s úzkostí sledovali za bojů ve Španělsku, byly nyní vydány kraje jejich země. Zoja od prvního okamžiku pracuje doma pro frontu. Ale to jí neuspokojuje. Chce, musí zasáhnout přímo do boje proti útočníku. Vede ji příklad statečné bojovnice z občanské války. Vytrhává se z teplého domova a podstupuje svízelnou cestu partyzánky v týle nepřítele. Zajmou ji a po nejkrutějším mučení popraví. Ale než-li ji smyčka navždy zadrhne hrdlo, burcuje posledním dechem do boje proti nepříteli. Její hrdinná smrt hluboce zasáhne do srdcí veškeré mládeže. Tisíce a tisíce partyzánů a partyzánek povstávají po celé délce fronty. I Šura dává svůj život vlasti. Jako velitel tankista padá několik dní před jejím vítězstvím. A Ljuba Kosmoděmjanská, matka, která ztratila co může matka nejdražšího ztratit — své děti — dává se na cestu boje za mír, jako už po smrti Zojině burcovala proti nacistům. Není snad na světě matky, které by si dnes lidstvo víc vážilo než jí. Její slova bojuji na všech sjezdech Obránců míru. Její ušlechtilý hlas slyš i ty, čtenáři. Pronikne k tobě živý a varovný ze stránek této knihy, kterou psala veliká mateřská láska proto, aby miliony ostatních matek všech zemí už nikdy nemusely protrpět muka, kterými musela projít ona, kterými musela projít její milovaná vlast. Aby nikdy už mír nebyl porušen fašismem.

A ty, mládeži, nezapomeň na světlý příklad obou těch statečných sovětských lidí, hrdinů SSSR — Zoji a Šury.