Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 24. marca 2023

GASSET, JOSÉ ORTEGA Y - VZPOURA DAVŮ

GASSET, JOSÉ ORTEGA Y

VZPOURA DAVŮ
(La rebelion de las masas)

Naše vojsko, Praha, 
preklad Václav Černý, Josef Forbelský
obálka Aleš Striegl
1. vydanie
ISBN 80-206-0072-8

filozofia
160 s., čeština

mäkká väzba
stav: veľmi dobrý

6,00 €

*vlasba*fil*

José Ortega y Gasset, nejvýznačnější španělský filosof, sociolog a esejista, proslulý zvláště svou údajně „reakčně elitářskou“ koncepcí společnosti, se narodil v Madridu, 9. května 1883.

V letech 1898-1902 studoval na fakultě filosofie a literatury madridské univerzity a roku 1904 dosáhl doktorátu. V roce 1905 odešel studovat do Německa, kde působil na univerzitách v Lipsku, Berlíně a předeším v Marburgu -jako žák proslulého koryfeje marburgské školy, novokantovce Herrmanna Cohena. Roku 1910 byl Ortega jmenován profesorem metafyziky na univerzitě v Madridu a působil na ní až do roku 1936.

Na publicistickou dráhu vstoupil ve svých devatenácti letech. Publikoval především prostřednictvím novin a časopisů, jeho přednášky a veřejné působení měly velký vliv na společenský život v celém Španělsku. V roce 1923 založil nakladatelství „Revista de Ocidente“, jehož prostřednictvím se Španělé mohli seznámit se základními pracemi nejvýznamnějších evropských filosofů té doby. Toto nakladatelství Ortega řídil a též v něm i publikoval až do roku 1936. Založil i vlastní filosofickou „madridskou školu“.

Po vypuknutí občanské války v roce 1936 odešel do zahraničí -pobýval ve Francii, Holandsku, Argentině a Portugalsku - v roce 1945 se vrátil do Španělska, ne však natrvalo, dočasné působení zde střídal s pobytem v Německu. Doba jeho zahraničního působení znamená i vznik jeho nejvýznamnějších děl, která byla přeložena do mnoha světových jazyků.

K jeho základním pracem mimo Vzpouru davů patří: Meditaciones del Quijote (Meditace o Quijotovi, 1914), osmisvazkový El Espectador (Divák, 1916 až 1934), dílo, které bylo předobrazem Vzpoury davů -Espaňa invertebrada (Španělsko bez páteře, 1921), El tiema de nuestro tiempo (1923, vyšlo česky v roce 1969 jako Úkol naší doby), La deshumanización del arte e ideas sobre la novela (Dehumanizace umění a idea románu, 1925), Kant (1924-1929), Meditación de la técnica (Úvahy o technice, 1939), Estudios sobre el amor (Studie o lásce, 1941), El hombre y la gente (Člověk a lidé), přednášky z roku 1929 Qué es filosofía? (Co je filosofie? ), velmi významné a obsáhlé dílo La idea de principio en Leibniz y la evolúción de la teória deductiva (Leibnizovo pojetí principu a evoluce deduktivní teorie) a Ortegovy zřejmě nejdůležitější prácé Idea del teatro (Idea divadla) a Meditación del pueblo joven (Meditace o mladých národech).

V roce 1948 založil v Madridu společně s Juliánem Maríasem Institute de Humanidades, jehož posláním mělo být organizování rozsáhlých seminářů na aktuální témata. Jeho velice plodný život se uzavřel 18. 10. 1955 v Madridu. Ortegův pohřeb se stal masovou protifrankistickou demonstrací za ideály liberální demokracie, které Ortega celý život hájil.