Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 17. marca 2023

VOLKOGONOV, DMITRIJ - TRIUMF A TRAGÉDIA 1, 2

VOLKOGONOV, DMITRIJ

TRIUMF A TRAGÉDIA 1, 2
Politický portrét J. V. Stalina
(Triumf i tragedija)

Spektrum, Bratislava, 1990
preklad Johana Hasonová, Alžbeta Suchá, Miroslav Neman
prebal Jozef Michaláč
1. vydanie, 20.000 výtlačkov
ISBN 80-218-0070-4

história, životopisy
1192 s., čb fot., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom


12,00 € 9,50 € stav: dobrý *priva*bio*
8,00 € stav: dobrý *greel*bio-sklad*

Stalin nevedel, čo je to ľútosť.

Vedel, čo je to synovská láska, láska k deťom, vnukom? Sotva. Z ôsmich svojich vnukov videl niekoľko ráz len deti dcéry Svetlany a ešte dcéru a syna Jakova, svojho prvorodeného. Jeho osobný život bol úplne uzavretý.

Dnes sa na Stalina a stalinizmus pozeráme z vtáčej perspektívy dejín. Myslím, že po desaťročiach, z väčšieho odstupu, budú sa tieto pošmurné stránky histórie sovietskeho ľudu, plné odriekania, tragizmu a sklamaných nádejí vnímať hlbšie, dôkladnejšie a správnejšie. No už dnes je jasné, že Stalin je len vrchol ľadovca.

Neuzavretá minulosť môže byť pre jednotlivca aj pre všetok ľud, ktorý nepozná celkom skutočné dejiny svojich triumfov a tragédií. Takto som nazval svoju knihu v snahe ukázať, ako sa v dejinách triumf jedného človeka zmenil na tragédiu všetkého ľudu.

Čitateľ už vie, že Stalin miloval tajomstvá. Veľké aj malé. Najväčšmi však zbožňoval tajomstvá moci, ktorých nebolo málo, a často boli hrozné. Až dnes sme sa tak naozaj začali zamýšľať nad tým, ako vlastne dokázal nemravný, fyzicky nepríťažlivý a politicky odpudzujúci človek prinútiť také množstvo ľudí, aby ho milovali?!

Stalinov život a smrť ukázali, že tam, kde niet harmónie medzi politikou a morálkou, vždy dochádza ku krachu, že človek, ktorý verí iba v moc násilia, môže kráčať len od zločinu k zločinu. Stalinova schopnosť ovládnuť myslenie ľudí, meniť ich na bezduchých vykonávateľov je veľkým varovaním, k čomu môže viesť nekontrolovateľná, absolútna moc skoncentrovaná v jedných rukách.

Svedomie má vždy šancu. Dokonca aj vtedy, keď sa triumf jednej osoby zmení na tragédiu miliónov.

Súd ľudí môže byť iluzórny. Súd dejín je večný.