Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 14. marca 2023

MILLÁS, JUAN JOSÉ - DVE ŽENY V PRAHE

MILLÁS, JUAN JOSÉ

DVE ŽENY V PRAHE
(Dos Mujeres en Praga)

Slovart, Bratislava, 2004
edícia MM (49)
preklad a doslov Roman Brat
obálka Oleg Kolomijec
ISBN 80-7145-873-2

beletria, román, literatúra španielska
212 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: výborný

predané

*priva*belx-esp*

Román Juana José Millása Dve ženy v Prahe je strhujúcim hľadaním pravdy o našom živote a jeho racionálnych a iracionálnych stránkach. Nachádzame v ňom veľa peripetií, do osídiel ktorých sa dostávame aj my, lebo žijeme v uzavretom kruhu náhod, ale aj celého systému zákonitostí. Autor buduje svoju prózu veľmi starostlivo, spriada siete príbehu a čitateľa čoraz väčšmi omotáva priadzou napätia a fantázie. Dvojlíniová vrstva príbehu sa umocňuje autorovou poviedkou, ktorá má v románe svoje kompozičné opodstatnenie, a takisto alúziami na pripravovanú reportáž o nezákonných adopciách, ktoré boli v istom čase v Španielsku bežné.

Dve ženy v Prahe sú výborne napísanou prózou s umne vykonštruovaným príbehom a množstvom zaujímavých myšlienok a tvrdení.

(Valencia, 1946) vstupuje do literatúry roku 1974 románom Cerberus vrhá tiene, za ktorý získal ocenenie Premio Sésamo. Druhou svojou knihou Utopencovo videnie (1977) potvrdil svoj rozprávačský talent a definitívne sa spolu s José María Merinom, Luisom Mateom Díezom, Javierom Mariásom a inými zaradil do novej generácie tvorcov. Na rad prišli ďalšie romány a zbierky poviedok, o ktorých sa pochvalne vyjadrila domáca kritika i čitatelia. Pozitívne zareagovalo aj zahraničie a Millás sa do dnešného dňa teší výraznej pozornosti zahraničných hispanistov. Jeho prózy sa preložili do takmer dvoch desiatok jazykov.

V súčasnosti žije v Madride a okrem prózy sa venuje novinárskej práci, za ktorú ho takisto viac ráz ocenili. Románu Dve ženy v Prahe odborná porota nielenže jednomyseľne udelila roku 2002 prestížnu cenu Premio Primavera de Novela, ale takisto mu vyjadrili svoj obdiv aj čitatelia, keďže sa viac ako pol roka držal na čelných priečkach v rebríčku najpredávanejších kníh v Španielsku.