Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 17. marca 2023

MARTIN, JÁN - SLÁVNI ZBOJNÍCKI KAPITÁNI

MARTIN, JÁN

SLÁVNI ZBOJNÍCKI KAPITÁNI

Epocha, Bratislava, 1970
prebal Emil Bačík
1. vydanie, 15.000 výtlačkov
75-008-70

história
260 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

1,70 €

*priva*his*

Ján Martin, známy publicista a novinár, už niekoľko, rokov takmer každý týždeň uverejňoval v bratislavskej Pravde svoj „Pohľad do minulosti“. Tentoraz sa autor podujal predstaviť život a „dielo“ romantických jednotlivcov-zbojníkov dávnych čias. Podrobne študoval všemožné materiály o nich a rozpracoval ich do šírky i do hĺbky.

Pútavo a zasvätene hovorí o pašerákovi Mandrinovi a gavalierovi parížskeho podsvetia Cartouchovi, o zbojníckych postavách, ktoré podnes žijú v rozprávaní francúzskeho ľudu. Zoznamuje nás s maďarskými zbojníckymi vodcami, s Jóškom Šobrim, pastierom svíň, a s nepolapiteľným Róžom Sándorom. Nezabudol  ani na známeho talianskeho ľudového hrdinu Rinalda Rinaldiniho, veliteľa niekoľkotisícového povstaleckého vojska, ba objavuje pre slovenského čitateľa aj juhomoravského Grasla, pochádzajúceho z rodu šarhov, a zaujímavú nemeckú zbojnícku postavu — Schinderhannesa. Čiastočne odlišná, ale do rámca ostatných postáv veľmi vhodne zapadajúca je postava francúzskeho galejníka Salvadora a vládcu bukanierskeho ostrova Montbarsa.

Osobitným a zaujímavým spôsobom zobrazuje autor slovenského hôrneho chlapca Jánošíka, pri opisovaní ktorého sa vyhýba u nás rozšíreným legendám, viac sa opiera o historické materiály. Z takto spracovaného pohľadu si čitateľ môže dotvoriť obraz o našom ľudovom hrdinovi.

Aj pri charakterizovaní ostatných postáv a prostredia, v ktorom žili, sa autor vyhýba kolujúcim legendám, pretože zväčša alegorizujú postavy ľudových hrdinov a stavajú do svetla jednoznačných zástancov dobra proti vtedy vládnúcemu zlu. V pestrom, o fakty i o doteraz neznáme historické dokumenty sa opierajúcom rozprávaní chce Ján Martin ukázať tieto hrdinsko-tragické postavy v pravom svetle, ako zbojníkov proti vtedy vládnúcemu poriadku, ako rebelantov, ktorých osud bol a musel byť vopred spečatený.

Hoci osobná statočnosť, ba hrdinstvo, šľachetnosť a cieľavedomosť boja za práva chudoby charakterizuje činnosť nejednej z postáv tejto zaujímavej a napínavej knihy, plnej neočakávaných obratov, ľúbostnej romantiky i surovej, drsnej skutočnosti, život každej z nich sa predčasne končí, lebo súčasná spoločnosť ich chápe ako narušovateľov a rozvracačov ustáleného poriadku.

Desať portrétov Slávnych zbojníckych kapitánov je pekné a zaujímavé čítanie pre mládež i pre dospelých, a nesporne si ho obľúbia najmä duše romantické.