Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 16. marca 2023

FINKELSTEIN, NORMAN G. - PRŮMYSL HOLOCAUSTU

FINKELSTEIN, NORMAN G.

PRŮMYSL HOLOCAUSTU
Úvahy o zneužívání židovského utrpení 
(The Holocaust Industry)

Dokořán, Praha, 2006
edícia Bod
preklad Miroslav Brzobohatý
doslov Pavel Barša
obálka Martin Radimecký
ISBN 80-7363-068-0

história, II. svetová vojna, publicistika, politika
152 s., čeština

mäkká väzba
stav: veľmi dobrý

PREDANÉ

*priva*his*

Provokativní kniha amerického politologa působícího na univerzitě v Chicagu se dotýká nejcitlivějšího místa moderní židovské historie a již po svém prvním vydání v roce 2000 vyvolala bouřlivou odezvu v mnoha zemích. Autor nezpochybňuje nacistický holocaust, ostatně jeho rodina byla za války téměř vyhlazena, ale tvrdí, že uctívání památky genocidy a odškodňování Židů, kteří přežili koncentrační tábory, začalo být masivním způsobem zneužíváno.

Proč se v Americe začali lidé o židovský holocaust intenzivně zajímat až ve druhé polovině 60. let? Hlavní motivy znovuoživování této historické události jsou podle autora dva. Jednak peníze, jež díky umělému udržování problematiky holocaustu nárokují (a získávají) židovské organizace od určitých států, Německa, Švýcarska, ale nově i od států východní Evropy. Podle autora ale tyto peníze ve skutečnosti nesměřují k stále menšímu počtu skutečných přeživších, nýbrž do nenasytných kapes mezinárodních židovských organizací.

Druhým motivem instrumentalizace holocaustu je pak podle Finkelsteina ospravedlňování zahraniční politiky Izraele, jenž se díky genocidě z poloviny 20. století pasoval do věčné role „státu-oběti“.

Knihu doplňuje doslov Pavla Barši, docenta politologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Norman G. Finkelstein (* 1953) se narodil ve Spojených státech rodičům, kteří přežili varšavské ghetto a koncentrační tábory v Osvětimi a Majdanku. Ostatní členové jeho rodiny byli za války vyhlazeni. Finkelstein vystudoval politické vědy na univerzitě v Princetonu a v roce 1988 získal doktorát za práci o teorii sionismu. V současné době přednáší politologii na DePaulově univerzitě v Chicagu. Je mezinárodně uznávaným komentátorem izraelsko--palestinského konfliktu a témat týkajících se nacistického holocaustu. Doposud napsal pět knih: Beyond Chutzpah: On the Misuse of Anti-Semitism and the Abuse of History (2005), The Holocaust Industry: Reflections on the Exploitation of Jewish Suffering (2000, 2003), Image and Reality of the Israel-Palestine Conflict (2003), A Nation on Trial: The Goldhagen Thesis and Historical Truth (1998, společně s Ruth Bettinou Birnovou) a The Rise and Fall of Palestine: A Personal Account of the Intifada Tears (1996).

„Tato kniha je rozborem průmyslu Holocaustu a zároveň jeho obžalobou. Na následujících stránkách vyložím, že Holocaust je ideologickým zobrazením nacistického holocaustu. Jako většina ideologií je, i když nepatrně, spojena se skutečností. Holocaust není libovolným výtvorem, nýbrž spíše vnitřně promyšleným konstruktem. Jeho hlavní dogmata podporují politické a třídní zájmy. A Holocaust skutečně potvrdil, že je nepostradatelnou ideologickou zbraní. Jeho prostřednictvím se jedna z vojensky nejsilnějších zemí světa s otřesnou bilancí v oblasti lidských práv sama obsadila do role státu „oběti“, a stejně tak si status oběti přivlastnila nejúspěšnější etnická skupina ve Spojených státech. Tento zdánlivý status oběti s sebou nese značné dividendy - především imunitu proti kritice, byť i oprávněné. Mohu dodat, že ti, kteří tuto imunitu využívají, se neubránili morální zkaženosti, která je s ní obvykle spojena. “
Norman G. Finkelstein