Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 24. marca 2023

HISTORICKÁ REVUE 6/2008

HISTORICKÁ REVUE 6/2008
Vedecko-populárny časopis o dejinách

Slovenský archeologický a historický inštitút - SAHI, Bratislava, 2008

časopis, história
68 s., čb a far. fot., slovenčina

mäkká väzba, veľký formát
stav: dobrý

PREDANÉ

*home*časopisy*







téma: Bojnický zámok odkrýva svoju históriu

3 Bojnický zámok - grófov dar budúcim generáciám - Ján Papco
Bojnický zámok je už dlhé roky magnetom pre prominentov, filmárov a najmä pre bežných návštevníkov. Dnes neponúka len prehliadku artefaktov a výklad sprievodcu, ale aj možnosť stať sa svedkom či dokonca súčasťou historických udalostí na zámku.

7 Znovuobjavené obrazy v Bojnickom zámku - Ján Papco
Posledný šľachtický majiteľ Bojnického zámku, Ján František Pálffy, bol veľkým milovníkom umenia. Časť jeho bohatých zbierok umeleckých diel môžeme na zámku obdivovať aj dnes.

10 Od piktogramu po rozprávkový sen - Katarína Malečková
Než sa z dreveného hradu, prvýkrát spomínaného v Zoborskej listine z roku 1113, stal Bojnický zámok známy svojimi štíhlymi vežami, vystriedali sa v ňom desiatky majiteľov. Prejdite sa spolu s nami bohatou históriou tohto klenotu hornej Nitry.

16 Ján František Pálffy - romantik alebo pragmatik? - Katarína Malečková
„Čudácky gróf" si vo svojom testamente z roku 1907 prial vytvoriť z Bojnického zámku múzeum. Spory o dedičstvo a dražby umeleckých diel oddialili jeho prianie o niekoľko desiatok rokov.

21 Listovanie v najstaršej návštevnej knihe Bojnického zámku - Erik Kližan
Gróf Ján František Pálffy zakúpil v máji 1907 hrubú knihu, do ktorej sa ešte v ten mesiac začali zapisovať prví návštevníci Bojnického zámku. Kniha je dnes cenným dokladom o stúpajúcej popularite tejto pamätihodnosti.

archeológia

22 Príbehy tepané v bronze - Petra Kmeťová

V 70. až 90. rokoch 19. storočia boli na území severného Talianska, Slovinska a Rakúska objavené hroby so zdobenými bronzovými vedrami - situlami. Dodnes sú tieto pohrebné artefakty jedinými zdrojmi informácií o bežnom živote a mytológii ľudí staršej doby železnej na týchto územiach.

z dejín antiky

26 Na rímskej svadbe - Svadby a manželstvá v starovekom Ríme - Ivana Kvetánová
Svadobnému obradu predchádzala veštba a obeta bohom, aby bolo manželstvo naplnené a šťastné. No nie vždy sa veštba vyplnila.

seriál

30 Bartolomejská noc, II. časť - Jaroslav Perniš
Francúzska kráľovná Katarína Medicejská sa pokúsila vyriešiť konflikty medzi katolíkmi a hugenotmi svadbou svojej dcéry s dedičom Navarrského kráľovstva. Tento zväzok však len oddialil blížiaci sa konflikt.

osobnosti

34 Príbeh večného nepokoja - život Friedricha Schillera - Michal Habaj
Už počas štúdií sa mladý Schiller búril proti útlaku a despotizmu vlády. Za kritiku politického režimu vo svojich divadelných hrách bol dokonca i väznený.

Slovensko v 20. storočí

40 Cyklistika v zelenom - Peter Bučka
Na začiatku 20. storočia bicykel zľudovel aj na Slovensku a počas I. svetovej vojny prenikol do armádnych zložiek. Vojaci sa zúčastnili aj mnohých civilných cyklistických pretekov, kde často stáli na stupňoch víťazov.

moderné dejiny

42 Francúzska Indočína - Robert Hoza
V 19. storočí pribudli k francúzskym kolóniám aj rozsiahle územia Indočíny. Po rokoch nepokojov začala byť nadvláda Francúzov neudržateľná. O jej konci rozhodol krvavý konflikt medzi francúzskou a vietnamskou ľudovou armádou v Dien Bien P hu v roku 1954.

kaleidoskop

56 Gróf Mihály Esterházy - priekopník fotografie

58 Hold Milade Horákovej

60 Bachčisarajský chánsky palác

recenzia

63 Gaddis, John Lewis: Studená vojna

65 O našich autoroch, Kvízy

67 Expedícia Yucatán 2008