Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 16. marca 2023

ADAM, WILHELM - BOL SOM PAULUSOVÝM POBOČNÍKOM

ADAM, WILHELM

BOL SOM PAULUSOVÝM POBOČNÍKOM
Plukovník v.v. Wilhelm Adam, bývalý 1. pobočník 6. armády
(Der schwere Entschluss)

Vydavateľstvo politickej literatúry, Bratislava, 1967
edícia Členská knižnica
preklad Antin Smutný
prebal Vlastimil herold
1. vydanie, 15.000 výtlačkov
75-025-67

história, životopisy, II. svetová vojna
390 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*priva*his*

O bitke storočia — ako mnohí autori nazývajú Stalingradskú bitku — vyšlo už pomerne veľa kníh, no z pera nemeckého účastníka bojov je to v slovenčine prvá kniha tohto druhu.

Autor Wilhelm Adam, pobočník a osobný priateľ bývalého poľného maršala a veliteľa 6. armády Paulusa, podáva strhujúci a napínavý obraz dramatického ťaženia wehrmachtu na úseku Poltava-Stalingrad od januára 1942 do januára 1943 — teda obdobia, keď nastal značný obrat v priebehu druhej svetovej vojny. Podrobne opisuje sovietsku protiofenzívu a konečne aj katastrofálnu porážku nemeckých vojsk pri Stalingrade, otrasné obrazy skazy, keď nemeckých vojakov moril neznesiteľný hlad a zima, keď panicky ustupujúce vojská sa hnali cez stuhnuté mŕtvoly vlastných ľudí a to všetko zo zorného uhla dôstojníka starej, tradičnej nemeckej vojenskej školy.

Druhú časť knihy vypĺňajú obrazy zo zajatia a ťažký boj, tentoraz ľudí samých so sebou, čo netrvalo krátko a nebolo ľahké, lebo nenapravitelní dôstojníci, ktorí počas obkľúčenia v kotli nadávali na Hitlera, teraz v zajatí strhávajú so sebou slabších a hatia spoznanie pravdy a zapájanie sa do antifašistického hnutia.

Wilhelm Adam sa dopracoval ku konečnej pravde o Stalingrade a o druhej svetovej vojne vôbec, čo využil po návrate zo zajatia ako presvedčený antifašista a antimilitarista pri budovaní nového Nemecka.