Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 23. marca 2023

BROMFIELD, LOUIS - DRAVÁ RIEKA

BROMFIELD, LOUIS

DRAVÁ RIEKA
(Wild is the River)

Svojeť, Košice, 1946
preklad Ján Rozner
obálka Vojtech Stašík
1. vydanie

beletria, román, literatúra americká
320 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal poškodený

NEDOSTUPNÉ

*juran*belx-usa*

Vydávame dielo vynikajúceho amerického spisovateľa Louisa Bromfielda, ktorého tvorba už svojim námetom, prostredím a spracovaním sugestívne pôsobí na čitateľovu obrazotvornost. Prednosťou jeho tvorby je umenie, ktorým plasticky a farbiste líči cudzokrajné exotické prostredie. To už samo o sebe zaujme čitateľovu fantáziu a ukojí jeho túžbu po poznaní ďalekých krajín a života v nich.

Pri tom všetkom autor neholduje  lacnej romantike a neopodstatnenej snivosti. Podáva obraz pravdivý, realistický, v ktorom defilujú osudy nielen veľkých hrdinov, ale i život malých ľudí, v ktorých Bromfield ako jemný psycholog odhaľuje mnohé krásne a cenné stránky ich charakteru, alebo naopak, podlost a bezcharakternosť.

Louis Bromfield zaujíma v pestrom sbore amerických prozaikov jedno z popredných miest. Práve preto je jedným z najčítanejších a najprekladanejších spisovateľov. Je to typ svetaznalého, cestujúceho amerického románopisca, ktorý v každom svojom diele okrem novej románovej problematiky chce ukázať čitateľovi aj nový kus zaujímavého sveta. Raz je to India so svojim životom a problémami, Bombay pod drobnohľadom básnika všímajúceho si nielen hýrivý a výstredný život boháčov, ale aj život ulice, biedy a osudy farbí stých ľudí, alebo ako v našom prípade, autor siaha do americkej histórie a na pozadí vojny Juhu proti Severu líči život spoločnosti, ľúbostné vzťahy hrdinov a mravné i sociálne dozvuky vojnovej povíchrice.

Dej románu „Dravá rieka" autor miestopisne zasadil do povodia Missisippi, do okolitých plantážnických fariem a New Orleansu, sídla velenia okupačnej armády. Bromfield zachycuje povojnovú dobu, život a typy ľudí ako ich vtedajšia situácia vynášala na javisko rozrušeného života. Čerstvý vietor zo Severu, zo zeme praktických a obchodníckych yankeeov, akoby sa príliš nemilosrdne oprel o romantický a na tradíciach budujúci život Juhu. To sa obyvateľov Juhu oveľa viac dotýka ako samotná vojenská porážka Konfederácie. Celá problematika má svoju hospodársku a sociálnu tvárnosť, javiacu sa v oslobodení černochov, alebo vo fakte, že priemyselný Sever a farmársky Juh patria už prirodzene dokopy. Tak práve má aj svoju sociologickú tvárnost, lebo vecnému a praktickému Severu chybuje práve to, čím oplýva Juh: romantika a tradiciálnosť. Preto je „Dravá rieka" jeden z jeho najkrajších románov.