Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 15. marca 2023

NIŽNÁNSKY, JOŽO - CHOLERA

NIŽNÁNSKY, JOŽO

CHOLERA

Mladé letá, Bratislava, 1964
ilustrácie Oto Lupták
1. prepracované vydanie, 18.000 výtlačkov 
66-005-64

beletria, román, literatúra slovenská
416 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

PREDANÉ

*juran*bels*

Za knihami, ktoré rozprávajú o minulosti nášho ľudu, zaiste radi siahnu mnohí čitatelia. Nájdu v nich poučenie i pobavenie. Jednou z kníh, ktoré spĺňajú požiadavky mladých čitateľov, je historický román Cholera od Joža Nižnánskeho. O tejto knihe píše Vladimír Petrík v Slovenských pohľadoch, r. 1959: „Predmetom autorovho rozprávania v románe Cholera sú udalosti, sprevádzajúce veľkú choleru, ktorá vypukla v tridsiatych rokoch minulého storočia na východnom Slovensku a ktorá nepriamo podnietila sedliacku vzburu proti pánom. Všetci kladní hrdinovia, či už sedliacki vzbúrenci na čele s Hamzom, alebo zemani-demokrati ako Tasnády, bojujú za historicky spravodlivú vec a majú aj dnes naše sympatie. Až sa nechce veriť, koľko revolučného pátosu vložil autor do svojej knihy už pred štvrťstoročím. Skoro by sa dalo povedať, že anticipoval značnú časť súčasných požiadaviek na. historický román. Pravda, mnoho z tej revolučnosti vyznieva hlucho, papierovo. Je tu veľa fráz, výkričníkov. Ale je tu predsa neľútostný boj dvoch antagonistických svetov, z ktorého vychádza dočasne ako víťaz svet nespravodlivosti a sociálneho útlaku. Tragický koniec románu vzbudzuje mocnejšie hnutie čitateľovho vnútra ako banálny happy-end. Vedomie čitateľa rozrušuje fakt, že spravodlivosti nebolo učinené zadosť. A to je dobrá nespokojnosť.

V románe okrem širokého toku spoločenských udalostí tečie aj potôčik individuálnych osudov, ktorý bolo treba vymyslieť, aby bol román zaujímavý, napínavý, vzrušujúci, čitateľný. A práve tu je autor sebou samým, t. j. spisovateľom dobrodružných románov. Tu sú všetky rekvizity tohto žánru: prepady, únosy, vyslobodzovanie, vždy niekoľko ráz za sebou, lebo opakovanie je z hľadiska napínavosti funkčné, a to všetko zmiešané v ľúbostnom trojuholníku, kde jeden z dvoch nápadníkov musí byť z opačného tábora ako druhý.

Cez toto všetko vníma čitateľ ono „spoločenské" v románe. Najprv ho zaujíma, či Magdu niekto vyslobodí z rúk zloducha Viczmándyho a len potom fakt, že jej osloboditelia bojujú za inakšiu slobodu, za svet bez derešov a bez roboty na pánskom, Ale nakoniec sa dozvie aj to, a to je najdôležitejšie. Sympatické postavy sa v jeho vedomí budú kryť s historicky progresívnymi.

Táto literatúra sa dá merať iba tým, aké pohnútky vzbudzuje. Nižnánskeho román Cholera vzbudzuje dobré pohnútky.