Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

streda 1. mája 2019

ANDREJ HLINKA A JEHO MIESTO V SLOVENSKÝCH DEJINÁCH

ANDREJ HLINKA A JEHO MIESTO V SLOVENSKÝCH DEJINÁCH
Zborník prednášok z vedeckého sympózia
Bratislava 20.9.1991

DaVel, Bratislava, 1991
zostavili František Bielik a Štefan Borovský
fotografie Dagmar Velická
1. vydanie, 10.000 výtlačkov
ISBN 80-900931-0-8

zborník, dejiny, história, životopisy,
166 s., čb fot., slovenčina
hmotnosť: 237 g

mäkká väzba
stav: dobrý, knižničné pečiatky, 1 príloha (pohľadnica)

2,00 € PREDANÉ *bib14*






Andrej Hlinka a Židia 
Arvéd L. Gréber

O pomere Andreja Hlinku k Židom vie slovenská i zahraničná verejnosť málo. Domáci režim v službách okupantov o tomto pomere dovoľoval písať len nepravdivo a tendenčne. Nebude preto nevhodné pripomenúť dve skutočnosti, ktoré výstižne charakterizujú vzťah Andreja Hlinku k Židom a naopak. Uvádzame ich bez komentára. Ako príspevok o našom pomere k Židom.

V auguste roku 1936, teda vyše tri roky po tom, čo sa Adolf Hitler dostal k vláde v susednom Nemecku a čo sa vlny antisemitizmu začali nebezpečne dvíhať i v susednom Rumunsku, Maďarsku i Poľsku, Andrej Hlinka mal rozhovor s podpredsedom Židovskej strany v Č-SR dr. Matejom Weinerom z Liptovského Sv. Mikuláša. Pri tejto príležitosti urobil Andrej Hlinka vyhlásenie. Vzbudilo veľkú pozornosť. Zaznamenala ho dokonca i zahraničná tlač. A samozrejme i židovské noviny v Česko-Slovensku. Z jeho prejavu uvádzame podstatnú časť tak, ako je zverejnená v 2. zväzku zborníka vedeckých príspevkov The Jews of Czechoslovakia, ktorý v roku 1971 vydala Spoločnosť pre dejiny československých Židov v New Yorku. Citujú v ňom z pražského židovského časopisu Selbstwehr, dňa 7. augusta 1936. Citát uvádza Aharon Moshe K. Babinowicz, tajomník Izraelskej výskumnej rady pri úrade izraelského ministerského predsedu, vo svojej štúdii "Teh Jewish Party. A struggle for national recognition, representation and autonomy" (str. 253-346).

Andrej Hlinka okrem iného povedal:

"Nie som nepriateľ Židov, politická strana, ktorej som vodcom, nie je antisemitská. Antisemitizmus nie je našim programom. Ako katolícky kňaz plne si uvedomujem veľký morálny, náboženský a dejinný význam židovstva pre celé civilizované ľudstvo, obzvlášť pre kresťanstvo. Kým Židia budú vedení duchom svojho náboženstva, tak ako ho hlásali ich proroci, zakiaľ budú lipnúť na svojej viere a odmietať odklony od etických princípov tejto viery, Židia na Slovensku nebudú sa musieť nijak obávať slovenského ľudu, ktorého vodcovstvo zverili mne.

Som úprimne rád, že Židia na Slovensku a i v ostatných častiach republiky zorganizovali sa do svojej vlastnej Židovskej strany a neželajú si byť nohsledmi iných strán. Toto je jediná pravá záruka pre vzťahy užitočného spolunažívania s nimi. Prosím, aby ste uistili vašu stranu, že môže vždy rátať s mojou sympatickou podporou v jej snaženiach. Jediné, čo žiadam od slovenských Židov, je to, aby prejavovali pochopenie pre naše kultúrne snaženia, pre slovenské umenie a literatúru a aby ich podporovali. Ak tak budú konať, môžem Vás uistiť, že nič sa nestane a nedovolí sa, aby sa stalo niečo, čo by akýmkoľvek spôsobom porušovalo naše mierové a spoločné úsilie v záujme zachovania morálneho, sociálneho a administratívneho poriadku tohto štátu. Moja osobná minulosť vylučuje akúkoľvek antisemitskú agitáciu. Viete, že v časoch zrútenia sa monarchie bol som to ja, ktorý som použil svoj vplyv a svoju osobnú popularitu - s riskovaním oboch - v záujme ochrany Židov, kdekoľvek ich životy a majetok boli ohrozované".

Takto Andrej Hlinka. A keď Andrej Hlinka v auguste 1938 zomrel, bratislavské Židovské noviny vo svojom čísle zo dňa 19. augusta 1938 (č. 14) takto komentovali skon tohto veľkého Slováka:

"Slovenský národ má veľkého mŕtveho. Oplakáva svojho syna, ktorý hlboko zaryl svoje meno do slovenských dejín. Pred tvárou smrti zamĺkol každý bojový hluk, opadli vlny rozvírených vášní a pod hlbokým dojmom smútku osoby a strany, priatelia i nepriatelia hodnotia túto vynikajúcu postavu a jej prenikavý význam na vývoj udalostí.

Ani my Židia nemôžeme ostať stranou. Jeho verejná činnosť často zasiahla i do našich radov a zavdala nám príčinu určiť svoj postoj k nemu. Roky svojej mladosti strávil v Ružomberku
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

... posledná veta ...

Chceme, aby sa vrátil do pamäti národa a v nej natrvalo zostal.