Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 26. mája 2019

CAPUANA, LUIGI - BOL RAZ JEDEN KRÁĽ

CAPUANA, LUIGI

BOL RAZ JEDEN KRÁĽ
(C´era una volta, Fiabe)

Pravda, Bratislava, 1989
edícia Členská knižnica Pravda
preklad Blahoslav Hečko
ilustrácie Ľuba Končeková-Veselá
1. vydanie, 23.000 výtlačkov
075-056-89 BRJ

beletria, rozprávky, knihy pre deti,
232 s., slovenčina
hmotnosť: 897 g

tvrdá väzba s prebalom, veľký formát

3,90 € stav: dobrý *gopal6*dets*
3,50 € stav: dobrý, krátke neautorské venovanie *kolha* in *H-kris*

Rozprávky, ktoré sa vám, milé deti, práve dostávajú do rúk, vznikli na juhu Talianska na ostrove Sicília pred sto rokmi. Napísal ich významný taliansky spisovateľ a literárny kritik Luigi Capuana, ktorý žil v rokoch 1839 —1915. Prvé rozprávky uverejnil v detskom časopise roku 1882. Odvtedy vyšli veľa ráz a boli preložené do rozličných svetových jazykov.

Capuanove rozprávky na prvý pohľad veľmi pripomínajú klasické ľudové rozprávky, lebo autor sa pri ich písaní nechal inšpirovať ľudovou slovesnosťou. Sám poznal veľa rozprávok z rozprávania starej mamy, ale aj od jednoduchých Sicílčanov, medzi ktorých chodieval, „aby sa naučil ich prostú a výstižnú reč, ktorou tak krásne vyjadrujú svoje city a túžby“. Keď písal rozprávky, na ulici pred jeho domom už čakali deti a prosili, aby im niektorú prečítal.

V Capuanových rozprávkach sa odráža odveká túžba ľudí po spravodlivosti, statočnosti a smelosti, preto v každej víťazí dobro. Hrdinovia a hrdinky musia obstáť v skúške odvahy a za to ich čaká odmena. Takto si vytrvalá Žúžoľka či skromná pracovitá Krivuľka získajú napokon srdce kráľoviča. Aj škaredá a škrieplivá princezná zmúdrie a skrásnie až po mnohých útrapách a príkoriach. Sú tu však aj veselé príbehy. Dozaista sa zasmejete na Hromovom kráľovi, ktorý rozpráva tak hlasno, až z toho ohluchnú všetci ľudia v kráľovstve, alebo na inom hlúpom kráľovi, ktorému prejde cez rozum prešibaný holič. Podobne by sme mohli spomenúť sedliačika, ktorý si zasa vlastným dôvtipom a pomocou čarovnej píšťalky uchráni pole pred závisťou a chamtivosťou panovníka.

Dúfame, že rozprávky zaradené do nášho výberu si so záujmom prečítate a že sa vám zapáčia nielen preto, že hýria fantáziou, vtipom a humorom, ale aj preto, že sú trochu iné ako tie, čo už poznáte.








posledná veta

Za smutnou rozprávkou zaznel zvonec: všetko na svete má začiatok i koniec!