Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

piatok 24. novembra 2017

VLADÁR, JOZEF - DÁVNE KULTÚRY A SLOVENSKO

VLADÁR, JOZEF

DÁVNE KULTÚRY A SLOVENSKO

Tatran, Bratislava, 1983
fotografie Jozef Krátky
resumé vo francúzštine, ruštine a nemčine
edícia Dávnoveké umenie Slovenska - Ars slovaca antiqua (18)
1. vydanie, 3.000 výtlačkov
61-503-83

história, archeológia,
128 s., čb a far. fot., slovenčina
hmotnosť: 502 g

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

9,00 €

*kbs*  in **S3P**

Práca Dávne kultúry a Slovensko sa do určitej miery odlišuje od ostatných publikácií edície Dávnoveké umenie Slovenska — Ars slovaca antiqua. Sú v nej totiž uverejnené predovšetkým výrobky cudzej proveniencie, ktoré sa od najstarších čias najrôznejšími cestami dostávali na územie Slovenska a v hmotnej kultúre domácich spoločenstiev predstavujú cudzí prejav. Ich význam netreba preceňovať, ale zaiste ani podceňovať, pretože spolu s nimi prenikali na územie Slovenska aj progresívne kultúrne vplyvy a impulzy, ktoré v procese sociálno-ekonomického vývoja jednotlivých období praveku a včasnej doby dejinnej zohrávali svoju historickú úlohu. Sprostredkúvali neraz aj kultúrne bohatstvo území civilizačne vyspelejších, najmä juhovýchodných európskych oblastí. ktoré boli v úzkom kontakte s kaukazskými, anatólskymi a mediteránnymi civilizačnými centrami a prostredníctvom nich sa z času na čas i na územie Slovenska dostávali výrobky dokázateľne až blízkovýchodného pôvodu.

A ešte jeden fakt sa žiada v tejto súvislosti zdôrazniť. Nie vždy možno jednoznačne stanoviť, čo je import a čo iba dokonalá napodobenina cudzieho vzoru. Je to jednoznačné iba vtedy, ak domáci výrobok prezrádza nepochopenie pôvodnej predlohy. Preto sú v tejto publikácii uverejnené aj niektoré domáce výrobky inšpirované cudzími podnetmi.

Importy z praveku a včasnej doby dejinnej na Slovensku — to nie sú iba exkluzívne pamiatky cudzej proveniencie. Sú to aj významné historické pramene, ktoré umožňujú skúmať problémy kultúrnych a obchodných kontaktov nášho územia od najstarších čias, keď je už doložená vonkajšia výmena, ktorá v mladších obdobiach praveku, po vynájdení a rozšírení metalurgie kovov, vyúsťuje do pravidelnej výmeny a napokon vo včasnej dobe dejinnej — po vynájdení peňazí — i do kontinentálneho obchodu.

Výrobky cudzieho pôvodu na území Slovenska dokumentujú jeho postavenie v dávnoveku európskeho ľudstva ako prastarej kultúrnej križovatky, ale aj jeho prínos do klenotnice kultúrneho bohatstva nášho kontinentu.