Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 25. novembra 2017

FIFIK, JÁN - PRAŽENICA LÁSKY

FIFIK, JÁN

PRAŽENICA LÁSKY

D.A.O. 22, Košice, 2002
1. vydanie
ISBN 80-968827-4-0

próza krátka, humor,
152 s., slovenčina
hmotnosť: 255 g

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobý, na patitule venovanie autora

NEPEDAJNÉ

*H-TV-7*

Je len málo tých, ktorí v dynamickom spáde životných udalostí dokážu pribrzdiť a vycítiť poslanie zdanlivo všedných každodenností. Ešte menej je takých, čo sa o svoje poznanie nenútene a nevtieravo podelia s ostatnými. A je naozaj len zopár spomedzi nás, čo svoju skúsenosť ponúknu - čierne na bielom - na akceptáciu, inšpiráciu či provokáciu.

Ján Fifik k nim bezpochyby patrí. Jeho corpus delicti predstavuje mozaika čŕt s názvom Praženica lásky. Zjednocujúcou líniou úvah a príbehov, priestorovo rozptýlených od rodného Spiša až po krajiny juhovýchodnej Ázie a časovo rozpriestranených od aktuálnej prítomnosti až do čias detskej bezstarostnosti, je videnie sveta cez prizmu životnej skúsenosti zrelého muža. Milan - vnímavý pozorovateľ detailu, ktorý však pre stromy neprestáva vidieť les, obnažuje svoje vnútro, v ktorom na dominantnom mieste nájdeme vzťah k ľudom.

V pomalom reflexívnom tempe odkrýva atmosféru samoty i ľudských stretnutí a cez zmyslovú konkrétnosť a zážitkovosť zainteresúva čitateľa do spoločných úvah o dôležitých veciach života...







Kako a Mako

Japonec Fumihito Akishino má pod strechou tri žienky -manželku Kiko, staršiu dcérku Mako a najmladšiu Kako. Jeho otec Akihito - japonský cisár, ale túžil po vnukovi... cvak, stačí prepnúť kanál...

Emillio Estevez spolu so svojou manželkou Gloriou Estefan túžili po dieťatku, ktoré dalo na seba čakať dlhých päť rokov. Istá liečiteľka Glorii poradila, aby po každom milovaní urobila stojku na hlave, tým sa vraj uľahčí cesta prírode k oplodneniu... zašuchocú zemiakové lupienky, stačí sa len nahnúť... cvak...

Pavúk Čierna vdova po uhryznutí vstriekne do ľudského tela jedovatú látku - neutotoxín, ktorý okamžite bolestivo napadne nervy a svaly ľudí a človek slabšej konfigurácie môže aj zomrieť. Protijed sa dá zhotoviť z 28 000 takýchto pavúkov. Na svete sa „dojením pavúkov“ zaoberajú len dve rodiny - rodina Kristensjonovcov, otec a traja synovia, a pán Čjonmajg s manželkou...

Ďalší kanál sa objavil až po druhom stlačení tlačidla... vynálezcom injekčnej striekačky je Charles Gabriel Pravaz, ktorý žil v rokoch 1791 - 1863. V roku 1858 zostrojil injekčnú ihlu z uhlíkatej ocele s hlavičkou z tvrdenej gumy.

Milan takmer bezmyšlienkovite prepína kanály, je mu smutno a clivo. Darmo kúpil dcérkam nové mobilné telefóny, necítia potrebu zavolať ockovi, alebo možnože sú natoľko rozumné, že nechcú dráždiť svoju mamu... V podvedomí sa mu premelie toho neúrekom a ani si nevšimne, že cípom županu prepne televízny kanál. Driemoty a stiahnuté hrdlo.

Na televíznej obrazovke si dvaja Taliani zo severu medzi sebou prehadzujú vety s tvrdými pohľadmi:

„Buttiglia diavolo!“ (čertovská kurva)

Druhý sa otočil smerom k parkovisku a pomedzi cigaretu precedil:

„Madonna mia.“ (Matka božia). Potom vyfúkol dym smerom k čiernym poltopánkam a dosť nenávistne dodal:

„Mara biu.“ (Naštvem sa). Driemoty ťažšie ako nosnosť viečok zatláčajú Milana niekam inam.

„Rembre la culunno!" (Prestaň si zo mňa uťahovať).

K hlasu sa pridáva zvuk motocykla.

„Te giuro, me ne futto.“ (Prisahám, že je mi to fuk!)

Po dobu vákua - spánku sa možno duša naplní ďalšími falošnými očakávaniami.