Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

nedeľa 23. januára 2022

BENZONIOVÁ, JULIETTE - KRÁSNA CATHERINE 1., 2.

BENZONI, JULIETTE

KRÁSNA CATHERINE 1., 2.
Jediná láska - Zlaté rúno
(Catherine)

Tatran, Bratislava, 1972
edícia Meteor (41)
preklad Mária Kocúriková
obálka Karol Rosmány
1. vydanie, 80.000 výtlačkov
61-232-72

beletria, román, literatúra francúzska
336 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal ošúchaný, neautorské venovanie

PREDANÉ

*juran*belx*

Päťzväzkový románový seriál o krásnej Catherine od francúzskej spisovatelky Julietty Benzoniovej je dumasovsky komponovaný a do značnej miery anachronizmom: čitateľ má dojem, akoby román nepísal autor súčasný, ale skôr nejaký romantik.

Detská, ale už horúca láska vytrhla Catherinu Legoixovú, malú parížsku meštianku, z jej chráneného, pokojného života v rodičovskom dome na Zmenárenskom moste. Láska ju vrhla do najhroznejších dobrodružstiev. Roku 1413 dostáva sa zo vzbúreného Paríža, rozvášneného prudkými rečami dráča Cabocha a univerzitného hodnostára Pierra Cauchona, na veľkolepý dvor burgundských vojvodov.

Catherine ide za svojím snom, ktorý jej ustavične uniká. Sú to strašné časy, najhoršie obdobie storočnej vojny. Kráľ Karol VI. je pomätený a Izabela Bavorská vydáva vyhladované, vykrvácané a nemilosrdnými bojmi medzi Armagnakovcami a Burgunďanmi rozvrátené kráľovstvo Angličanom. Krv a vraždy sú každodenným chlebom. V krajine poznačenej besnením vojny Catherine zaťato kráča po svojej strastiplnej ceste.

V Catherininej blízkosti vystupujú záhadné a príťažlivé postavy. Kto sú Čierna Sara a coquillart Barnabé? Ako sa vyšvihne dievčatko od Seiny, až získa lásku kráľa, azda najmocnejšieho na celom Západe? Koľko otázok, na ktoré kniha dáva odpoveď! Catherinu obklopuje na jednej strane nádhera a veľkosť, na druhej strane utrpenie a bieda, no pre ňu to všetko nič neznamená. Ona hľadá iba lásku...

Catherine Legoixová, ústredná postava románového seriálu „Krásna Catherine”, dostáva sa po vydaji do zvláštneho položenia: manžel sa k nej správa cudzo a okolnosti ju priam vháňajú do náručia vojvodu Filipa. Vojna, nenávisť a pomsta voči jej rodu vzďaľujú milovaného Arnauda de Montsalvy od nej a v domnení, že je pre ňu stratený, prijíma od Filipa trón bez koruny, stáva sa jeho milenkou. Tajomstvo čudného postoja svojho muža odhalí až pred jeho popravou, iba vtedy sa jej zverí a ona ho pochopí, a zároveň začína nenávidieť Filipa. Osud jej znova dáva iskru nádeje, že jej utajená láska k Arnaudovi nájde ozvenu, a tak sa vydáva za ním na dlhú cestu plnú utrpenia, do obliehaného Orleánu, kde sa stretáva s Pannou Johankou. No jej kalvária sa tým nekončí a len po mnohých prekážkach a bojoch nájdu sa bezbranná Catherine a hrdý Arnaud, neľútostný vo svojej pomste za smrť vlastného brata, zavraždeného jedným Legoixom. Spojí ich kožený mech, v ktorom ich spolu vhodia ako vzbúrencov do Oisy z rouenského mosta.

Sled historických udalostí z obdobia Burgundského vojvodstva, oslobodzovacej vojny proti Anglicku, je opradený množstvom pútavých dramatických príbehov s ľúbostným podfarbením, ale i vlasteneckým pátosom v boji za slobodu. Autorka ich zachytáva akoby štýlom a prostriedkami minulého storočia, hoci je triezvejšia v opisoch, kladie väčší dôraz na dej a pokúša sa o hlbšiu psychologickú motiváciu so striedavým úspechom.