Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

pondelok 24. januára 2022

RENDELLOVÁ, RUTH - V ÚSTRETY SMRTI

RENDELLOVÁ, RUTH

V ÚSTRETY SMRTI
(Make Death Love Me)

Smena, Bratislava, 1982
edícia Labyrint (97)
preklad Oľga Lajdová
prebal Ľubomír Longauer
1. vydanie
73-094-82

beletria, román, literatúra anglická, detektívky
233 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: veľmi dobrý, neautorské venovanie

0,50 €

*barpe*belx*

Meno Ruth Rendellovej až doteraz zostávalo našej čitateľskej verejnosti neznáme, no vo Veľkej Británii patrí táto spisovateľka k popredným predstaviteľom súčasnej kriminálnej literatúry. Časť kritiky ju dokonca pokladá za najlepšiu autorku detektívnych príbehov od čias Dorothy Sayersovej a Agathy Christie. Rendellová doteraz vydala necelú desiatku kriminálnych románov a dvakrát jej udelili cenu za najlepšiu detektívku roka.

O Rendellovej kvalitách svedčí aj román V ústrety smrti, ktorým túto populárnu autorku predstavujeme slovenským čitateľom, Je to netypický, komorne ladený kriminálny príbeh. Jeho námetom je amatérsky pokus dvojice mládencov o vylúpenie banky.

Hoci sa im podarí uniknúť s časťou hotovosti, ich čin vedie k celej reťazi udalostí, končiacich sa tragicky pre viacerých zúčastnených. Autorka sa však nezameriava na dosiahnutie rýchleho spádu deja, ale predovšetkým na motiváciu konania svojich hrdinov. Podobne ako ďalšie romány Ruth Rendellovej je kniha

V ústrety smrti pozoruhodná práve autorkiným hlbokým psychologickým ponorom do vnútra jednotlivých postáv. Majstrovským narábaním s vnútorným monológom sa jej darí presvedčivo tlmočiť myslenie a konanie hrdinov — vrahov aj ich obetí. Vnútorný monológ zároveň udržiava čitateľa v napätí, a tak na mnohých miestach románu dramatickosť textu nespočíva natoľko v samom deji ako v úvahách postáv o tom, čo by sa mohlo stať.

Vo svojom diele Rendellová výstižne poukazuje na pálčivý problém súčasnej buržoáznej spoločnosti — na nebezpečný rast zločinnosti medzi mládežou, no dotýka sa aj mnohých iných negatívnych javov. Výrazne kritický, ba až ironizujúci je jej vzťah k anglickej tzv. strednej vrstve, k jej predsudkom, kastovníctvu a spôsobu života.

I keď sa Rendellovej román V ústrety smrti vymyká z rámca bežných kriminálnych príbehov, veríme, že si aj u nás nájde svojich vďačných čitateľov.