Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

štvrtok 13. januára 2022

MAURIER, DAPHNE DU - GENERÁL JEHO VELIČENSTVA

MAURIER, DAPHNE DU

GENERÁL JEHO VELIČENSTVA
(The King´s General)

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1970
edícia Tvorba národov
preklad Magda Brandoburová
obálka Pavol Blažo
1. vydanie, 40.000 výtlačkov
13-72-010-70

beletria, román, literatúra anglická
368 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, neautorské venovanie

0,50 €

*juran*belx*

Občianska vojna v Anglicku za buržoáznej revolúcie medzi kráľom a parlamentom nemusí byť pre každého príťažlivou témou na čítanie. Ale pozrime sa na to z inej stránky: udalosti z tohto obdobia, spoločenské i súkromné osudy rozpráva žena, podáva ich zo svojho zorného uhla, a nech by sme boli akokoľvek zaujatí voči „ženskej“ literatúre, nemožno jej uprieť vysokú citovú zaangažovanosť, ktorá neraz dielo zľudšťuje a približuje.

Mladá dievčina Honor, s prísnou rodinnou výchovou, zaľúbi sa tajne do najväčšieho bezočivca svojich čias Richarda, vojaka telom a dušou, a vari len ona jediná objaví v ňom dobré vlastnosti, Láska sa vyvíja tajne, za miesto stretávania im dlho slúži rozkošatený strom v rodičovskom sade. Dievčine však zakrátko hrozí sobáš s nemilovaným, a tak nočnou hodinou ujde za svojím milým. Po menšom škandáli rodina pristane na nežiadúci zväzok s Richardom, kráľovským dôstojníkom. Krátko pred svadbou dôjde k tragédii: mladá snúbenica na cválajúcom koni sa zrúti do priekopy, a už nikdy v živote sa nebude môcť postaviť na vlastné nohy.

A teraz sa začína ťažký, strastiplný, ale aj nesmierne bohatý život; prežíva ho pripútaná na kreslo. Pravdaže, svoju lásku násilne odmietne, nechce byť mužovi na ťarchu, to však neznamená, že jeho láska ju nadobro opustila. Po čase sa k nej vracia znovu, pokračuje v iných dimenziách, za iných okolností, je nebezpečnejšia, na pozadí udalostí okolo nich plná odriekania a obetí, ale iste práve o to zrelšia a spoľahlivejšia. A táto žena mrzák, ako sa sama o sebe vyjadruje, stáva sa oporou nielen svojho generála, ale aj celej rozvetvenej rodiny, lebo tým, že našla silu preniesť sa cez vlastnú tragédiu, je schopná prenášať tragédie iných, alebo im z nich aspoň odobrať značný diel.

A kdesi v tomto momente tkvie príťažlivosť tohto románu.