Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 18. januára 2022

ZGURIŠKA, ZUZKA - ZBOJNÍCKE CHODNÍČKY

ZGURIŠKA, ZUZKA

ZBOJNÍCKE CHODNÍČKY

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1970
edícia Slovenská próza
obálka Štefan Bednár
3. vydanie, 8.000 výtlačkov
13-72-049-70

beletria, román, literatúra slovenská, II. svetová vojna
628 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom

1,90 € stav: veľmi dobrý *bels*

PREDANÉ  stav: dobrý, krátke neautorské venovanie *barpe*bels*

„Viedli... tade chodníčky, zeleňou zarastené, krútiace sa medzi hustým lesným porastom, nevidené a nepoznané pre tých, čo po nich nechodili, spletitá sieť ciest z jednej krajiny do druhej.Boli to povestné zbojnícke chodníčky. “

Posledný diel trilógie (Metropola pod slamou, Mestečko na predaj, Zbojnícke chodníčky), venovaný, rodnému kopaničiarskemu kraju, obsiahol obdobie existencie slovenského štátu až po oslobodenie Slovenska Červenou armádou na jar 1945. V mocenskom zápase fašizmu s domácim odbojom postavia sa kopaničiari takmer do jedného po bok partizánom vedúcim spravodlivý boj proti cudziemu diktátu, bez poúčania, inštinktívne vycítiac, na čej strane je pravda. A kto zradil, platí životom.

Spisovateľka Zuzka Zguriška nemôže, pravda, obmedziť obraz tohto desivého historického obdobia len na kopanice, ba ani len na územie okupovaného Slovenska, ale prenáša dej miestami aj do Čiech a na Moravu, do Nemecka, na talianske hranice, na východný front v Rusku, podľa toho. kam vojna zaviala jej ústredných románových hrdinov.

Pri takejto téme, prirodzene, stráca sa spisovateľkin dobromyseľný, huncútsky úsmev. S napätím a s hlbokou vážnosťou kreslí statočný boj svojho rodného kraja za slobodu, boj na živo: a na smrť. A ak i pri ňom kde-tu vznikne komická situácia, má tragický podtón. Z jej predchádzajúceho veselého i britkého humoru ostal len sebavedomý výsmech pre okupanta.