Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 25. januára 2022

SIMENON, GEORGES - PRÍSTAV HMIEL / LIBERTY BAR / NOC NA KRIŽOVATKE

SIMENON, GEORGES

PRÍSTAV HMIEL / LIBERTY BAR / NOC NA KRIŽOVATKE
(Le port des Brumes, Liberty bar, La nuit du carrefour)

Slovenský spisovateľ, Bratislava, 1969
edícia Zelená knižnica
séria Komisár Maigret (1)
preklad Viera Millerová, Vladimír Žabkay, Vladimír Dudáš
obálka Pavol Blažo
1. vydanie, 40.000 výtlačkov
13-72-030-69

beletria, román, detektívky, literatúra belgická
352 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý, prebal poškodený

PREDANÉ

*juran*belx*

Tri romány chýrneho francúzskeho autora detektívnych príbehov Georgesa Simenona predstavuje to najlepšie a najznámejšie, čo vytvorila francúzska škola detektívkárov. Na rozdiel od anglo-americkej opiera sa vo väčšej miere o intuíciu. Komisár Maigret nemá štáb pracovníkov, miestni kriminalisti mu pomáhajú len vo výnimočných prípadoch, aj to viac-menej okrajovo. Každý z troch príbehov sa odohráva v inej časti Francúzska, v každom je iné ovzdušie, ľudia iného temperamentu a mentality, a tak má aj každá vražda a jej odhalenie iný miestny kolorit. PRÍSTAV HMIEL sa odohráva na severnom studenom, daždivom normandskom pobreží, medzi málovravnými, uzavretými ľuďmi, ktorí si dlhé roky pamätajú krivdu a vedia čakať, kým sa pomstia. Bystrý a pohotový komisár Maigret vybadá od samého začiatku, že kapitán ouistrihamského prístavu Joris je len nevinnou obeťou, ktorá sa zaplietla do starých rodinných účtov.

Južné Francúzsko z Azúrového pobrežia je dejiskom druhého príbehu, nazvaného LIBERTY BAR, o tragickej a vášnivej láske. Austrálskeho milionára, jedného z kráľov chovateľov oviec, strhne vír juhofrancúzskych radovánok, opojného ovzdušia a bezstarostnosti natoľko, že sa zriekne majetku doma a natrvalo sa tam usadí. Zavraždili ho puritánski príbuzní, pretože im robí hanbu, alebo zo ziskuchtivosti štyri ženy, medzi ktorými sa pohybuje? Prekvapujúce rozuzlenie zavŕši toto oddychové čítanie.

V treťom románe NOC NA KRIŽOVATKE Maigret rozuzľuje záhadnú vraždu obchodníka s diamantmi, ku ktorej došlo na dôležitej prístupovej ceste do Paríža, nepodľahne prvým dôkazom, ktoré sú veľmi presvedčivé a ktoré mu podhadzuje gang obchodníkov s narkotikami, nedá sa im popliesť pátraním, spolieha sa len na vlastné, niekoľko ráz overené zistenia, a najmä na intuíciu, ktorou je neobyčajne, až závideniahodne obdarený. Niekoľko dní sústredeného pozorovania na križovatke Troch vdov mu stačí, aby odhalil skutočných vinníkov a vrahov.