Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

utorok 25. januára 2022

PONSON DU TERRAIL, PIERRE-ALEXIS - DÁMA S ČIERNOU RUKAVICOU 1-7

PONSON DU TERRAIL, PIERRE-ALEXIS

DÁMA S ČIERNOU RUKAVICOU 1-7

Smena, Bratislava, 1983
edícia RONAPO - Romány na pokračovanie
1. vydanie
73-010-83

beletria, román, literatúra francúzska
336 s., slovenčina

mäkká väzba
stav: dobrý

PREDANÉ

*juran*belx*

Pierre-Alexis Ponson du Terrail (1829—1871) vychádzal vo svojej bohatej literárnej tvorbe z podnetov doznievajúceho romantizmu a patrí medzi hlavných predstaviteľov tzv. románu-feuilletonu (románu na pokračovanie) vo francúzskej literatúre. Takmer tridsať rokov rozvíjal jeho sentimentálno-konzervatívnu stránku a nadbiehal kultúrnemu vkusu stredných buržoáznych vrstiev francúzskej spoločnosti jednoduchosťou či priehľadnosťou jazykového stvárnenia aj kontrastívnym podaním jeho obsahových zložiek.

Stavba zápletky takmer všetkých jeho diel (medzi najpopulárnejšie patria Rocambolove dobrodružstvá, Mladost kráľa Henriho, Tajomný Paríž) vychádza z princípu tajomna alebo zastierania skutočnosti znásobeného podvojnosťou deja a postáv, jeho výsledkom i cieľom je stupňovanie napätia, ako sa o tom čitateľ môže presvedčiť v pútavých románoch Grófka z Asti a Román o Fulmeninej láske, ktoré sme spojili pod spoločný názov Dáma s čiernou rukavicou a ktoré sú záverečnými dielmi dobrodružnej série Tajomný Paríž. Ústredné dejové momenty, skupina dobrodružných rytierov Druhovia meča, láska a krvavá pomsta záhadnej Dámy s čiernou rukavicou, čo s presnosťou stroja poháňaného silou osobného pôvabu a neosobného chladu udáva dramatický tón v prvej časti, citový svet plukovníkovho syna, naivného Armanda, ktorého osudové čiary črtajú kruté rozmary ženy, predmetu jeho životných túžob, Fulmenina obetavosť a neopätovaná láska k Armandovi, tajomný zámok Ruvigny a udalosti nielen na drsnom morskom pobreží okolo neho, ale aj v cudzích krajinách s nádychom exotiky, to všetko je vhodnou kulisou drám medzi jednotlivými postavami či osudmi, to všetko rámcuje košatý a dobrodružný dejový spád Grófky z Asti a Románu o Fulmeninej láske.


Čitateľ si popri zážitku z vďačného napínavého deja uchová obraz o nezmieriteľnom boji dvoch protikladných stránok skutočnosti — dobra a zla — tvoriacich v rozličných obmenách stály základ tzv. ľudovej literatúry, ako ju už máme možnost poznat z diel A. Dumasa st., G. Lerouxa či E. Sua.