Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 22. januára 2022

DUMAS, ALEXANDRE - DOBYTIE BASTILY I., II.

DUMAS, ALEXANDRE

DOBYTIE BASTILY I., II.
(Mémoires d´un médecin)

Tatran, Bratislava, 1973 
edícia Hviezdoslavova knižnica (224)
preklad Ondrej Mrlian
prebal Emil Bačík
1. vydanie, 60000 výtlačkov
602-24-865

beletria, román, literatúra francúzska, história
312 s., slovenčina

tvrdá väzba s prebalom
stav: dobrý

2,90 €

*barpe*belx*

DOBYTIE BASTILY, historická mozaika o najbúrlivejších časoch francúzskych dejín, je vlastne pokračovaním románu Kráľovnin náhrdelník, v ktorom už cítiť, že sa schyľuje k veľkej povíchrici; už vidno, že sa nad Francúzskom zbiehajú ťažké chmáry, a už počuť, že sa hrmenie z diaľky čoraz bližšie ozýva. V Dobytí Bastily už nastáva veľká prietrž mračien a zúri naozajstná hrmavica v pamätnom sparnom lete v polovici júla 1789. Na rozdiel od početnej odbornej literatúry o tejto epoche v spracovaní autora Troch mušketierov priam ožívajú pred nami mnohé viac alebo menej známe historické postavy vrátane kráľa Ľudovíta XVI. a kráľovnej Márie Antoinetty. No nielen tieto staroznáme postavy pokračujú vo svojich úlohách. Na scénu sa dostávajú aj takí aktéri, čo predtým málo prehovorili, ba i celkom nové postavy. A zároveň sa mení aj scéna. Ak sa predtým dej udalostí rozvíjal zväčša na zámku vo Versailles alebo v Trianone, kde aj sama kráľovná hrávala vo veselohrách, teraz sa Mária Antoinetta stáva hlavnou postavou tragédie, ktorá sa začala odohrávať na parížskych námestiach, kde vidieť v júlových dňoch veľké, rozvlnené húfy ľudí, ktorí už nechcú ďalej mlčať. A parížsky ľud prehovoril. Jeho prejav bol svojrázny a veľmi hlučný a začuli ho nielen občania, čo mali okná na široké bulváry a námestia, ale aj obyvatelia iných miest Francúzska a ďalších krajín.

No Alexandre Dumas sa neobmedzuje len na Parížanov, ale sleduje aj osudy postáv z vidieka, ktoré v tomto románe vystupujú vo väčšom množstve a častejšie. Jednu z hlavných úloh má Ange Pitou, prostý dedinský chlapec, pytliačik nadovšetko milujúci bezstarostne slobodný život v húštinách hlbokánskych lesov, idealisticky zápalistý revolucionár a dobromyseľný chvastúň vychovávaný u žgrlošskej tety, ktorá ho napokon vyženie z domu, a nezbedný žiak v kolégiu abbého Fortiera, odkiaľ musí odísť pre neúspech v štúdiu. Odkázaný sám na seba nájde si prácu na majeri nájomníka Billota a zaľúbi sa do jeho peknej dcéry Kataríny, ktorá však pred ním nijako netají, že jej je milší šľachtický krásavec Izidor de Charny, s ktorým sa potajomky stretáva. Pitou sa trápi pre to a s bolesťou v srdci odchádza so svojím chlebodarcom do Paríža, kde v úsilí vyslobodiť z väzenia svojho dobrodincu a mecenáša doktora Gilberta stanú sa podnecovateľmi, ktorí vedú rozbúrený parížsky ľud pred Bastilu a dobyjú ju. Ako víťaz vracia sa Ange Pitou späť na vidiek, hrdina, ktorý sa nevyhýbal guľkám pred Bastilou, bojí sa jedine Kataríninho „nie“, čaká a sužuje sa ďalej.

Od Dumasových čias historici už na všeličo prišli, čo sa v devätnástom storočí ešte nevedelo o tejto epoche, iste ešte veľa o nej povedia a popíšu nielen oni, ale aj spisovatelia, a budú mať na ňu možno iný názor než A. Dumas, ktorého romány však ostanú aj potom jedinečným a svojským príspevkom na poznávanie ľudí, ich charakterov a osudov.