Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 20. júla 2019

VÉMOLA, ANTONÍN - RNDR. RUDOLF PLAJNER

VÉMOLA, ANTONÍN

RNDR. RUDOLF PLAJNER

Muzeum Kroměřížska, Kroměříž, 1991
edícia Kdo byl kdo na Kroměřížsku (12)
1.500 výtlačkov

životopisy, skauting
68 s., čb fot., čeština
hmotnosť: 96 g

mäkká väzba
stav: dobrý, knižničné pečiatky

0,50 €

*bib14*





Vzpomněl jsem si na tuto epizodu při jednom z posledních setkání - sám na ni nikdy za těch téměř 40 let nevzpomínal - a ptal se, zda měla nějaké pokračování po čase, zda žena přišla a hodinky vrátila. „Ne, dál nebylo nic." Víc jsem z něho nedostal.

Jakmile se agenda lidové správy zaběhla, zase věnoval br. Plajner veškerý svůj volný čas skautingu., Na druhém sněmu Junáka v roce 1946 byl opět zvolen náčelníkem o sjezd přijal jeho doporučení na kolektivní členství v SČM. Po volbách v r. 1946 předává funkci předsedy ONV Holešov do rukou prof. Šráčka, člena strany lidové. Ministerstvem školství je uvolněn pro práci v Junáku.

V rozporné situaci po osvobození, kdy vláda a zejména MNO si přály obnovu Junáka a na druhé straně byla požadována jednota mládeže, tělovýchovy a odborů, nebylo možno vyhověti oběma požadavkům. Jediné řešení bylo kolektivní členství Junáka buď v mládežnické nebo tělovýchovné organizaci. Za tuto hranici Junák jít nemohl, nechtěl-li ztratil členství v mezinárodní skautské organizaci, a nakonec i samostatnou existenci doma. Obhajobě této linie věnoval náčelník Plajner po tři roky všechny své síly, až mu bylo totalitní mocí zabráněno zastávané stanovisko dále hájit.

V červenci 1945 zastupoval Junáka na srazu mládeže na Radhošti, kde vyložil stanovisko Junáka k připravované jednotné organizaci české mládeže. Na toto téma hovořil i s přítomnými ministry Václavem Kopeckým a dr. Jaroslavem Stránským.

Na aktivu v Autoklubu v Praze prohlásil, že Junák se začlení jako kolektivní člen do SČM. Na přání naší vlády a velvyslanectví SSSR zúčastnil se spolu se zástupci SČM, Sokola a sportovců velkých tělovýchovných slavností v Moskvě, kde projednával otázky spolupráce Junáka se sovětskými pionýry.

V roce 1946 předal br. Plajner dlouholetému starostovi SJS RČS, prezidentu Československé republiky dr. Eduardu Benešovi zlatý stupeň odznaku „Za čin junácký".

22. 11. 1946 byl jmenován instruktorem lesní školy a 1. 12. 1947 čestným členem lesních škol Junáka.

V roce 1947 byl členem 500 členné výpravy československých skautů na VI. světové Jamboree do Moissonu ve Francii. V čele pětičlenné delegace se zúčastnil mezinárodní skautské konference. Tehdy vyšel ve Francii i u nás článek „Dvakrát Darney". Darney je malebné městečko v srdci lotrinckého kraje, jehož jméno vstoupilo do dějin našeho zahraničního odboje v roce 1918, kdy 21. pluk čs. legií zde složil 30. června svoji přísahu a přijal z rukou francouzského prezidenta Poincaré svůj červenobílý plukovní prapor. Darney bylo sídlo československé brigády, odkud čeští a slovenští chlapci odcházeli na frontu. K článku byly připojeny tři fotozáběry. Na prvém je příchod 21. pluku čs. legií v červnu 1918 na náměstí v Darney, které bylo později pojmenováno náměstím Masarykovým. Druhý obrázek ukazuje příchod československých skautů v čele s pověstnou Poštorenskou kapelou v témž místě o 29 roků později. Je symbolické, že na věži kostela je v obou případech shodný čas 10.40. Němečtí fašisté vyhodili za druhé světová války do povětří pomník československo-francouzského přátelství,