Vitajte v mojom antikvariáte!

Chcete mať prehľad o najnovších prírastkoch? Zadajte svoju e-mailovú adresu do kolónky "Prírastky kníh na e-mail" v ľavom stĺpci a na váš e-mail príde maximálne jedna správa denne.

Alebo sa staňte členom stránky na Facebooku.
https://www.facebook.com/groups/ripakovantikvariat/
Vyberte si to, čo je Vašej duši najbližšie.

Ak sa Vám niečo zapáči, napíšte mi na
riporipo@gmail.com
Postup bude nasledujúci :

a.) uveďte tituly, o ktoré máte záujem
b.) uveďte Vašu adresu, prípadne telefón
c.) skontrolujem dostupnosť kníh a následne vám pošlem pokyny na platbu vopred. Na dobierku, po zlých skúsenostiach, neposielam.
d.) Dáte mi avízo o zrealizovaní platby.
e.) Po obdržaní platby na môj účet vám knihy do troch dní posielam

Jednoduché, však? )

ANTIKVÁRIUM (magyarul)

Ha Magyarországról van, és bármelyik könyv érdekelné, kérjük írjon a riporipo@gmail.com címre. A könyvek küldhetök postán. Ha átutazóban van Kassán, a megrendelt könyveket személyesen is átveheti.

sobota 27. júla 2019

SERLING, ROBERT J. - NADO MNOU NEBO

SERLING, ROBERT J.

NADO MNOU NEBO
(She´ll Never Get off the Ground)

Smena, Bratislava, 1990
edícia Eva
preklad Drahomíra Christovová, Ferdinand Friedman
obálka Martin Greguš
2. vydanie, 50.000 výtlačkov
ISBN 80-221-0219-9

beletria, román
328 s., slovenčina
hmotnosť: 314 g

mäkká väzba
stav: dobrý

0,80 € DAROVANÉ EGJAK

*cesvo*

Spisovateľ Robert N. Serling je v Spojených štátoch amerických známy ako autor viacerých románov i niekoľkých prác z oblasti literatúry faktu, ktoré napospol venoval letectvu alebo téme z oblasti letectva. Týmto prostredím sa zaoberal aj v románe Nado mnou nebo, kde ľahkovážne, ale aj dramaticky a provokačne opisuje udalosti, ktoré sa odohrali, keď do „sveta mužov“ vtrhla žena. Letecká spoločnosť vyberá z prihlášok uchádzačov najkvalifikovanejšieho ašpiranta na pilota, ale keď vysvitne, že je to mladá žena, rozvíri sa hladina nielen v leteckej spoločnosti, ale aj v celej krajine. Žena sa veľmi ťažko uplatňuje v typicky „mužských povolaniach“, v povolaní dopravného pilota. Hrdinka románu Dudney Devlinová však zdedila po otcovi, letcovi z povolania, nielen výbornú odbornú pripravenosť a vzťah k tejto profesii, ale aj tvrdohlavosť a ctižiadosť a dosiahne svoj cieľ. Mladá letkyňa však predsa len zlyhá v kritickej situácii práve preto, že v nej zvíťazí ženská senzitivita a cit. Dej románu je pomerne jednoduchý, avšak prostredie, v ktorom sa odohráva, je nezvyčajne zaujímavé a vynikajúco vykreslené.






Nik sa nezasmial. Ferrantiho však nič neodradilo a s ešte väčším elánom pokračoval. Z kufra vybral zelený zvrchník. „Stojí tridsaťštyri päťdesiat,“ povedal hrdo. Všetci si začali písať ceny. Potom otvoril škatuľu a vybral obsah. „Táto čiapka k uniforme stojí desať dolárov, košeľa z nekrčivého materiálu tri doláre. Je to naozaj výhodná kúpa, fakticky za výrobné náklady. Táto krásna kravata k uniforme stojí dolár a opasok pol druha dolára. A takmer by som bol zabudol. V prípade, že by ste si mysleli, že si nemôžete dovoliť zvrchník a plášť do dažďa, máme tu dakrónový nepremokavý plášť za dvanásť dolárov. A ešte čosi, páni. máme dvojakú látku na uniformy, jednu tenšiu a druhú hrubšiu, ktorá sa dá nosiť po celý rok. Odporúčam vám tú druhú, lebo je praktickejšia. Mimochodom, sú za rovnakú cenu. Nech sa páči, priateľ, sú nejaké otázky?“

Dixie sa spýtal, či dostanú zľavu, ak všetci objednajú uniformy vo firme Sawtell. Zdalo sa, že sa Ferrantiho dotkol už aj len podobný návrh.

„Ale, páni, veď zľavu z ceny už fakticky dostávate. Ako som povedal, pri určovaní cien vychádzame z úsilia poslúžiť vám nielen teraz, ale aj v budúcnosti. Vo firme pracujem tridsaťdva rokov a verte mi, že lepší obchod, aký som vám práve navrhol, neurobíte. Nechcem zhadzovať svojho konkurenta, ktorý čaká na chodbe, ale firma Sawtell je presvedčená, že vám poskytne tie najlepšie služby. Uniformu nechám kolovať. Sami posúďte kvalitu látky, skvelú kombináciu umelej priadze s vlnou, ktorá je dôstojná vášho povolania.“

Kým si žiaci prezerali kvalitu látky na uniforme, ktorej sa rozumeli asi tak ako vodič, ktorý kope do pneumatiky, lebo nevie rozlíšiť karburátor od sviečky, Ferranti im sľuboval modré z neba.

„Ak sa rozhodnete pre našu firmu, páni, autom vás zaveziem do nášho obchodného domu. Pokým vám budem brať mieru na uniformy, ponúkneme vás občerstvením,“ jeho hlas klesol o oktávu nižšie a sprisahanecky zašepkal, „bude dosť škótskej a burgundského.“

„A kedy nám ich dodáte?“ spýtal sa Kalinka.

„O dvanásť pracovných dní odo dňa, keď sa zoberie miera A zaručujem sa, že budú na vás ako uliate. Verte mi, budú tak dokonale ušité ako oblek, čo mám na sebe.“

Zdalo sa, že na všetkých zapôsobil. Našťastie Ferranti nenechal kolovať svoje dokonale ušité sako, lebo podľa štítku všitého v kabáte by sa hned prišlo na to. že je od firmy Hickey a Freeman. Všetko starostlivo poukladal späť do kufra, zavrel ho a vyšiel z miestnosti, srdečne kývajúc konkurentovi, ktorý vošiel, len čo Ferranti odišiel.

Pán Weber reprezentoval firmu Baldwin Uniforms. Ponuku predniesol s vrúcnosťou zástupcu pohrebného ústavu.

„Základné zložky uniformy, sako a nohavice ušijeme za tri týždne,“ povedal bez akéhokoľvek úvodu. „Plášť do dažďa dostanete o ďalšie dva týždne. Sako a nohavice stoja deväťdesiatdeväť päťdesiat, náhradné nohavice dvadsaťšesť dolárov, čiapka dvanásť dolárov, biela košeľa päť päťdesiat, nepremokavý zvrchník tridsaťpäť, obyčajný plášť do dažďa pätnásť dvadsaťpäť, opasok dve päťdesiat a kravata tri. Ak máte záujem, tu je, prosím, adresa: Baldwin Uniforms 1490 Monaco Drive. Ďakujem za pozornosť.“ Nechcelo sa im veriť, že by tento chlap im naozaj chcel niečo predať. Celá trieda si ho prezerala s nedôverou.

„Máte dajaké vzorky?“ spýtal sa Webster.

„Nie. Kvalita je pre všetky letecké spoločnosti rovnaká.“

„Vaše ceny sú vyššie ako firmy Sawtell,“ poznamenal Dixie. „Každý kus je o dva-tri doláre drahší.“

„Sme presvedčení, že naše výrobky sú lepšie ako ktorejkoľvek inej firmy, a preto sú aj naše ceny trošku vyššie.“

„Ak si všetci objednáme uniformy u vás, poskytnete nám zľavu?“ spýtal sa Kalinka.

„Ľutujem, ale neposkytujeme zľavu na hromadné objednávky jednotlivým triedam. Potom by sme ju museli poskytovať aj pilotom spoločnosti. Páni, skončil som, ďakujem vám. Do videnia.“ Žiaci počkali, kým sa za ním zatvoria dvere, a potom začali debatovať o finančných otázkach.

„Niečo tu smrdí,“ vyhlásil Dixie. „Tento chlapík sa správal, akoby mu nezáležalo na našej objednáyke.“

„Áno,“ súhlasil Kalinka kyslo, „vyššie ceny, dlhšia dodacia lehota, nehovoriac o jeho postoji: ber, alebo nechaj tak.“

„A nijaká pijatika,“ pripomenul Dixie.

Webster otvorene vyslovil podozrenie.

„Tak sa mi vidí, že medzi oboma je dohoda. Jeden predkladá výhodnú ponuku a druhý sa z toho celého sám vyraďuje. Celkom iste si obchod medzi sebou podelili. Firma Sawtell asi dostáva

..................................................................................................................................................................

... posledná veta ...

"Mary, spojte ma s Jasonom Silvaniusom!"